HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Actualiteiten  |  Start pilot schaapskudde op de schansen

Start pilot schaapskudde op de schansen (17-05-2016)

Dit item is verlopen op 17-12-2016.

Een schaapskudde in de stad? Kan dat wel? Jazeker, en in Weesp gaan we dat doen. Leuk, natuur in de stad. Op 20 juni aanstaande komt de schaapskudde aan in Weesp en begint de kudde op de schansen met hun eerste rondje van dit jaar.  Vanaf 20 juni is de herder de eerste week iedere dag aanwezig om vragen te beantwoorden en de schapen te begeleiden. Bewoners kunnen bij de herder terecht als zij meer willen weten of gewoon even komen kijken naar de tijdelijke bewoners van de schansen.  De schapen zullen ca. 2 weken de schansen begrazen.

De pilot
De schaapskudde komt dit jaar een aantal keren op de schansen om te grazen. Onder begeleiding van een herder en in overleg met een ecoloog worden de zones bepaald en de periode dat de schapen verblijven op de verschillende delen van de schansen. Het kan dus zijn dat de schapen sneller over de ene schans heen gaan dan een andere schans. Dit heeft te maken met het seizoen, de weersomstandigheden en de soorten flora en fauna die er aanwezig zijn.

Bloemen, bijen en meer
Door de geleidelijke begrazing verandert een gebied langzaamaan waarbij er meer variatie ontstaat en overheersende beplanting geleidelijk minder wordt. Als de omgeving langzaam verandert kunnen dieren daaraan wennen. Na het grazen is er weer snel bloei en daarna zaadzetting. De schapen grazen vier keer en daarmee staan de schansen vaker in bloei. Dat geeft een rijker insectenleven en die zijn weer een voedselbron voor heel veel andere soorten. Door de spreiding van de beheermomenten met schapen zijn er voor diverse soorten flora en fauna altijd voedsel-, voortplantings- en schuilmogelijkheden. Met de begrazing voorkomen we dus dat niet alles tegelijk wordt gemaaid, zoals bij machinaal maaien. Er blijven juist voldoende grassen, bloemen, zaden en stengels over. Ook via de vacht en de hoeven van de schapen worden zaden van planten verspreid. Het begrazen door de schaapskudde draagt dus op diverse manieren bij aan natuur en biodiversiteit in de stad, voor zowel de flora en fauna als de beleving van gebruikers en bewoners.

Hondenbezitters
In de mest zit geen bestrijdingsmiddel dat schadelijk kan zijn voor honden. De schapen hebben resistentie opgebouwd tegen worminfecties. Als u met uw hond over de schansen loopt kan het zijn dat u de kudde tegenkomt. Omdat de schapen in met netten omheinde zones rondlopen, kunnen honden in principe niet bij de schapen komen.

Veelgestelde vragen over de schaapskudde op de schansen.

Meer informatie
Voor meer informatie over de schaapskudde op de schansen kunt u contact opnemen met de gemeente, team wijkbeheer, via telefoonnummer (0294) 491 391.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: E-mail de gemeente Weesp
Social media

Openingstijden

Afspraak maken