HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Actualiteiten  |  Kunstwerken project Schoonmaken Vecht geplaatst

Kunstwerken project Schoonmaken Vecht geplaatst (25-02-2015)

Dit item is verlopen op 25-03-2015.

De kunstwerken van het project Schoonmaken van de Vecht worden deze week geplaatst in de gemeenten Muiden en Weesp. In Weesp gebeurt dit op vrijdag 27 februari 2015 rond 9.30 uur. In opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, heeft Waternet de rivier en enkele van haar zijwateren schoon gebaggerd. Zaterdag 14 maart vieren we dat de Vecht schoon is. In dat kader overhandigt het waterschap vier kunstwerken aan de Vecht-gemeenten en geeft op symbolische wijze de Vecht weer terug.

Het waterschap wil de gemeenten en haar inwoners bedanken voor hun geduld en hun medewerking in de afgelopen vier jaar bij het schoonmaken van de Vecht. De vier kunstwerken, van drie kunstenaars, komen te staan in de gemeenten Muiden, Weesp en Stichtse Vecht (Loenen aan de Vecht en Maarssen). De kunstwerken brengen het belang van een schone Vecht op een blijvende manier onder de aandacht. Zij staan voor de beleving van een schone rivier: voor nu én de toekomst.

River Treasures en Posthoornslak
Er zijn veel spullen uit de Vecht opgeschept die iets vertellen over de historie van de Vecht, variërend van archeologische vondsten tot afval, bommen en puin. Deze materialen worden door de kunstenaars gebruikt in hun werk. Daarnaast werd basisschool de Regenboog uit Breukelen betrokken. Kinderen van groep 7 maakten onder leiding van hun docent een eigen 3D ontwerp van hoe zij de schone Vecht zien. In Weesp komt het werk ‘River Treasures’, een ontwerp van de kunstenaars Ronald Westerhuis en Eric Blom, te staan. De inspiratiebron betreffende de creatie van de kinderen is dat het oude, de vervuiling, verwerkt wordt in iets nieuws zodat het, voor altijd, mee kan in de toekomst. Het verleden verbonden met de toekomst die het heden reflecteert en de passant telkens weer zal helpen fantaseren en laat mijmeren over verleden, heden en toekomst van deze prachtige rivier. De Posthoornslak, een kunstwerk van Ron Moret, krijgt zijn plaats in Muiden. Het vuil en schroot dat met de opgravingen meekwam en de 3D ontwerpen van de kinderen inspireerde Moret tot het verwerken van het afval in de schone vorm van de zoetwaterslak. Door het baggeren van de waterbodem zal ook de leefomgeving van de Posthoornslak verbeteren. Tegelijkertijd maakt het beeld de kijker bewust van wat er ongewenst in het water verdwijnt.

Vier de Schone Vecht
Zaterdag 14 maart vieren we dat de Vecht schoon is. Iedereen kan nú en in de toekomst van een schone rivier genieten. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht organiseert daarom op deze dag een feestelijk evenement voor iedereen langs de Vecht. Het programma volgt snel op agv.nl en in de lokale media.
 

Schoonmaken van de Vecht
In vier jaar tijd heeft Waternet, in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, ruim 2,5 miljoen kuub vervuild slib van de bodem van de Vecht geschept. Het baggeren levert een schone en diepere rivier op. Hierdoor verbetert de waterkwaliteit, de diversiteit aan waterplanten en dieren neemt toe én de doorvaart verbetert.
 

Kunstwerk met de titel River treasures

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken