HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Actualiteiten  |  Dinsdag 15 augustus 20.00 uur Indië-Herdenkingsavond in de Weesper synagoge

Dinsdag 15 augustus 20.00 uur Indië-Herdenkingsavond in de Weesper synagoge (02-08-2017)

Dit item is verlopen op 17-08-2017.

Het ‘Indisch zwijgen’ doorbroken met nooit eerder vertelde verhalen

Bevrijding, maar niet voor alle Nederlanders

De bevrijding op 5 mei 1945 van Nederland betekende niet voor alle Nederlanders het einde van de Tweede Wereldoorlog. In het toenmalige Nederlands-Indië was de oorlog nog in volle gang en was de situatie voor de inwoners slechter dan ooit. Enorme hongersnood, ziekten en epidemieën maakten in die laatste maanden nog tienduizenden slachtoffers. Pas na de capitulatie van Japan kwam er op 15 augustus 1945 ook in Azië een feitelijk einde aan WO II.

Dwangarbeid en hongersnood

Tijdens de Japanse bezetting moesten veel Nederlanders gedwongen naar interneringskampen ('Jappenkampen'). Nederlanders met een Indische (voor)ouder mochten er voor kiezen om buiten de kampen te blijven, de zogenaamde 'buitenkampers'.
Alle mannen in dienst van het Nederlands-Indië leger (de KNIL) werden krijgsgevangen gemaakt en een flink aantal naar werkkampen gebracht, zoals de Birma-kampen om een spoorlijn aan te leggen. Door de fysiek zware dwangarbeid, de slechte leefomstandigheden,  wreedheden en hongersnood kwamen veel krijgsgevangen om het leven.De Bersiap-periode

Na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 was er voor de Nederlanders in Nederlands-Indië nog geen sprake van 'bevrijding'. Sterker nog, veel mensen uit de Jappenkampen vluchtten binnen twee dagen terug naar hun kamp, om onder bescherming van de Japanners te ontkomen aan de verschrikkelijke aanvallen van de 'Ploppers' of 'Pemuda's', jonge nationalisten en anti-kolonialisten die iedereen met Nederlands of gemengd bloed als verraders beschouwden. Een enorme golf van etnisch geweld overspoelde de overlevenden van de oorlog; dit is vrijwel onbekend gebleven in Nederland. Dit duurde van 1945 tot 1948, waarbij alsnog veel overlevenden uit de kampen vermoord of verminkt werden. Vrijwel alle huizen en bezittingen van de Nederlanders werden leeggeroofd. Men moest naar Nederland vluchten onder achterlating van alles wat ze daar hadden opgebouwd, vaak een leven in welstand. In Nederland aangekomen, waren ze letterlijk alles kwijt en was er zelfs geen belangstelling voor de ervaringen en verhalen omdat men hier nog vol zat met de eigen oorlogservaringen en de wederopbouw.

Indië-Herdenkingsavond in Weesp

Over de ervaringen, het leed en de ontberingen tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië én in de tijd daarna (Bersiap-periode) werd nadien nauwelijks gesproken. Om dit stilzwijgen in Weesp te doorbreken werd op 15 augustus 2013 de bevrijding van Nederlands-Indië voor de eerste maal herdacht in de synagoge van Weesp. Dit jaar, op dinsdag 15 augustus, wordt de Indië-Herdenking voor de vijfde keer gehouden. De avond start om 20.00 uur in de synagoge, Nieuwstraat 5 en de toegang is gratis.

Het jaarthema 2017: ‘Verhalen vertellen’

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft als thema voor 2017 ‘Verhalen vertellen’ vastgesteld.  Waarnemend burgemeester Bas Jan van Bochove zal de herdenkingsavond openen met een verhaal uit zijn eigen familiegeschiedenis. Daarna volgen drie indrukwekkende, persoonlijke verhalen:

  • het verhaal van een vrouw, die als meisje zelf in een kamp heeft gezeten en daarna de Bersiap-periode heeft meegemaakt.
  • het verhaal van een vrouw, die als meisje 'buitenkamper' was, en daarna leed onder de Bersiap-periode.
  • het verhaal van iemand die aan de Politionele Acties heeft deelgenomen (1948-1950).

Met deze verhalen wordt het stilzwijgen doorbroken. De avond is gratis toegankelijk en speciaal bedoeld voor mensen met een (familie)band met het voormalige Nederlands-Indië. Ook jeugdigen worden van harte uitgenodigd. Er is koffie en thee en er worden diverse Indische hapjes aangeboden.

Meer informatie over de bezetting van Nederlands-Indië

- www.indieinoorlog.nl

- Andere Tijden: Indië in oorlog, deel 1

- Andere Tijden: Indië in oorlog, deel 2

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken