HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Actualiteiten  |  Rattenoverlast: voorkomen en bestrijden

Rattenoverlast: voorkomen en bestrijden (07-08-2018)

Dit item is verlopen op 07-10-2018.

Ratten laten zich niet graag zien in de stad. Toch kan het gebeuren dat mensen geconfronteerd worden met een rat in de tuin of op straat. Soms laat een rat zich alleen even zien en vertrekt dan direct weer, maar het komt ook voor dat ze zich veelvuldig ophouden op één plek. U kunt zelf veel doen om overlast van ratten  te voorkomen.

De bruine rat

De bruine rat leeft op plekken waar de omstandigheden goed zijn. Hij komt voor langs slootkanten, in riolen, mestputten, afvalstortplaatsen, gebouwen en kruipruimten. De rat is een uitstekende zwemmer en graver! De bruine rat is met name ’s nachts actief en is een alleseter. De draagtijd bij de bruine rat is 21 tot 23 dagen  en de nesten bestaan uit 7 tot 10 jongen. De levensduur is gemiddeld 1 jaar en de jongen zijn na 3 maanden geslachtsrijp!

Een enkele rat of meerderen?

Het is belangrijk om direct actie te ondernemen wanneer u een rat ziet. Waar één rat is, kunnen er meer zijn. Ratten kunnen zich binnen de juiste omstandigheden razendsnel voortplanten.  Ratten staan erom bekend ziektes te verspreiden. Daarnaast kan hun constante geknaag veel schade aan uw woning veroorzaken.

Wat kunt u zelf doen om ratten te voorkomen?

U kunt zelf veel doen om ratten te voorkomen.

In en om het huis

 • Spoor mogelijke schuilplaatsen op
  Dicht (kleine) gaten in uw woning
 • Let op openingen in uw ventilatieroosters. Ratten kunnen  hierdoor gemakkelijk naar binnen komen. Maak openingen in deze roosters niet breder dan 0,5 cm.
 • Wees alert op openstaande deuren en ramen
 • Let op algehele hygiëne

Voedsel

 • Laat geen broodkruimels of andere voedselresten achter
 • Verpak opgeslagen voedingsmiddelen en stapel deze bij voorkeur 20 cm van de vloer en 50 cm van de muur
 • Let op bij de levering van boodschappen. Ook op deze manier kunnen plaagdieren in uw woning of op de werkvloer terecht komen.
 • Wees duurzaam. Koop niet te veel, kook niet te veel. Toch eten over? Vries het in of maak er een andere gerecht van. Bekijk recepten met oud brood.

Overig

 • Het is niet nodig om vogels bij te voeren. Vaak blijven voedselresten achter op het land of in het water, wat uiteraard ratten aantrekt
 • Houd afvalcontainers gesloten een leeg ze tijdig. Dicht eventuele openingen aan de onderzijde met een rooster.
 • Pleeg overleg met de buren en/of eigenaar van een naastgelegen pand. Plaagdieren kunnen ook via de buren binnenkomen.

Giftige middelen

Het overheidsbeleid is er tegenwoordig op gericht om zo min mogelijk met giftige middelen te werken. Hier wordt extra rekening mee gehouden op openbare locaties. De strenge richtlijnen komen ook voort uit milieutechnische aspecten in verband met bijvoorbeeld het doorvergiftigen van dieren. Als buiten een rat met een giftig middel in zich wordt opgegeten door een roofdier kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor dit dier!

De ongediertebestrijding kan in bepaalde gevallen wel een ontheffing krijgen voor het gebruik van giftige middelen. Bijvoorbeeld als een klem of een inloopval niet naar behoren werkt. Dit gaat altijd gepaard met strikte regelgeving.

Melden

Hebt u last van ratten in en rond uw huis? Meldt het aan de gemeente via info@weesp.nl of bel met (0294) 491 391. Ziet u voedselvervuiling of wordt er in uw buurt overmatig gevoerd? Meldt het aan de gemeente. Iedere melding van rattenoverlast wordt direct door onze bestrijder opgepakt.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken