HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Actualiteiten  |  Burenirritaties? Buurtbemiddeling geeft tips

Burenirritaties? Buurtbemiddeling geeft tips (14-04-2020)

Dit item is verlopen op 14-05-2020.

Door de maatregelen vanwege het coronavirus zijn veel mensen, jong en oud, meer thuis dan anders. Er kunnen daardoor extra veel irritaties tussen buren ontstaan. Aanbellen bij de buren is in deze tijd niet altijd een verstandige optie. Wat nu? Buurtbemiddeling van Versa Welzijn heeft 5 tips.

Tip 1. Wacht af

Wie dicht op andere mensen woont, zal een zekere mate van leefgeluiden accepteren. Uit onderzoek blijkt dat mensen na zo’n 20 minuten gewend raken aan geluiden tot en met 65 decibel (pratende mensen of achtergrondmuziek). Wacht bij geluidsoverlast dus eerst even af. Vind je het na een half uur nóg vervelend, dan kun je besluiten voor deze keer je ogen of oren te sluiten, omdat je eigenlijk nooit ‘gedoe’ hebt met de buren. Doe oordoppen in en leg niet op elke slak zout.

Tip 2. Scherm je af

Ervaar je burenoverlast van leefgeluiden die moeilijk zijn te voorkomen, zoals bijvoorbeeld praten, lopen of spelende kinderen? Probeer jezelf dan af te schermen. Zet bijvoorbeeld bij stankoverlast niet het raam open als de buren net hun vuilnis buiten hebben staan. Ga een wandelingetje maken als de buurkinderen op de trampoline springen en veel geluid maken. Of zet de radio aan.

Tip 3. Niet slim: koekje van eigen deeg

Houdt de overlast aan, dan is het verleidelijk de buren een koekje van eigen deeg te geven: even bonken met de bezem tegen het plafond. Geen goed idee. Je kiest dan de aanval om het conflict te beslechten. Je aanvallende gedrag zal er in veel gevallen voor zorgen dat de buren ook in de aanval gaan. Bijvoorbeeld door de muziek nog harder te zetten. Stel je vriendelijk op, dan is de kans veel groter dat je buren gaan meewerken.

Tip 4. Brief in de brievenbus doen

Het kan eng zijn om de buren aan te spreken op de overlast die ze veroorzaken, zeker als je ze niet goed kent. Persoonlijk contact is wat wij meestal wel adviseren. In deze tijden van corona is dat wellicht niet wenselijk en kun je ook kiezen voor een briefje in de bus. Let daarbij op de toon en manier waarop je iets schrijft. Zeg bijvoorbeeld waar je behoefte aan hebt, in plaats van allerlei verwijten op te schrijven, hou het bij de feiten. Noem vooral ook de gevolgen die de situatie voor jou heeft.

Tip 5. Bel Buurtbemiddeling

Bij Buurtbemiddeling treden getrainde vrijwilligers op als bemiddelaar tussen buren. Vanwege het coronavirus kunnen bemiddelaars nu niet langs huis komen. Ze zijn telefonisch wel bereikbaar. Buurtbemiddeling kan helpen met een brief opstellen aan je buren en tips geven hoe je iets het beste kunt verwoorden. De bemiddelaars bieden een luisterend oor. Dat lucht vaak al op. Ze zijn er voor je, ook in deze rare tijden.

Meer informatie of contact?

Buurtbemiddeling van Versa Welzijn is actief in Weesp, Hilversum, Huizen, Gooise Meren en Wijdemeren.

Contact: (035) 623 11 00 (ma t/m vrij 09.00-14.00 uur), buurtbemiddeling@versawelzijn.nl, www.versawelzijn.nl/buurtbemiddeling of www.problemenmetjeburen.nl.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken