HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Actualiteiten  |  Bijenveldjes: op weg naar een groener Weesp

Bijenveldjes: op weg naar een groener Weesp (20-08-2019)

Dit item is verlopen op 15-05-2020.

Vijf bijenveldjes telt Weesp en ze staan volop in bloei

Vijf bijenveldjes telt Weesp en ze staan volop in bloei. Op een zee van paarse, gele en witte bloemen vinden bijen en andere insecten nectar om zich mee te voeden. Het is een eerste stap naar een groener Weesp, vooral gericht op bewustwording.

De Nederlandse wilde bij is in gevaar. De helft van de circa 360 soorten wilde bijen wordt met uitsterven bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door insecten. Niet alleen vruchtbomen worden zo bevrucht, ook veel groentesoorten.

Groene woestijn

Recente tellingen zijn alarmerend. In Duitsland blijkt het aantal vliegende insecten in 27 jaar tijd met maar liefst 76 procent te zijn afgenomen. Hoe dat komt? Door de intensieve grootschalige landbouw, de verstedelijking en het efficiënte beheer van ons groen kan de bij niet genoeg voedsel vinden. Anders gezegd; voor een bij is een strak gazon of berm een soort ‘groene woestijn’.

Wow een bij!

Wetenschappers zijn het erover eens; het is nog niet te laat, maar als we het tij willen keren moeten we wel haast maken. Voor Martin Hoek reden om in actie te komen. ‘Om te beginnen viel me op hoe vaak het gras hier gemaaid wordt’, vertelt hij op de vraag hoe hij tot het initiatief van de bijenveldjes is gekomen. Samen met de Weesper imker Gert Admiraal reageerde Hoek op een oproep voor ‘groene ideeën’ van de gemeente. Met een bijdrage van de Weesperkei en hulp van vrijwilligers konden vijf proefveldjes worden ingezaaid. Voor het onderhoud meldden zich al snel voldoende buurtbewoners. Gerhard Mulder is als beheerder van het veldje aan de Utrechtseweg betrokken bij het project. ‘Het belang van de bij kan eigenlijk niet overschat worden,’ vindt hij. ‘Je merkt dat dat bij bewoners ook kantelt; van ‘Help een bij!’ is het steeds meer ‘Wow een bij!’.

Meer veldjes

‘Met de veldjes staat biodiversiteit in Weesp nu nog meer op de agenda,’ reageert wethouder Maarten Miner, ‘en dat onderwerp krijgt zeker een plaats in het groenbeleidsplan van de gemeente.’ Op de vraag of het zoden aan de dijk zet is het antwoord volmondig ‘ja!’. Want met meer insecten komen niet alleen bijzondere planten maar ook de weidevogels terug. Alle reden dus om door te gaan met de veldjes en waar mogelijk uit te breiden. Als een van de oprichters van Weesp Duurzaam gaat Hoek hierover in het najaar in gesprek met de gemeente. ‘Aan de bewoners zal het niet liggen’, denkt de initiatiefnemer, ‘het project wordt echt omarmd door de buurt.’

Meer weten?

Benieuwd welke bloemen in het bijenveld groeien? Bekijk het overzicht (pdf).

Op Weesp Duurzaam vindt u ook een video over het project.

Lijkt het u leuk om ook een bijenveldje te onderhouden? Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Martin Hoek: weespduurzaam@xs4all.nl

Binnenkort kunnen geïnteresseerden alles horen over bijen en ons voedsel in een aantal bijeenkomsten in de bibliotheek.

Initiatiefnemer Martin Hoek en beheerder Gerhard Mulder

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken