HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Actualiteiten  |  Schadelijke onkruiden in de openbare ruimte

Schadelijke onkruiden in de openbare ruimte (16-05-2017)

Dit item is verlopen op 31-07-2017.

De komende periode is het volop groeiseizoen. Veel bomen komen weer in blad en planten in bloei. Het voorjaar is weer begonnen. Daarmee komen ook ongewenste planten tevoorschijn, dit zijn veelal invasieve planten die overlast kunnen veroorzaken.

Reuzenberenklauw en Japanse Duizendknoop

Twee van de meest voorkomende onkruiden in Weesp die overlast veroorzaken zijn de reuzenberenklauw en de Japanse duizendknoop. Vooral de Japanse duizendknoop komt steeds vaker voor in Nederland en dus ook in Weesp. Deze exoot, een plant die van nature niet in Nederland/Europa voorkomt,  kan aanzienlijke schade aanrichten aan funderingen en asfalt en groeit met een holle wortel tot wel drie meter diep. Door de schade die deze plant kan aanrichten wordt sterk afgeraden de plant in particuliere tuinen aan te planten.

Toch komt de plant soms ook in het openbaar groen voor. De gemeente Weesp bestrijd deze plant actief en verwijderd de plant als we melding krijgen hierover of deze zelf tegen komen.

De reuzenberenklauw zien we ieder jaar op enkele plekken ook in Weesp terugkomen. Deze plant kan overlast veroorzaken voor mensen. Het is een grote plant die kan uitgroeien tot wel 4 meter hoog. Ook deze plant komt van nature niet voor in Nederland, het is een exoot die hier niet thuishoort. De plant is niet giftig maar het sap van de plant kan in combinatie met zonlicht irritatie veroorzaken aan huid en ogen en er kunnen zelfs brandwonden ontstaan.

Het advies is dan ook om de plant niet aan te raken en als u een reuzenberenklauw tegenkomt in het openbaar groen, hiervan melding te maken bij de gemeente.

Als u in uw eigen tuin deze planten ontdekt vragen wij u deze zo snel mogelijk te verwijderen zodat verder verspreiding voorkomen wordt. U kunt de planten het beste in zijn geheel verwijderen en niet op een composthoop deponeren maar bij het restafval. Zo krijgt de plant geen kans om zich verder te verspreiden. Let bij het verwijderen van de reuzenberenklauw wel op dat u in niet in contact komt met het sap uit blad en stengels, draag eventueel beschermende kleding of schakel een hovenier in als u twijfelt.

Ziet u de genoemde planten? Stuur ons dan een melding!

Beide onkruiden worden actief bestreden door de gemeente Weesp zodat overlast tot een minimum beperkt kan worden. Mocht u één van de planten in het openbaar groen zien staan vragen wij u hiervan melding te doen. Dat kan via de meldingen openbare ruimte waar u een melding over de openbare ruimte kan doen of via het telefoonnummer (02940 491 391.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken