HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Actualiteiten  |  Ramadan tijdens coronacrisis

Ramadan tijdens coronacrisis (21-04-2020)

Dit item is verlopen op 21-05-2020.

Bericht van burgemeester Van Bochove

Deze week begint de Ramadan, de maand van vasten voor de islamitische gemeenschap. Voor deze gemeenschap in Weesp is het een belangrijke maand van bezinning waarin waarden als vrijgevigheid, verdraagzaamheid, liefdadigheid en saamhorigheid een belangrijke rol spelen.

Volgens de overlevering kreeg de profeet Mohammed in deze maand de eerste van de openbaringen die samen de Koran vormen. Een maand lang mogen volwassenen tussen zonsopkomst en zonsondergang onder meer niet eten, drinken of roken.

Als het na zonsondergang donker is, is er de iftar. Dat is de maaltijd direct na zonsondergang. Deze maaltijd is ook vaak een belangrijk sociaal moment. Men zoekt elkaar op om bijvoorbeeld samen de maaltijd te gebruiken. Dat is in deze periode van de coronacrisis niet mogelijk. Het maakt deze maand voor hen die zich aan de Ramadan houden tot een heel andere maand dan alle voorgaande jaren.

Mijn gedachten zijn bij allen, die zich deze maand houden aan het vasten in de Ramadan. Voor u is het leven volgens de regels die in deze periode gelden een belangrijk onderdeel van uw geloofsleven. De dag afsluiten met de iftar zal dit jaar anders zijn dan u mogelijk tot nu toe gewend was. Niet samenkomen met anderen om dit moment van de dag te vieren. Thuisblijven en niet naar de moskee kunnen, zal velen van u zwaar vallen. Dat ben ik mij bewust. Toch doe ik een beroep op u om dit jaar de iftar thuis te gebruiken en dat te doen in de beslotenheid van het gezin. Op die manier levert u een bijdrage aan het niet verder verspreiden van het coronavirus. Ik wens u ondanks de beperkingen die nu gelden een goede Ramadan.

Deze bijdrage sluit ik af met een oproep. Deze geldt voor ouders en jongeren. Het elkaar opzoeken als jongeren na zonsondergang is deel van de sociale momenten tijdens en na de iftar. Dat kan dit jaar niet. De coronaregels blijven van kracht. Bespreek dat met elkaar. Ik vraag de ouders hun kinderen te wijzen op de geldende regels en de gevaren van het samenkomen. De jongeren roep ik op: Blijf thuis!

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken