HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Actualiteiten  |  22-wekenprik beschermt tegen kinkhoest

22-wekenprik beschermt tegen kinkhoest (30-12-2019)

Dit item is verlopen op 30-01-2020.

Bescherm je (ongeboren) kind tegen kinkhoest: haal de 22-wekenprik! Alle zwangere vrouwen in Nederland kunnen zich laten inenten tegen kinkhoest. Deze zogeheten ‘22-wekenprik’ zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is daarom gratis. Zwangeren woonachtig in de regio Gooi en Vechtstreek kunnen hiervoor terecht bij Jeugd en Gezin.

Vanaf de 22e week

Kinkhoest is vooral voor jonge baby’s een ernstige ziekte. Zwangere vrouwen kunnen hun baby tegen kinkhoest beschermen door zich te laten vaccineren tijdens de zwangerschap. Dat kan vanaf de 22e week tot kort voor de bevalling. Na de prik maakt de aanstaande moeder antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar de ongeboren baby. Hierdoor heeft de baby na de bevalling voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn/haar leven, tot het zelf een vaccinatie krijgt. Dat is belangrijk, want juist in de eerste maanden na de geboorte zijn kinderen extra kwetsbaar.

Bij Jeugd en Gezin

Voor het halen van de 22-wekenprik kunnen zwangere vrouwen een afspraak maken bij Jeugd en Gezin. Met deze nieuwe vaccinatie start Jeugd en Gezin de zorg al tijdens de zwangerschap. Na de geboorte komen ouders hier immers met hun pasgeborene op het consultatiebureau. Daar kunnen zij terecht met al hun vragen over het gezond opgroeien en opvoeden van hun kind. Vanaf het prille begin in de eerste weken na de geboorte totdat hun zoon of dochter 18 jaar oud is.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website van Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek: www.jggv.nl of op de landelijke website www.22wekenprik.nl.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken