HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Actualiteiten  |  Maak jouw buurtspeelplek Rookvrij

Maak jouw buurtspeelplek Rookvrij (15-04-2019)

Dit item is verlopen op 08-07-2019.

Inwoners uit Weesp kunnen vóór 15 mei een openbare speelplek in hun buurt aanmelden om Rookvrij te worden. Een speelplek aanmelden kan via www.rookvrijegeneratiegv.nl. Het Rookvrij maken van buurtspeelplekken is een initiatief van alle gemeenten uit de regio in samenwerking met de GGD.

Openbare speelplekken in de wijk rookvrij maken

De actie is bedoeld voor openbare speelplekken in de wijk, bijvoorbeeld de zandbak met klimrek. Vraag namens minimaal drie buurtbewoners de Rookvrije speelplek(ken) aan, daarna gaat de gemeente Weesp samen met de GGD aan de slag om deze plek(ken) Rookvrij te maken. Met Rookvrij borden en/of stoeptegels wordt bezoekers verzocht de speelplek Rookvrij te houden. Tijdens de Nationale Buitenspeeldag op 12 juni, worden de eerste speelplekken Rookvrij verklaard.

Samen bouwen aan een rookvrije en gezonde generatie

Wethouder Astrid Heijstee-Bolt: “Op sportvelden en speelplekken moeten kinderen zich vrij kunnen bewegen en niet bezig hoeven te zijn met rokende mensen. Dat is geen goed voorbeeld. Ik vind het daarom een goed initiatief om speelplekken rookvrij te maken en omwonenden daar ook bij te betrekken. Op deze manier kunnen we samen bouwen aan een rookvrije en gezonde generatie’.

Goed voorbeeld geven

Iedereen wil dat kinderen kunnen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Daar hoort ook een Rookvrije speeltuin bij. Geen gevaar van meeroken en rondslingerende peuken. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen. Een Rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Op weg naar een Rookvrije Generatie

Wij streven ernaar dat elk kind dat in Gooi en Vechtstreek wordt geboren Rookvrij kan opgroeien. Dat kan in een omgeving zonder verleidingen en met goede voorbeelden om je heen. Iedereen kan helpen met het Rookvrij maken van onze omgeving.

Naar schatting beginnen jaarlijks nog steeds zo’n 500 kinderen in de regio Gooi en Vechtstreek met dagelijks roken. Acht op de tien rokers begint voor zijn achttiende; een periode waarin jongeren beïnvloedbaar zijn en extra gevoelig voor verslaving. Volg ons ook via Facebook: @rookvrijegeneratiegv

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken