Gemeentemuseum

Welkom op de website van het gemeentemuseum.

 

Informatie over tentoonstellingen, onze collecties, de laatste aanwinsten, Hollands porselein en de Koninklijke Cacaofabriek Van Houten en meer. 

De website wordt regelmatig uitgebreid op het gebied van Weesper industrie en verenigingen.

Het gemeentemuseum bevindt zich op de 2de verdieping van het Stadhuis van Weesp. 


 • Stadhuis Weesp

  Het stadhuis aan de Nieuwstraat 41 te Weesp, werd tussen 1772 en 1776 gebouwd door Jacob Otten Husly, tevens de bouwer van het Groningse stadhuis.

  Hij stamde uit een stucadoorsfamilie, wat goed te zien is aan het vele fraaie stucwerk in het gebouw (met name op de 1e en 2e verdieping).
  Het Stadhuis diende niet alleen als bestuursgebouw; er werd ook recht gesproken, vandaar dat men nu nog steeds de kerkers en een vierschaar kan bezoeken in het gebouw.

  Men zegt wel eens dat dit neoclassicistische gebouw tot stand kon komen dankzij de opbrengst van het gedistilleerd. Onwaarschijnlijk is dit niet, want de jenever- en brandewijnstokerijen vormden met de bierbrouwerijen eeuwenlang de voornaamste bron van inkomsten. De rijkste stokers en brouwers zaten in de stadsregering en hun glorie moest zichtbaar zijn. Het Weesper stadhuis ziet er dan ook uit als een 18e-eeuws prestige-object. Het gebouw onderging in de periode 1960-1976 een ingrijpende restauratie, waarbij de originele indeling zoveel mogelijk weer werd terug gebracht.

 • Porseleinzaal gemeentemuseum

  Het museum bevindt zich op de gehele tweede étage van het Stadhuis en is sinds 1999 een geregistreerd museum, aangesloten bij de Nederlandse Museum Vereniging. 

   

   

  Het gemeentemuseum is oorspronkelijk begonnen als Oudheidskamer in 1911.

  Op 28 december 1911 kreeg de bode J. Mooy een toelage voor het extra onderhoud van een ruimte die als Oudheidkamer was ingericht. Hier werden voorwerpen getoond die met de geschiedenis van Weesp hadden te maken, zoals het stadszilver, schilderijen en gravures. Aanvankelijk kon men de ruimte alleen zien na afspraak, waarna een ambtenaar met sleutel meeging om de oudheiskamer te bekijken.

   

  In 1928 werd voor het eerst een museale aankoop gedaan; een terrine met citroenen op het deksel. Aangekocht bij Stodel Antiquités in Amsterdam voor 1250 gulden; een voor die tijd enorm bedrag. Gaandeweg is de Oudheidskamer door diverse schenkingen en aankopen uitgegroeid tot een museum. In januari 1974 werd door de gemeenteraad van Weesp de verordening Museumcommissie ingesteld met als doel het museum namens de raad te kunnen beheren. Aanleiding was een omvangrijke schenking van Weesper porselein uit het bezit van Baron F. van Heeckeren van Waliën. Deze schenking vormde in feite het begin van het Gemeentemuseum Weesp, als opvolger van de oudheidskamer. 

   

  Het Hollands porselein uit de 18de eeuw vormt nog steeds de hoofdcollectie van het museum. Dit is niet verwonderlijk, want in Weesp werd tussen de jaren 1759-1768 het eerste porselein van Nederland geproduceerd.
  Er is een omvangrijke verzameling van Weesper- en Amstelporselein en een kleinere collectie Loosdrechts porselein te zien.
  Tot 10 mei 2012 was in Weesp ook de verzameling Weesper porselein te zien, wat eigendom is van het Rijksmuseum te Amsterdam. Kijk ook op NIEUWS. De verdere collectie van het museum geeft een beeld van de geschiedenis van de stad Weesp en de Weesper industrieën, zoals Van Houten, De Magneet rijwielfabriek, Geesink en Hamstra.
  Een aantal schilderijen, geschilderd door Gijsbert Jansz. Sybilla, de 17de eeuwse burgemeester van Weesp, zijn eveneens te zien in het museum, de Raadzaal en de Burgermeesterskamer. Deze schilderijen zijn stadseigendom sinds 1650 en hebben een permanente plaats in het Stadhuis en museum.

  Permanent is er reclamemateriaal van Van Houten Cacao te zien zoals affiches, wikkels, foto's, boeken en verpakkingen.
  De Van Houten Cacaofabriek was van 1850 tot 1971 in Weesp gevestigd.

   

Archief