HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Actualiteiten  |  Update coronavirus 24 november 17.00 uur

Update coronavirus 24 november 17.00 uur (17-09-2020)

Informatie in andere talen      Informatie in gebarentaal       Uitleg in eenvoudige taal

    

Heeft u vragen of wilt u graag op de hoogte blijven? Ga dan naar:

Update 24 november 17.00 uur

Woord van de burgemeester

Beste Weespers en in het bijzonder de kinderen van Weesp,

Tekeningen. De laatste twee weken zijn er meerdere tekeningen voor Sint Nicolaas naar het stadhuis gebracht. Gericht aan de burgemeester met de bedoeling dat hij er voor zorgt, dat Sint de tekeningen krijgt. Het Sinterklaasjournaal deed de oproep. Ik vind dat jullie, kinderen uit Weesp, echt heel mooie tekeningen en andere kunstwerken hebben gemaakt. Natuurlijk zorg ik ervoor dat de Sint alles krijgt wat jullie voor hem hebben gemaakt. Ik weet van hem, dat hij er erg blij mee is. Ongetwijfeld zal hij dat jullie ook laten blijken. Toch, ouders? Lees verder >>>

Verhalenserie Weespers in coronatijd:

Horecaondernemer Tamara van Stroe: "Onze kinderen willen hun vrijheid terug"

Vorige week kwam het openbare leven weer langzaam op gang. Maar cafés en restaurants bleven dicht. Tamara van Stroe, horecaondernemer én voorzitter van de horecavereniging Weesp: “Vervelend? Ja. Teleurgesteld? Ja. Onverwacht? Nee.” Lees verder >>>

Update 20 november 9.00 uur

Gedeeltelijke lockdown gaat verder: maatregelen per 19 november

Vanaf 18 november gelden er weer nieuwe, landelijke maatregelen. Een aantal extra maatregelen die de afgelopen twee weken van kracht waren komen te vervallen, maar veel maatregelen blijven nog gelden. Hier leest u wat dit betekent voor het dagelijks leven in Weesp.

Update 19 november 8.30 uur

Nieuwe noodverordening van kracht

De voorzitter van Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft op 18 november 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus.  

Hiermee zijn de maatregelen van de gedeeltelijke lockdown weer van toepassing. Meer informatie over de maatregelen vindt u op: rijksoverheid.nl

Update 18 november 10.00 uur

Beeldsamenvatting coronaregels

beeldsamenvatting coronaregels

Wethouder John Vos test positief op corona

Wethouder John Vos is besmet met het coronavirus. Hij heeft milde griepklachten. Uit voorzorg is hij toen de klachten begonnen meteen in thuisquarantaine gegaan.

Net als iedereen die dit overkomt heeft wethouder Vos nu te maken met extra maatregelen. Vos: “Ik moet thuis in isolatie uitzieken, omdat ik besmettelijk kan zijn voor anderen. Als ik 24 uur geen klachten meer heb die passen bij het coronavirus én als het minimaal 7 dagen geleden is dat ik ziek werd, mag ik weer uit isolatie.”

Update 17 november 19.30 uur

Persconferentie: gedeeltelijke lockdown gaat verder

Maatregelen blijven nodig om elkaar te beschermen 

Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws. We houden ons goed aan de maatregelen, en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. Daarom is het van belang dat we de gedeeltelijke lockdown voortzetten. We blijven het aantal contactmomenten en reisbewegingen beperken. We blijven de basisregels toepassen. En proberen elkaar door deze lastige periode heen te helpen.

Onder meer musea, theaters, zwembaden en pretparken kunnen na een sluiting van 2 weken weer open en we mogen weer sporten in groepslessen. Mensen mogen per dag weer maximaal 3 mensen thuis ontvangen en met maximaal 4 mensen in groepsverband buiten zijn. Tegelijk blijft de gedeeltelijke lockdown in stand. We adviseren nog steeds om tot medio januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij dat strikt noodzakelijk is. Om het aantal keren dat mensen in contact met elkaar komen te beperken, blijven evenementen verboden en is een algehele sluiting van de horeca.

Lees verder op de website van de Rijksoverheid.

Update 17 november 16.30 uur

Woord van de burgemeester

Beste Weespers, 

Donderdag 19 november stoppen de extra maatregelen, die twee weken geleden boven op de gedeeltelijke lockdown werden gelegd. De regels, die medio oktober van kracht werden, blijven bestaan.

Ieder moment nieuwe regels, het duizelt mij soms wel. Gelukkig kan ik teruggrijpen op de site van de Rijksoverheid en de tekst van de noodverordening, die mij wordt toegestuurd. U kunt dat ook. De website van de gemeente houden wij voortdurend actueel, ook wat betreft de noodverordening. Volgende week staan de actuele regels ook weer in deze krant. Lees verder >>>

Buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) Kevin Zuijdendorp: ‘Op de automatische piloot werkt nu niet’

“De regels kunnen iedere week veranderen. De ene week mag je met zijn vieren op straat, de andere met z’n tweeën. Tenzij je één gezin bent natuurlijk”, aldus de 28-jarige Kevin, die sinds een jaar een van de vaste gezichten is op straat.

“Vooral de jeugd heeft het daar moeilijk mee. Ik ben nog jong en kan me goed in de jeugd verplaatsen. Weesp is niet zo groot, wij kennen elkaar. Zomers voetballen we samen graag een potje. Dat helpt. Bekeuren is natuurlijk nooit leuk, maar er is al veel gewaarschuwd dus als het echt nodig is moeten we ook jongeren bekeuren.” Lees verder >>>

Kevin Zuijdendorp (rechts) in gesprek met collega Meryem Doygun, foto George Maass

De Coronamelder: zo beschermen we elkaar

Het coronavirus is nog onder ons. Onze gezamenlijke inspanningen moeten ertoe leiden dat het aantal besmettingen omlaag gaat. De Coronamelder-app helpt u daarbij. Hoe sneller bekend is of iemand corona heeft, hoe beter besmettingen kunnen worden voorkomen. Ruim 3,9 miljoen Nederlanders gingen u voor en hebben de app al gedownload. Maar hoe werkt de app eigenlijk? Lees verder >>>

Update 17 november 10.30 uur

Wanneer testen en in quarantaine?

De aantallen besmettingen met corona nemen wat af maar nog dagelijks raken veel Nederlanders besmet, ook in Weesp.

Testen en in quarantaine

Als u klachten heeft die passen bij corona als hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts, plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping), laat u dan testen. Ook als u milde klachten heeft, laat u zich testen. Maak een afspraak via www.rijksoverheid.nl/coronatest of bel 0800-1202.

Wanneer in quarantaine?

Heeft u een afspraak gemaakt voor een coronatest? Blijf dan tot de test thuis. Blijf ook thuis in de periode dat u wacht op de uitslag. Is de uitslag positief en bent u besmet met het coronavirus? Ga dan thuis in quarantaine (isolatie).

 • Huisgenoten en nauwe contacten gaan 10 dagen in quarantaine. Ze laten zich testen bij klachten.
 • De GGD belt u op om samen het bron- en contactonderzoek te starten.
 • Gebruikt u de CoronaMelder-app? Dan kunt u met hulp van de GGD een anonieme melding versturen om anderen te waarschuwen.

Bent u negatief getest? Dan kun je weer naar buiten.

Zie ook onderstaand stroomschema wanneer u zich laat testen, hoe het zit met kinderen en na terugkomst van een reis en wanneer u in quarantaine moet gaan.

stroomschema wanneer testen en in quarantaine

Update 12 november 17.00 uur

Contact met de gemeente over de coronacrisis?

Hebt u een vraag over de  coronacrisis in Weesp of gevolgen hiervan in Weesp en kunt u het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op via coronacrisis@weesp.nl

Update 10 november 17.30 uur

Woord van de burgemeester

Beste Weespers,

Houd vol. Zittend voor mijn toetsenbord, kijkend naar een leeg scherm en nadenkend over deze nieuwe tekst, is dat wat mij als eerste invalt. Dat schrijf ik dus als eerste op: ‘Houd vol.’ Lees verder >>>

Weespers in coronatijd

De coronacrisis is voor velen een moeilijke periode in hun leven. Er zijn mensen ernstig ziek geworden en overleden. Sommigen verliezen hun baan. Trouwerijen, familiebijeenkomsten en andere dingen die het leven mooi maken gaan niet door. De normaalste dingen zijn anders.

Hoe doet Weesp het in deze tijd?

Buurtsportcoach Ingmar Kolbrink: ‘Ik moest wel buiten de lijntjes kleuren’ Ingmar: “Privé vind ik corona vreselijk. Maar in mijn werk maakt me dat creatiever dan ooit. Toen we niet meer mochten wandelen of fietsen en ook de scootmobieltocht niet kon doorgaan, moest ik wel buiten de lijntjes kleuren. Lees verder >>>

Update 6 november 21.30 uur

Noodverordening 6 november 2020

De voorzitter van Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft op 6 november 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus.

De wijzigingen ten opzichte van de noodverordening van 4 november betreffen:

 • Een uitzondering voor de algehele sluiting voor het publiek openstaande gebouwen en bijbehorende erven voor een buurt- of dorpshuis dan wel wijkcentrum waar op afspraak activiteiten gericht op individuele maatschappelijke ondersteuning van kwetsbare groepen plaatsvindt en een bibliotheek, voor zover deze is opengesteld als afhaalfunctie of als locatie voor georganiseerde en besloten huiswerkbegeleiding.
   
 • De voorwaarden voor het organiseren van samenkomsten, waarbij alleen gereserveerd mag worden voor groepen van maximaal twee personen en placering ook alleen plaats vindt in groepen van maximaal twee personen. Deze beperking voor groepen van meer dan twee personen geldt niet voor personen of gevallen die zijn uitgezonderd van het groepsvormingsverbod.
   
 • De mogelijkheid voor de voorzitter veiligheidsregio om gebruik te maken van de ontheffingsbevoegdheid om in geval van bijzondere omstandigheden meer dan 30 personen toe te staan bij een uitvaartplechtigheid in een uitvaartcentrum.

 

Update 4 november 22.40 uur

Noodverordening 4 november 2020

De voorzitter van Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft op 4 november 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus.

In de noodverordening zijn de landelijke maatregelen verwerkt die het kabinet op 3 november heeft aangekondigd. Op de website van de Rijksoverheid staan deze in eenvoudige taal uitgelegd.

 

Update 4 november 16.00 uur

De nieuwe aanvullende coronamaatregelen vanaf 4 november 22.00 uur

Dinsdagavond 3 november kondigde minister president Mark Rutte nieuwe, aanvullende maatregelen af voor de duur van 2 weken.
Deze maatregelen hebben uiteraard ook gevolgen voor het dagelijks leven in Weesp. Lees verder >>>

RHCVV (gemeente archief) past dienstverlening aan i.v.m. aanscherping coronamaatregelen

Van donderdag 5 november tot en met donderdag 19 november zijn de studiezalen van het RHCVV (Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen) in Breukelen en Weesp gesloten voor publiek. De digitale dienstverlening gaat wel gewoon verder en ook online onderzoek in ons archief is mogelijk. Daarnaast zijn onze medewerkers via de chat, e-mail en telefoon bereikbaar tijdens de reguliere openingstijden. Lees verder >>>

Update 4 november 9.30 uur

Poster nieuwe maatregelen

Alle nieuwe maatregelen op een rij:

Update 3 november 19.20 uur

Persconferentie: nieuwe maatregelen

In de persconferentie van dinsdagavond 3 november gaven premier Mark Rutte en staatsecretaris Hugo de Jonge aan de maatregelen tijdelijk te verzwaren.

Lees meer op de website van de  Rijksoverheid.

Update 3 november 15.30 uur

Woord van de burgemeester

Beste Weespers,

Zijn er nieuwe maatregelen aangekondigd? Op het moment dat ik dit schrijf nog niet. Nu u dit leest wellicht wel. Als dat wel zo is, dan leest u op de site van de gemeente wat mogelijk nieuwe maatregelen voor ons betekenen.

Samen het virus de baas worden is ons gezamenlijke doel. Daar zijn de maatregelen op gericht. Hoe vervelend deze ook zijn.

Door ons allemaal aan die regels te houden, iets wat echt niet altijd meevalt, dringen we het aantal besmettingen terug en worden we uiteindelijk het coronavirus de baas. Daar doen we het voor. >>> Lees verder

Weespers in coronatijd

De coronacrisis is voor velen een moeilijke periode in hun leven. Er zijn mensen ernstig ziek geworden en overleden. Sommigen verliezen hun baan. Trouwerijen, familiebijeenkomsten en andere dingen die het leven mooi maken gaan niet door. De normaalste dingen zijn anders. Hoe doet Weesp het in deze tijd?

Lees het verhaal van mantelzorger Conny van Wijk-Maas: ‘Mijn hart is groot’. Zij is zeker 2 keer in de week bij haar 91-jarige vader, Rien Maas.

Update 29 oktober 8.30 uur

Herinnering Verlicht: samen thuis herdenken

Eén keer per jaar veranderen de gedenkparken van de gemeentelijke begraafplaatsen van Weesp en Amsterdam in een bijzondere plek van licht, aandacht en verwondering. Dit jaar geven wij een andere invulling aan deze lichtjesavond. 

Op maandag 2 november zetten wij samen de overledenen in het licht. Wij nodigen nabestaanden uit een ‘Herinnering Verlicht potje’ te maken voor deze herdenkingsavond. Dit kan zo simpel zijn als een oud jampotje met daarin een foto van de overledene en een (led) lichtje. We vragen mensen dit potje op maandag 2 november om 18.00 uur voor het raam te zetten. Op deze manier maken we de gezichten van de overledenen zichtbaar in de straten, op de pleinen en langs de grachten. Lees het hele artikel >>>

Update 28 oktober 21.00 uur

Advies Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek: Vier Halloween en Sint Maarten dit jaar niet langs de deuren maar thuis! Ook geen kerstmarkten dit jaar.

Op 31 oktober vieren veel kinderen Halloween en op 11 november Sint Maarten. De Veiligheidsregio geeft een dringend advies aan de inwoners om de beide feesten dit jaar op een andere manier te vieren, om nieuwe besmettingen met het coronavirus te voorkomen. De dringende oproep vanuit de Veiligheidsregio is om niet langs de deuren te gaan dit jaar en beide feesten thuis in kleine en huiselijke kring te vieren.

Geen kerstmarkten dit jaar

Op advies van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek zullen ook kerstmarkten dit jaar helaas niet doorgaan. De gemeenten in de regio zullen hier geen vergunning voor afgeven.

Oud en Nieuw viering nog niet bekend

Het is nog niet bekend wat de gevolgen zijn voor de viering van Oud en Nieuw. Hierover wordt naar verwachting na 9 november a.s. door de Veiligheidsregio een besluit genomen.

Update 27 oktober 9.00 uur

'Anderhalve meter-teams' in Weesp

We worden allemaal gevraagd om anderhalve meter afstand van elkaar te houden om op deze manier het coronavirus niet verder te verspreiden. Maar hoe groot is die anderehalve meter nu precies? In Weesp lopen op de markt en in de Slijkstraat een zogenaamde 'anderhalve meter-team' om u op vriendelijke manier te laten zien, hoe groot die anderhalve meter nu precies is. Houdt u voldoende afstand? Lees het artikel >>>

Update 25 oktober 21.00 uur

Wanneer moet ik in quarantaine?

De besmettingen met het coronavirus in Nederland lopen nog steeds op. Dit is zorgelijk. Om verspreiding van het virus verder tegen te gaan, word je gevraagd om thuis in quarantaine te gaan. Dit betekent dat je thuis binnen blijft en geen bezoek ontvangt. 

Je gaat thuis in quarantaine als je:

 • Je hebt klachten die passen bij corona zoals verkoudheidsklachten, koorts, reuk- en smaakverlies. Laat je dan zo snel mogelijk testen (www.rijksoverheid.nl/coronatest of bel 0800 1202) en blijf thuis totdat je de uitslag binnen hebt. 
 • Je bent een huisgenoot van iemand die positief getest is op corona of je bent 15 minuten of langer in directe nabijheid geweest van iemand die positief getest is op corona.
 • Je keert terug vanuit een land met een risicogebied.

Zie voor meer informatie hieronder:

beeld met informatie over wanneer in quarantaine te gaan

Update 23 oktober 13.00 uur

Hebt u zorgen of vragen over het coronavirus? Kijk op het Steunpunt Coronazorgen!

Hebt u zorgen om het coronavirus? Of gevoelens van angst of onzekerheid? Dat is heel begrijpelijk. Het is een rare tijd waarin we nu leven. Of zorgt u misschien voor iemand anders en heeft u vragen? Er is een Steunpunt Coronazorgen waar u terecht kunt. Het is een digitaal informatie- en verwijscentrum (IVC). Hier kunt u terecht als u zich zorgen maakt of met vragen zit over de gevolgen van de coronacrisis.

Update 20 oktober 16.00 uur

Woord van de burgemeester

Beste Weespers,

In de eerste maanden van de coronacrisis schrijf ik wekelijks een bijdrage. Ik richt mij tot u, inwoner van Weesp. Ik roep op. Ik spoor aan. Ik leg uit. Ik doe een poging tot verbinden en laat u weten dat u er niet alleen voor staat.

Elke week komen er reacties. Er worden suggesties gedaan om bijvoorbeeld het beleid aan te passen, of regels te verduidelijken. Een enkele reactie heeft een andere toon. Niet iedereen is overtuigd van de ernst van de situatie. Dat wordt soms zonder nuance duidelijk gemaakt. Al deze reacties zijn welkom. Naar het artikel >>>

Update 15 oktober 16.00 uur

Winterterrassen voor Weesper horeca

Horecaondernemers in Weesp mogen dit jaar een winterterras hebben. Dit betreft een aanpassing in het geldende terrassenbeleid met oog op de aanhoudende coronacrisis. Deze aanpassing geldt van 1 november 2020 tot 1 april 2021.

Sinds juni gelden er voor de horeca ruimere mogelijkheden voor het hebben van een terras. Op deze manier steunt de gemeente horecaondernemers in het opvangen van de financiële tegenvallers die voortvloeien uit de coronamaatregelen. Omdat de coronamaatregelen langer aanhouden, maakt de gemeente vanaf 1 november ook winterterrassen mogelijk. De voorwaarden die hiervoor gelden zijn vastgelegd in tijdelijke aanvullende beleidsregels.

Noodwet en noodverordening gaan voor

De landelijke noodwet en de regionale noodverordening gaan voor op het gemeentelijk beleid. Dat betekent dat de winterterrassen pas open kunnen als de kabinetsmaatregelen weer worden versoepeld.

Openingstijden

De winterterrassen mogen straks op vrijdag en zaterdag open tot 22.00 uur. De andere dagen van de week tot 21.00 uur.

Update 14 oktober 23.00 uur

Nieuwe noodverordening

De voorzitter van Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft op 14 oktober 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus.

In de noodverordening zijn de landelijke maatregelen verwerkt die het kabinet op 13 oktober heeft aangekondigd. Op de website van de Rijksoverheid staan deze in eenvoudige taal uitgelegd.

Met ingang van 14 oktober 22.00 uur is de nieuwe noodverordening van kracht.

Update 13 oktober 20.30 uur

Landelijke aanscherping coronamaatregelen

In de persconferentie van dinsdag 13 oktober heeft het kabinet aangescherpte maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

U vindt informatie over de laatste aanpassingen en aangescherpte maatregelen op de website van de Rijksoverheid. De nieuwe maatregelen komen in een nieuwe noodverordening. Zodra de nieuwe noodverordening klaar is, kunt u die hier lezen.

Lees de regels op de website van de Rijksoverheid.

Informatie over de persconferentie van vandaag is binnenkort ook in Engels, Turks, Arabisch en Pools op deze site beschikbaar.

Update 8 oktober 16.30 uur

Aandacht voor elkaar

Het coronavirus raakt ons allemaal. In ons werk, onze vrije tijd en het contact met familie en vrienden. Na ruim een half jaar slaat coronamoeheid toe, juist nu besmettingen weer toenemen. Ondernemers krijgen harde klappen, banen zijn onzeker en jongeren worden beperkt in hun doen en laten. Mensen voelen zich sneller eenzaam, zeker nu de dagen korter worden, het virus hardnekkig blijkt en we niet weten wanneer ons leven weernormaal wordt. Lees verder >>>

Corona informatiespecial

Afgelopen week heeft u in het WeesperNieuws meer informatie kunnen lezen over de nieuwe maatregelen in de speciale corona informatiepagina's. Heeft u deze gemist? U kunt deze informatiepagina's ook digitaal lezen. Nooit meer een special of het gemeentenieuws missen? Abonneer u dan snel op onze nieuwsbrieven! 

Update 6 oktober 17.00 uur

Brief van burgemeester Van Bochove aan alle Weespers

Beste Weespers,

We kunnen en mogen er niet omheen. Het aantal coronabesmettingen in onze stad is enorm gestegen. En dat is zorgelijk. Deze zomer leek het allemaal de goede kant op te gaan, maar we leven inmiddels midden in de tweede golf van besmettingen. Als we niet willen dat deze tweede golf opnieuw veel kwetsbaren hard treft, is nu de tijd om in te grijpen.

Daarom heeft het kabinet extra maatregelen getroffen die in ieder geval gelden tot 20 oktober. Dat betekent dat in deze periode samenkomsten binnen van meer dan 30 personen verboden zijn, de horeca ’s avonds zowel binnen als op het terras om 21.00 uur geen nieuwe gasten meer mag ontvangen en om 22.00 uur de deuren moet sluiten en dat je thuis niet meer dan 3 gasten mag ontvangen. Lees verder >>>

Steunmaatregel Tozo 3.0 vanaf 1 oktober 

Met ingang van 1 oktober 2020 kunt u steunmaatregel Tozo 2 niet meer aanvragen. Er is weer een opvolger van de steunmaatregel voor ondernemers in de vorm van Tozo 3.0. De maatregel loopt van 1 oktober 2020 tot 1 april 2021. Lees verder in Ondernemersnieuws >>>

Update 1 oktober 12.30 uur

Dringend advies om mondkapje te dragen

Draag een mondkapje als u een winkel, museum, stadskantoor, theater, café, zwembad of sportschool binnengaat. Overal waar u binnenstapt in een ruimte die voor publiek toegankelijk is, adviseert de overheid dringend een niet-medisch mondkapje te dragen. Het aantal coronabesmettingen stijgt hard en dat moeten we stoppen. Vandaar dit nadrukkelijke advies van de Rijksoverheid, dat in elk geval tot 20 oktober geldt voor heel Nederland.

Ook mensen met een contactberoep zoals kappers, schoonheidsspecialisten en masseurs verzoeken we dringend een mondkapje te dragen.

Op het stadskantoor liggen vanaf 1 oktober mondkapjes voor bezoekers. Lees meer over hoe u een mondkapje draagt

Registratie bezoekers

Daarnaast zullen we alle bezoekers van het stadskantoor registreren. Dit doen we om – als dit nodig is voor bron- of contactonderzoek – snel de betreffende personen te kunnen informeren.

Update 29 september 23.00 uur

Nieuwe noodverordening

De voorzitter van Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft op 29 september 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus.

In de noodverordening zijn de landelijke maatregelen verwerkt die het kabinet op 28 september heeft aangekondigd. Op de website van de Rijksoverheid staan deze in eenvoudige taal uitgelegd.

Met ingang van 29 september 18.00 uur is de nieuwe noodverordening van kracht.

Update 29 september 17.30 uur

Woord van burgemeester

Weesp en het nieuws

Meerdere dagen haalde Weesp vorige week het nieuws: “Koploper in het aantal besmettingen met het coronavirus”. De cijfers blijken niet te kloppen, maar de feiten wel. Er is in Weesp een groot aantal besmettingen. We zijn koploper zowel landelijk als in de regio. Een echte bron is niet aan te wijzen, maar verspreiding wordt waargenomen binnen families en er zijn signalen dat een deel van de besmettingen plaatsvindt via contacten in cafés. Lees verder >>>

Nieuwe coronamaatregelen: beperk sociaal contact

Het kabinet heeft op maandagavond 28 september nieuwe landelijke maatregelen aangekondigd om het aantal besmettingen met het coronavirus weer terug te dringen. De nieuwe maatregelen gaan in op dinsdag 29 september om 18.00 uur en gelden in ieder geval voor 3 weken. De maatregelen kunnen worden aangescherpt als deze niet het gewenste resultaat hebben. We vragen u dringend om u verantwoordelijk te gedragen en te helpen deze crisis onder controle te krijgen. Lees verder >>>

Vragen over aanscherping van maatregelen

Wij begrijpen dat iedereen veel vragen heeft over de maatregelen die gisteren zijn afgekondigd door het Kabinet. De veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft op dit moment nog niet op alle vragen een antwoord. Voor de vrijstellingsmogelijkheid op het maximaal aantal personen in de publieke ruimte wordt zo snel mogelijk een besluit genomen in afstemming met alle burgemeesters. Wij communiceren daar over zodra dit bekend is.  

Update 28 september 19.30 uur

Aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het virus terug te dringen

Maandag 28 september spraken minister president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge in de persconferentie Nederland toe met nieuwe maatregelen om het coronavirus terug te dringen. De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in elk geval voor de komende drie weken van kracht. Lees verder >>>

Update 27 september 17.30 uur

Nieuwe noodverordening

Op vrijdag 25 september 2020 heeft het kabinet, in nauwe samenwerking met 8 veiligheidsregio’s (Flevoland, Gooi en Vechtstreek, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Groningen, Zuid-Holland Zuid en Zaanstreek-Waterland ), specifieke maatregelen afgekondigd om verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan. De reden hiervoor is dat het aantal besmettingen in deze veiligheidsregio’s toeneemt.

Met ingang van 27 september 18.00 uur is een nieuwe noodverordening van kracht.
 

Update 25 september 16.00 uur

Ook regio Gooi en Vechtstreek extra maatregelen tegen verspreiding coronavirus

Premier Mark Rutte heeft vanmiddag aangekondigd dat de extra maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus ook zullen gelden voor de Veiligheidsregio Gooi en Vecht. De gemeente Weesp valt hieronder. Naast de al 6 aangewezen regio's zijn 8 regio's toegevoegd aan het gebied wat een 'zorgelijk' niveau van aantal besmettingen met het coronavirus heeft. Lees verder >>>

Update 23 september 16.00 uur

Huis aan huis verspreide folder tegen coronamaatregelen

Bij de gemeente komen meldingen binnen over de huis aan huis verspreiding van een flyer over het coronavirus en de aanpak van het kabinet hiertegen.
Het verspreiden van deze flyers is niet verboden. We hebben in Nederland immers vrijheid van meningsuiting. Wij laten u wel weten dat de gemeente hier niet de afzender van is en ook niet achter de boodschap op deze flyer staat. Lees verder >>>

De verspreiding van het virus loopt op: houdt u aan de maatregelen!

Het zal u niet ontgaan zijn...de verspreiding van het coronavirus loopt de laatste weken erg op. Ook in Weesp. Het is daarom belangrijk om u aan de basisimaatregelen te houden. Voor uw eigen gezondheid en de mensen om uw heen.

 • Bij binnenkomst bij een locatie altijd de handen desinfecteren
 • Houdt altijd 1,5 meter afstand en maak gebruik van looprichtingen als die er zijn
 • Heeft u klachten, laat u dan testen! Blijf thuis in de periode dat u wacht op het resultaat.
 • Werk zo veel mogelijk thuis als dit mogelijk is.
 • Vermijd drukke plekken
 • Was vaker u handen en nies in uw elleboog.

Alleen samen houden we het coronavirus onder controle!

Update 18 september 19.30 uur

Nieuwe regionale maatregelen n.a.v. persconferentie

Het kabinet heeft in nauwe samenwerking met zes veiligheidsregio’s maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen zijn gebaseerd op advies van het Outbreak Management Team en gaan in op zondag 20 september 18.00 uur. Lees verder >>>

Update 17 september 20.00 uur

Nieuwe noodverordening

Met ingang van 17 september is een nieuwe noodverordening van kracht.  In deze noodverordening zijn eerdere aanwijzingen verlengd en aangegeven dat doelgroepvervoer niet gehandhaafd worden. 

Update 16 september 9.00 uur

Burgemeester Van Bochove: "We moeten het écht samen doen!"

De politiek is weer actief, het reces is teneinde. Natuurlijk zijn alle raadsleden evenals de wethouders ook in de zomerweken politiek actief. Na het reces zijn vorige week de eerste commissievergaderingen geweest en is er aanstaande donderdagavond weer een raadsvergadering. Gezien de beperkte ruimte wordt er niet vergaderd in het stadhuis. De gemeenteraad komt bijeen in de aula van het Vechtstede College. Dat is nodig om ons te houden aan de regel van 1,5 meter afstand.

Lees verder >>>

Update 9 september 10.00 uur

Openbare ruimte binnenstad tijdelijk ingericht op anderhalvemetersamenleving

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan,  moeten we binnen en buiten nog steeds 1,5 meter afstand houden van mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren. Daar zijn we allemaal zelf verantwoordelijk voor. Op een paar plekken in de binnenstad zien we dat dit soms lastig is. De straten zijn smal. En zodra er buiten wachtrijen ontstaan voor een winkel, blijft er weinig ruimte voor andere voetgangers over. Ook zorgen een aantal parkeerplekken voor personenauto’s ervoor dat er minder loopruimte overblijft. Lees verder >>>

Update 2 september 8.00 uur

Persconferentie coronavirus 1 september: de situatie met corona in Nederland

Op dinsdag 1 september waren premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge weer op televisie. In de persconferentie gaven zij de laatste stand van zaken over de situatie met het coronavirus.
Lees hieronder de belangrijkste punten.

Landelijke regels niet aangepast

Nog steeds raken veel mensen besmet met het coronavirus.
Daarom gelden de volgende regels:

 • Discotheken en nachtclubs gaan nog niet open.
 • U mag niet samen met anderen schreeuwen of zingen. Bijvoorbeeld bij demonstraties, sportwedstrijden of concerten.
  Er gelden aparte regels voor zangkoren.

Lees verder >>>

Update 31 augustus 16.30 uur

Handhaving horeca aangescherpt

Helaas wordt regelmatig geconstateerd dat de maatregelen om het coronavirus onder controle te houden, vaak niet of niet strikt genoeg worden nageleefd.
Het virus is nog volop onder ons en ook wordt nog steeds gevreesd voor een tweede golf. Met het najaar in aantocht, zal het horecabezoek zich verplaatsen van de terrassen naar binnen.

Met dit vooruitzicht en het niet naleven van de maatregelen van sommige horecaondernemers en -bezoekers  zijn wij genoodzaakt het toezicht van de politie en de handhaving aan te scherpen.

 
Horecaondernemers in Weesp hebben hier een brief over gehad. Maar zij staan hier als ondernemers natuurlijk niet alleen voor. Als je een café of restaurant bezoekt, denk dan aan de regels. Ze zijn er niet voor niets. Alleen samen krijgen we corona onder controle!


 

Update 26 augustus 10.00

De herfst is een jaargetijde waarin meer mensen griepachtige klachten krijgen die passen bij het coronavirus. De verwachting is dat dit een toename van het aantal testafspraken met zich meebrengt. GGD Gooi en Vechtstreek bereidt zich hierop voor met de opening van een nieuwe, grotere testlocatie per woensdag 2 september. Op dat moment sluit de locatie op de Brinklaan in Bussum. Lees verder >>>

Update 21 augustus 17.00 uur

Nieuwe noodverordening

Met ingang van 21 augustus is een nieuwe noodverordening van kracht.  In deze noodverordening zijn aanpassingen opgenomen over introductie-activiteiten voor studenten. In beginsel zijn samenkomsten verboden voor studenten in het kader van werving en introductie. De voorzitter kan hiervoor wel ontheffingen verlenen.

Voor die ontheffing zijn er twee wijzigingen:

 • Er kan nu ook ontheffing worden verleend voor studentenverenigingen.
 • Er kan ontheffing worden verleend t.b.v. kennismaking.

Update 19 augustus 9.00 uur

Nieuwe regels voor thuisomgeving n.a.v. persconferentie 18 augustus

Op dinsdag 18 augustus gaven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge op televisie een persconferentie over corona en de nieuwe regels. 
De belangrijkste regels leest u hieronder:

Landelijke regels aangepast

De afgelopen periode hielden veel mensen zich niet goed aan de regels. Daardoor loopt het aantal besmettingen met corona op. De besmettingen gebeuren vooral thuis. Daarom gelden nu de volgende regels: 

 • U ontvangt in uw huis of tuin maximaal 6 mensen.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Kinderen tot 12 jaar tellen niet mee in het aantal toegestane personen.
 • Mensen die in uw huis wonen, tellen ook niet mee.
 • Vraag uw bezoek of ze geen koorts of verkoudheid hebben.

Feestjes voor grote groepen

Vier feestjes voor grote groepen liever in een zaal. 
Dan gelden de volgende regels:

 • Iedereen heeft een vaste zitplaats.
 • Bij aankomst krijgen bezoekers vragen over hun gezondheid. 
  Bijvoorbeeld of ze koorts hebben. Of verkouden zijn.
 • Bezoekers geven hun adres en telefoonnummer op.

Terug van vakantie

Bent u op vakantie geweest in een gebied met veel besmettingen?

 • Blijf 10 dagen thuis.
 • Laat u testen.

Scholen

Scholen werken aan een veilige omgeving:

 • Kinderen met klachten blijven thuis.
 • Heeft iemand in het gezin corona? Ook dan blijven kinderen thuis.

Thuis werken

Blijf zoveel mogelijk thuis werken.

Niet vergeten:

 • Blijf thuis bij klachten en laat u testen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen. Ook bij bezoek thuis.
 • Blijf weg van drukke plekken.
 • Was vaak uw handen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.

Bellen met vragen over het coronavirus

 • U kunt bellen naar 0800 - 1351. 
 • Of naar +31 20 205 1351 als u in het buitenland bent.
 • Het telefoonnummer is open van 8.00 uur tot 20.00 uur.

Lees ook het uitgebreidere nieuwsbericht van de Rijksoverheid.

Update 17 augustus 17.00 uur

Toename aantal coronabesmettingen, vooral in eigen kring

Het aantal coronabesmettingen loopt - ook in onze regio - weer op. Het aantal besmettingen neemt vooral toe op plekken waar mensen in werk- of privésfeer samen zijn geweest. Bijvoorbeeld op een trouwfeest, bij een familiebijeenkomst of een zakelijke samenkomst. Houd afstand, vermijd drukte, blijf thuis bij klachten en laat je testen. Visite, een feestje, met vrienden uit eten: het kan allemaal zolang we afstand houden en de hygiënemaatregelen naleven. Want alleen samen houden we corona onder controle en behouden we de bewegingsvrijheid die we hebben verdiend door afstand te houden. Lees meer >>>

Update 12 augustus 11.00 uur

Nu ook online testafspraak inplannen

Vanaf nu kan iedereen met (milde) klachten die passen bij het coronavirus, online een testafspraak maken en de uitslag van de coronatest bekijken. Dit is een aanvulling op het landelijke afsprakennummer 0800 – 1202. Dit nummer blijft 7 dagen per week van 8:00 tot 20:00 uur bereikbaar voor het maken van een testafspraak. Lees meer >>>


Update 9 augustus 22.15 uur

Noodverordening Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

De voorzitter van Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft besloten tot een nieuwe Noodverordening per 10 augustus 2020. De Noodverordening is een besluit ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus/ COVID-19.

De noodverordening blijft op veel onderdelen hetzelfde als de voorgaande versie. De belangrijkste wijzigingen zijn onder andere:

 • Maatregelen bij introductie-activiteiten voor studenten

Alle fysieke samenkomsten die worden georganiseerd in het kader van de werving en introductie van studenten van mbo, hbo en wo worden verboden. Een ontheffing van dit verbod kan verleend worden voor fysieke samenkomsten die worden georganiseerd door onderwijsinstellingen, studentensportverenigingen en studieverenigingen, mits die samenkomsten geaccordeerd zijn door een onderwijsinstelling of de veiligheidsregio, gericht zijn op studie of sport, kleinschalig zijn, er geen alcohol gedronken wordt en de bijeenkomsten niet plaatsvinden tussen 22.00 uur en 06.00 uur.

 • Maatregelen voor eet- en drinkgelegenheden

Alle eet- en drinkgelegenheden, ongeacht het aantal bezoekers, dienen gebruik te maken van reservering, vooraf of bij aankomst, verificatie van gezondheid en placering van bezoekers.

Daarnaast worden eet- en drinkgelegenheden verplicht om aan alle bezoekers te vragen om hun contactgegevens beschikbaar te stellen en toe te stemmen in verwerking en overdracht van die gegevens ten behoeve van de uitvoering van een eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD. Het gaat om de volgende gegevens: volledige naam, datum, aankomsttijd en placering van het bezoek, e-mailadres, telefoonnummer en toestemming.

 • Maatregelen bij locaties waar besmettingen hebben plaatsgevonden

Bij alle gebieden en locaties, niet zijnde woningen, die gekoppeld worden aan meerdere besmettingen of clusters van besmettingen via het bron- en contactonderzoek van de GGD, passende maatregelen te treffen om het risico om besmettingen in de toekomst te verkleinen. Er kan over gegaan worden tot een sluiting van maximaal 14 dagen van locaties, specifiek recreatieve inrichtingen, waaronder in ieder geval eet- en drinkgelegenheden en pretparken, die gekoppeld worden aan meerdere besmettingen of clusters van besmettingen via het bron- en contactonderzoek van de GGD.

Update 7 augustus 8.30

Zomerhitte en corona

Op het moment kunnen we genieten van echt zomerse dagen in Nederland. Wat kunt u doen om de hitte draaglijk voor u te houden?  En hoe zit het met de zomerhitte en corona? Lees verder >>>

Update 6 augustus 14.00

Videoboodschap van burgemeester Van Bochove

Burgemeester Van Bochove over vakantie in eigen land of daarbuiten in coronatijden. Bekijk nu de videoboodschap!

Update 5 augustus 16.00

Woord van de burgemeester

Corona is niet met vakantie

Mijn laatste bericht bij de start van de vakantieperiode verschijnt op 1 juli in deze krant. Ik sluit mijn bijdrage af met de volgende woorden: “Maar we blijven alert. Er blijft een noodverordening van kracht. De regionale en lokale crisisteams blijven, zij het op een lagere vlam, actief. Als er aanleiding voor is, kom ik met een nieuw bericht. Maar voor nu is geen bericht een goed bericht.” Lees verder >>>

Update 31 juli 14.00

Op vakantie in eigen land of daarbuiten

In deze periode van de coronacrisis is de vakantie een welkome afleiding. Echter, het coronavirus is helaas niet 'op vakantie' en is nog steeds onder ons. Houd hier rekening mee als u een vakantiebestemming uitzoekt. Leef de coronamaatregelen na in Nederland of daarbuiten. Lees verder >>>

Update 30 juli 12.00

Offerfeest door coronavirus anders dan normaal

Donderdagavond 30 juli start het Offerfeest en duurt tot maandagavond 3 augustus. Veel Weespers in de moslimgemeenschap vieren het feest. Het Offerfeest duurt 3 dagen en het is traditie om dan langs te gaan bij familie en vrienden. Lees verder >>>

Update 16 juli 14.30

Overzicht van de aangepaste maatregelen in de noodverordening van 15 juli 2020

Noodverordening 15 juli 2020

Voor het overige blijft de eerdere aanwijzing van 26 juni van kracht.

 1. De volgende groepen hoeven zich niet aan de 1,5 meter afstand te houden:
  • Kinderen t/m 17 jaar onderling, behalve als ze zich op een mbo-, hbo- of universiteitslocatie bevinden.
  • Mensen met een handicap die bij elkaar op één locatie wonen met gemeenschappelijke voorzieningen.
  • Mensen met een handicap die vanwege de zorg die ze nodig hebben geen 1,5 meter afstand kunnen houden tot hun vaste begeleider of vaste mantelzorger.

   Toelichting: wat onder ‘begeleider’ wordt verstaan, staat niet expliciet omschreven in de noodverordening. De regel is als volgt te interpreteren: als het nodig is voor mensen met een handicap en hun begeleider om binnen 1,5 meter afstand van elkaar te komen, dan mag dat. Het gaat niet alleen om professionele begeleiders. Als je bijvoorbeeld een familielid in een rolstoel begeleidt, mag dat dus binnen 1,5 meter.
    
 2. In het ‘overig bedrijfsmatig personenvervoer’* is een mondkapje niet nodig voor reizigers vanaf 13 jaar als er naast de bestuurder maximaal één passagier is.

               * = Besloten bus- en taxivervoer en bedrijfsmatig persoonsvervoer op een andere wijze dan met een bus of taxi.
   
 3. ‘Sauna en wellness’ is toegevoegd als activiteit waarbij placering plaatsvindt. Placering houdt in: het toewijzen van een afgebakende locatie voor de activiteit.
   
 4. In verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen voor ouderenzorg is bezoek zonder toestemming van de beheerder niet toegestaan als één of meer bewoners besmet zijn met corona. Bezoek moet wel mogelijk zijn als er geen risico is om het coronavirus te verspreiden. Bezoek moet ook mogelijk zijn aan bewoners die naar verwachting op korte termijn overlijden of die in een vergelijkbare omstandigheid verkeren.
   
 5. De richtlijn voor zingen en schreeuwen is niet gewijzigd. De noodverordening verwijst naar de richtlijn van het RIVM van 30 juni 2020: https://lci.rivm.nl/koren-zangensembles. Het volgen van die richtlijn is verplicht.

Update 9 juli 14.30

Het RIVM doet een gedragsonderzoek en wil graag weten hoe mensen met de maatregelen en adviezen omgaan en vraagt daarvoor uw medewerking. Invullen kost een kwartiertje en kan tot en met 12 juli. Naar de enquête >>>

Update 2 juli 14.30

Laatste bijdrage 'woord van de burgemeester'

Vanaf de aanvang van de coronacrisis beschrijft burgemeester Van Bochove wekelijks in zijn 'woord van de burgemeester' in het gemeentenieuws in het WeesperNieuws waar we met elkaar tegenaan lopen. Deze week over de versoepelingen en de laatste bijdrage van de burgemeester in het Gemeentenieuws.

Vanaf 7 juli ook weer non-food op de markt

In het begin van de coronacrisis is de keuze gemaakt alleen met voedselkramen op de markt te staan. Vanaf 1 juli zijn de versoepelingen ingegaan met betrekking tot de maatregelen vanuit het Rijk in het kader van het coronavirus. Dat heeft positieve gevolgen voor de markt op dinsdag in Weesp. Lees meer >>>

Update 30 juni 22.00

Nieuwe noodverordening vanaf 1 juli van kracht

Vanaf 1 juli 2020 zijn er weer nieuwe versoepelingen. Zo kunnen de sportscholen weer open en zijn bijvoorbeeld ook bijeenkomsten buiten tot 250 mensen mogelijk. Voor alle informatie, zie de noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek 1 juli 2020.  

Update 25 juni 8.30

Per 1 juli nieuwe versoepelingen: 1,5 meter blijft de norm

In de persconferentie van 24 juni gaven minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge aan dat er opnieuw een stap vooruit gezet kan worden in de corona-aanpak. We starten een nieuw hoofdstuk en gaan van een intelligente lockdown naar ruimte met regels. Algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven nodig, want het coronavirus is zeker nog niet verdwenen. Lees verder >>>

Update 24 juni 14.00

Woord van de burgemeester

Er wordt wel eens verondersteld dat ik via deze bijdrage probeer de stad te besturen, of erger dat ik via deze wekelijkse stukjes op de gemeentelijke pagina uw leven probeer te sturen. Geen van beiden is waar. Lees verder>>>

Update 23 juni 15.00

Ondernemersnieuws: Overbruggingsregeling voor flexwerkers

Flexwerkers die als gevolg van de coronacrisis inkomensverlies hebben geleden, maar geen aanspraak kunnen maken op een WW, bijstand of andere sociale zekerheidsregeling, kunnen vanaf vandaag 9.00 uur een aanvraag doen voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). Lees verder >>>

Update 19 juni 15.00

Ondernemersnieuws: verlenging steunmaatregel Tozo 2.0

Aanvankelijk waren de financiële steunmaatregelen voor ondernemers tot 1 juni maar deze zijn eind mei al verlengd tot 1 oktober 2020. Lees meer >>>

Oplichters actief

Bij een aantal gemeenten in Nederland doen oplichters zich voor als medewerkers van de GGD. In Gooi en Vechtstreek hebben we gelukkig nog geen signalen ontvangen dat dit het geval is, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Lees verder >>>

Update 16 juni 18.00

Woord van de burgemeester

Vanaf de aanvang van de coronacrisis beschrijft burgemeester Van Bochove wekelijks op de gemeentelijke pagina's in het WeesperNieuws waar we met elkaar tegenaan lopen. Deze week over verruiming van beperkingen en waakzaam blijven.

Update 14 juni 20.30 uur

Nieuwe noodverordening vanaf 15 juni 2020 van kracht

Met ingang van 15 juni is de nieuwe noodverordening COVID-19 Veligheidsregio Gooi en Vechtstreek van kracht. 
 

Update 11 juni 14.30 uur

Stap voor stap versoepelen de maatregelen.
Wat kan wanneer? Nog even alles op een rijtje.
Meer informatie over de maatregelen en de versoepeling ervan vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Update 10 juni 22.00 uur

Woord van de burgemeester

Vanaf de aanvang van de coronacrisis beschrijft burgemeester Van Bochove wekelijks op de gemeentelijke pagina's in het WeesperNieuws waar we met elkaar tegenaan lopen. Deze week richt hij het woord tot de Weesper jongeren die in deze tijd hun middelbare schooldiploma haalden.
 

Update 8 juni 10.00 uur

Studiezaal Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) weer geopend

Vanaf maandag 8 juni is een bezoek aan de studiezaal van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) in Weesp weer mogelijk. De studiezaal is gevestigd in het stadskantoor van de gemeente Weesp en open op maandag- en dinsdagochtend van 9:00 - 12:00 uur. U kunt alleen langskomen als u van te voren een afspraak heeft gemaakt. Zo kan het aantal bezoekers worden beperkt. Natuurlijk worden ook hier de richtlijnen van de overheid en het RIVM in acht genomen. Lees hier hoe u een afspraak kunt maken.  

Update 5 juni 14.00 uur

Volledige opstart basisonderwijs en kinderopvang vanaf 8 juni

Vanaf maandag 8 juni gaan kinderen die op de basisschool zitten weer hele dagen naar school. Ook de kinderopvang start dan volledig op. Lees verder >>>

Regionale cijfers over het coronavirus via het 'dashboard'

De GGD uit de Gooi en Vechtstreek heeft een 'coronadashboard' waar alle informatie over coronabesmettingen in te zien zijn. Lees verder >>>

Update 4 juni 16.00 uur

Vanaf 15 juni weer reizen naar buitenland toegestaan

De vakantieperiode staat weer voor de deur. De persconferentie van woensdag 3 juni 2020 stond in het teken van de zomervakantie. Wat kan wel en waar kunt u eventueel naar toe op vakantie? Lees verder >>>

Update 1 juni 16.00 uur

Bel 0800-1202 voor een coronatest

Vanaf vandaag kan iedereen met klachten die wijzen op het coronavirus zich gratis laten testen bij de GGD. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Dus heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Bel de landelijke afsprakenlijn 0800-1202 en maak een afspraak voor een test. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Meer informatie vindt u op www.GGDGV.nl/coronatest

Let op: Behoort u tot een risicogroep of bent u ernstig ziek? Bel dan uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Update 31 mei 17.30 uur

Vanaf 1 juni mondkapje verplicht in openbaar vervoer

Indien u moet reizen met het openbaar vervoer, houdt u er dan rekening mee dat u verplicht bent een mondkapje te dragen. Op de website van de Rijksoverheid leest u hier meer informatie over. 

Nieuwe noodverordening vanaf 1 juni 2020 van kracht

De nieuwe noodverordening COVID-19 Veligheidsregio Gooi en Vechtstreek is vanaf 1 juni van kracht. Het besluit voorziet in de nieuwe maatregelen t.a.v. toiletvoorzieningen bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes, parken, natuurgebieden, jachthavens en stranden. Daarnaast leest u meer informatie over de maatregelen ten aanzien van de heropening van terrassen en eetgelegenheden.

Update 29 mei 21.30 uur

Brief van college aan horecaondernemers

Vrijdag 29 mei heeft het college een brief gestuurd aan de horecaondernemers van Weesp om de richtlijnen voor de te openen terrassen op maandag 1 juni onder de aandacht te brengen. Daarnaast geeft de brief extra uitleg en aandachtspunten bij het inrichten van de terrassen. Lees verder >>>

Update 29 mei 10.30 uur

Vermijd drukte bij de terrassen: is het vol? Kom later terug!

Op Tweede Pinksterdag, maandag 1 juni, mogen de terrassen vanaf 12.00 uur weer open. Het belooft een erg mooie dag te worden, wat voor extra drukte kan zorgen. Is het terras vol, kom dan later terug als er misschien weer een plekje is. Zie ook: Weesp geeft terrassen meer ruimte.

Onderzoek effect corona op dagelijks leven

Samen met de GGD’en onderzoekt het RIVM de invloed van de maatregelen rond het coronavirus op ons dagelijks leven. Hoe ga jij om met de maatregelen? En, lukt het je om je eraan te houden?

Deel je ervaring en vul de vragenlijst in via https://bit.ly/2Xbibb2

Testen op corona bij GGD Gooi en Vechtstreek vanaf 1 juni

Vanaf 1 juni kan iedereen met milde coronaklachten kosteloos bij de GGD worden getest. De GGD maakt zich op om per dag 500 mensen te testen, zeven dagen per week. Lees verder >>>

Aanvullende middelen voor cultuursector uitgewerkt

De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen voor kunstenaars, makers en organisaties in het culturele en creatieve veld. Het kabinet heeft daarom verschillende maatregelen genomen, waar instellingen en makers in de sector gebruik van kunnen maken. Dit betreft kabinetsbrede generieke maatregelen, specifieke maatregelen voor de sector en een aanvullend pakket van 300 miljoen euro.

Verdere versoepeling maatregelen

Op woensdag 27 mei kondigde premier Rutte nieuwe versoepelingen van de maatregelen rond het coronavirus aan. Als het virus onder controle blijft, dan kunnen sportscholen en fitnessclubs, sauna’s en wellness, sport- en verenigingskantines en casino’s en speelhallen per 1 juli open. Eerder gold 1 september als beoogde openingsdatum. Uiteraard gelden daarbij basisregels en aanvullende maatregelen. Definitieve besluitvorming hierover volgt eind juni. De versoepeling geldt niet voor sekswerkers en coffeeshops. Voor deze categorieën blijft de termijn van 1 september van kracht.

De besluiten die zijn genomen worden op www.rijksoverheid.nl/coronavirus verder toegelicht.

Premier Rutte heeft ook wat eerste opmerkingen gemaakt over de (zomer)vakantieperiode. Volgende week volgt daar meer informatie over.

Update 21 mei 9.00 uur

Nieuwe wijzigingsverordening: toiletvoorzieningen zijn weer toegestaan

Vanwege de oplopende en aanhoudende negatieve neveneffecten, is besloten tot aanpassing van de noodverordeningen van Flevoland en Gooi en Vechtstreek voor wat betreft het verbod op het openhouden van toiletvoorzieningen in recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes, parken, natuurgebieden, jachthavens en stranden. Per 22 mei 2020 is dit verbod opgeheven. Gemeenschappelijk was- en douchevoorzieningen blijven wel gesloten.

Voor Weesp geldt dat alleen de toiletvoorzieningen open gaan bij de jachthavens. De toiletvoorziening bij de Aquamarin blijft vooralsnog gesloten.

Update 20 mei 20.00 uur

Videoboodschap burgemeester Van Bochove

Burgemeester Van Bochove over het verloop van de coronacrisis en de naderende vrije dagen in een videoboodschap.

Update 20 mei 14.00 uur

N.a.v. persconferentie: de volgende stap

Dinsdag 19 mei vond de wekelijkse persconferentie plaats van onze minister-president. Vanaf 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’. Lees verder >>>

Update 19 mei 10.00 uur

Gratis coaching voor ondernemers in de problemen

De coronacrisis heeft voor veel ondernemers grote gevolgen. Wanneer ondernemers in zwaar weer zitten, kunnen zij terecht bij de Stichting Ondernemersklankbord (OKB). Lees verder>>>

Update 18 mei 14.00 uur

Bootrecreatie: zomerregeling brugbediening van start en coronamaatregelen gelden ook op het water

Met ingang van Hemelvaartsdag zal de zomerregeling van de bruggen- en sluisbediening weer van kracht zijn. Ook gelden de coronamaatregelen met 1,5 meter afstand en geen groepsvorming ook op het water, Hier zal op gecontroleerd worden. Lees verder>>>

Update 11 mei 16.30 uur

Noodbudget van half miljoen voor aanpak corona crisis

Het college van burgemeester en wethouders in Weesp heeft de gemeenteraad van Weesp gevraagd een noodbudget beschikbaar te stellen om de coronacrisis mee aan te pakken. Met een noodbudget kan het college snel en adequaat reageren wanneer de situatie daar om vraagt. Het college wil met het geld Weesp zo goed mogelijk door de coronacrisis heen helpen. Het college heeft de raad om een bedrag van € 500.000 gevraagd. Lees verder>>>

Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek 11 mei 2020

Dankzij de medewerking van iedereen die de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus opvolgt, laat de nieuwe noodverordening enige ruimte voor enige versoepeling. Zo is buiten sporten voor volwassen vanaf vandaag weer mogelijk, mits uitgevoerd volgens de voorwaarden. Ook de kappers en nagelstudio's kunnen hun werkzaamheden weer oppakken. Belangrijk blijft om afstand te houden en drukte vermijden.

Alle maatregelen vindt u in de nieuwe noodverordening en op www.rijksoverheid.nl

Update 6 mei 20.00 uur

Voorzichtige versoepeling coronamaatregelen

Vanaf maandag 11 mei geven we elkaar stap voor stap meer ruimte. Dit kan alleen als iedereen zich aan de maatregelen tegen het coronavirus blijft houden. Meer inforamtie over de versoepeling en de voorwaarden leest u op www.rijksoverheid.nl/coronavirus.

Update 3 mei 12.00 uur

Vrijstellingsbesluit erehaag Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek 30 april 2020

Afscheid nemen van naasten en geliefden is in deze tijden extra zwaar. Nabestaanden wordt met deze vrijstelling tegemoet gekomen in de behoefte om uiting te geven aan hun verdriet door een gezamenlijk gebaar te maken in de vorm van een erehaag. Tegelijkertijd wordt ook een beroep gedaan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid om verspreiding van het virus te voorkomen. Lees verder>>>

Update 29 april 14.00 uur

Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek 29 april 2020

Dankzij de medewerking van iedereen die de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus opvolgt, laat de nieuwe noodverordening enige ruimte voor enige versoepeling. Zo is buiten sporten voor de jeugd vanaf vandaag weer mogelijk, mits georganiseerd en onder begeleiding.

Alle maatregelen vindt u in de nieuwe noodverordening en op www.rijksoverheid.nl

Update 24 april 18.00 uur

Ook op Koningsdag blijven we thuis!

Koningsdag is elk jaar weer een groot feest, waarbij vele evenementen worden georganiseerd. Zowel op de avond ervoor als op de dag zelf. Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is het echter niet wenselijk dat mensen elkaar massaal opzoeken. Ook hier geldt: de versoepeling voor kinderen en jongeren gaan pas in ná Koningsdag. Dit betekent dat het samen komen in groepen nog steeds verboden zijn en dat bijvoorbeeld thuisverkoop van spullen en betalen met cash geld niet gewenst zijn. Blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens Koningsdag! Lees ook de boodschap van burgemeester Van Bochove >>>

Update 23 april 16.00 uur

Rectificatie: brugbediening winterregeling blijft van kracht

In tegenstelling tot wat eerder gecommuniceerd is op de gemeentelijke website en het gemeentenieuws op 22 april jl. blijft de winterdienstregeling voor de brugbediening in Weesp en de regio Gooi en Vechtstreek van kracht. Dit houdt in dat er geen brugbediening is op zaterdagen en zondagen. Lees meer>>>

Update 22 april 10.00 uur

Maatregelen coronavirus verlengd tot en met 19 mei

De maatregelen in de aanpak van het coronavirus worden verlengd tot en met 19 mei. Wel komt er voorzichtig ruimte voor kinderen en jongeren. Deze ruimte komt er pas vanaf 28 april. Tot die tijd zijn alle maatregelen nog van kracht! Alle informatie over de maatregelen en de uitzonderingen kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.

Update 17 april 10.00 uur

Coronabus bezoekt Weesp

Donderdagavond 16 april bezocht de coronabus de gemeente Weesp. Lees verder...

Update 16 april 14.00 uur

Videoboodschap van wethouder Astrid Heijstee-Bolt voor jongere kinderen

Wethouder Astrid Heijstee-Bolt steekt in de videoboodschap de jongste kinderen een hart onder de riem. Lees verder...

Update 15 april 16.30 uur

Coronabus komt naar Weesp

De Coronabus waarmee gemeente Amsterdam in de afgelopen weken op een originele manier de coronamaatregelen onder de aandacht heeft gebracht, komt naar Weesp. Lees verder...

Update 10 april 20.15 uur

Paasbericht van burgemeester Van Bochove

Bijzondere tijden zorgen ook voor een bijzonder Pasen dit jaar. Maak er thuis iets gezelligs van. Lees verder

Update 10 april 9.30 uur

Aanwijzingsbesluit toezichthouders noodverordening COVID-19

De voorzitter van Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft op 9 april 2020 een aanwijzingsbesluit toezichthouders genomen voor de noodverordening COVID-19.

Het aanwijzingsbesluit maakt een zo breed mogelijke inzet mogelijk van toezichthouders voor de handhaving van de noodverordening binnen de gemeenten die behoren tot de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

Bekijk het aanwijzingsbesluit toezichthouders noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek – 9 april 2020.

Update 9 april 15.30 uur

Geen Sluis en Bruggenfeest door coronacrisis

Het jaarlijkse Sluis en Bruggenfeest, zal dit jaar door de coronacrisis niet door kunnen gaan. Het Weesper feest dat 3 dagen duurt en normaliter rond de 25.000 bezoekers trekt, vindt normaal gesproken altijd plaats in het laatste weekend van augustus. Doordat nu nog niet bekend is of tegen die tijd evenementen met een dusdanig grote omvang gehouden kunnen worden, is in goed gezamenlijk overleg tussen de gemeente en het organisatiecomité Sluis en Bruggenfeest besloten het feest op voorhand af te gelasten. Lees verder...

Update 9 april 14.30 uur

Brief van gemeenteraad aan Weespers

De gemeenteraad heeft een brief geschreven aan alle Weespers om hen te informeren over de gemeenteraad tijdens de coronocrisis.

Beste Weespers,

Het is stil in de stad en in het stadhuis in deze uitzonderlijke tijden van de Covid-19 pandemie. Als fractievoorzitters van de zes partijen in de raad van Weesp richten wij ons daarom via deze brief tot u. Lees verder...

Update 8 april 16.30 uur

Mantelzorg en het coronavirus

Als mantelzorger wilt u weten waar u rekening mee moet houden in de zorg voor uw kwetsbare naaste. Wat kan wel en wat kan niet? Op de website van MantelzorgNL vindt u antwoorden op veelgestelde vragen. Zit de informatie die u zoekt er niet bij, of wilt u meer weten? Neem dan contact op met de Mantelzorglijn via 030 - 760 60 55 (werkdagen, 9.00 – 18.00 uur) of mantelzorglijn@mantelzorg.nl.

Update 2 april 14.30 uur

Videoboodschap burgemeester Van Bochove

De maatregelen voor het voorkomen van het verspreiden van het coronavirus zijn verlengd. Burgemeester Van Bochove toont in de videoboodschap van 2 april zijn medeleven aan alle inwoners, kinderen en ondernemers van Weesp.

Laptop voor uw kind nodig voor thuisonderwijs?

Heeft u een laptop nodig voor uw kind zodat hij of zij het onderwijs kan volgen? Lees verder.

Update 31 maart 20.00 uur

Maatregelen verlengd tot 28 april

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zal met drie weken verlengd worden. Zo heeft het Kabinet op dinsdagavond bekend gemaakt. Dus blijft de horeca en de scholen gesloten en moet iedereen thuiswerken waar dit mogelijk is. Blijf verder zo veel mogelijk thuis als u niet per sé weg hoeft. En houd 1,5 meter afstand. Meer informatie over de maatregelen vindt u op landelijke website van de Rijksoverheid.  

Update 29 maart 21.00 uur

Besluit Grote Plein Nieuwstraat markt Weesp

Zojuist heeft de voorzitter vanuit de Veiligheidregio van Gooi en Vechtstreek het besluit genomen over een verbod over de  non-food markt in Weesp. Zie hiervoor het Besluit Grote Plein Nieuwstraat markt Weesp. Deze regeling is wegens het spoedeisend karakter op 29 maart 2020 per direct ook al in werking getreden.

De wekelijkse markt zal - zolang het nodig is - zonder non-food kramen zijn. Lees ook het persbericht hierover.

Update 29 maart 15.30 uur

Aanwijzingsbesluit toezichthouders noodverordening Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

De voorzitter van Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft op 28 maart 2020 besloten tot het aanwijzen van toezichthouders Noodverordening Gooi en Vechtstreek. Dit naar aanleiding van de noodverordening die op 26 maart 2020 in werking is getreden. De Noodverordening en het Aanwijzingsbesluit toezichthouders zijn een besluit van de voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus/ COVID-19 en hiervoor in de regio maximaal beschikbare capaciteit voor toezicht in te zetten.

Update 26 maart 20.00 uur

Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Zojuist is de noodverordening COVID-19 van 26 maart 2020 van kracht geworden.

De voorzitter van Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft op 26 maart 2020 besloten tot een Noodverordening. Dit naar aanleiding van de aanvullende maatregelen die het kabinet op maandag 23 maart 2020 bekend heeft gemaakt.

Update 26 maart 16.30 uur

Nieuwe informatie voor ondersteuning ondernemers en zelfstandigen/zzp-ers

De informatie over de financiële ondersteuning voor ondernemers en zelfstandigen/zzp-ers is geactualiseerd en heeft nieuwe veelgestelde vragen en antwoorden. Lees verder.

Update 26 maart 14.30 uur

Hoe zit het precies: welke maatregel tot en met 6 april? Welke maatregel tot 1 juni?

Er schijnt wat onduidelijkheid te zijn over welke maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Welke maatregelen gelden tot en met 6 april en welke tot 1 juni?

Maatregelen tot en met 6 april zijn:

 • Sluiting scholen
 • Sluiting horecagelegenheden
 • Sluiting sportverenigingen
 • Sluiting kappers, nagelstylisten en andere contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging.
 • Zoveel mogelijk binnen blijven
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar om besmetting te voorkomen

Maatregelen tot 1 juni zijn:

 • Alle maatregelen tot en met 6 april
 • Alle evenementen en bijeenkomsten zijn afgelast, ook die onder de 100 personen.

Dinsdag 31 maart zal naar alle waarschijnlijkheid het Kabinet aangeven of de maatregelen tot en met 6 april verlopen of nog verlengd worden. Zie voor verdere informatie de website van de Rijksoverheid.

Update 25 maart 14.30 uur

Weesp betreurt eerste Weesper slachtoffer door coronavirus

Zojuist werd officieel vastgesteld dat één van de twee patiënten uit de regio, die maandag 23 maart is overleden aan de gevolgen van het coronavirus, woonachtig was in de gemeente Weesp. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden. Dit is de eerste patiënt in de regio Gooi en Vechtstreek die is overleden aan het coronavirus.

Burgemeester Bas Jan van Bochove: “Tot mijn grote verdriet is nu ook in Weesp het eerste dodelijke slachtoffer van het coronavirus te betreuren. Ik betuig mijn diepe medeleven aan de nabestaanden van het slachtoffer. De impact van het coronavirus op ons allemaal dringt na zo’n beklemmend bericht nog eens extra tot mij door.”

Update 25 maart 12.30 uur

Informatie over belastingmaatregelen i.v.m. coronacrisis

Eind maart ontvangen de meeste inwoners van Weesp de gecombineerde aanslag. Vanwege de coronacrisis komt de gemeente ondernemers en particulieren tegemoet met een aantal maatregelen. Dit zijn de belangrijkste voor ondernemers:
 

 • Heffing reclamebelasting en precario voor terrassen uitgesteld tot 1 juli 2020.
 • Ondernemers kunnen voor alle gemeentebelastingen van 2020 uitstel van betaling aanvragen voor een periode van drie maanden.
 • Alle dwangvorderingen van openstaande schulden worden voorlopig stopgezet.
 • De invorderingsrente wordt verlaagd van 4% naar 0,01%.
 • De gecombineerde aanslag voor ondernemers en sportcomplexen wordt uitgesteld tot 1 juli 2020. Gespreide betaling van deze aanslag is altijd mogelijk.

Particulieren hoeven de gecombineerde aanslag pas in mei 2020 te betalen (was april).

Voor ondernemers: uitgebreide informatie hierover vindt u op www.weesp.nl/ondernemersnieuws

Update 24 maart 16.30 uur

Weesp ondersteunt ondernemers in corona-crisis

Het college van B en W van Weesp presenteert vandaag een aantal belastingmaatregelen om Weesper ondernemers en bewoners te ondersteunen tijdens de corona-crisis. Maatregelen die worden genomen zijn onder andere dat de heffing van reclamebelasting en precario voor terrassen tot 1 juli wordt uitgesteld. Lees verder.

Update 24 maart 15.00 uur

Molen De Vriendschap: verkoop meel aan particulieren stopt

De verkoop van meelproducten aan particulieren stopt met onmiddellijke ingang. Deze maatregel is genomen omdat door de grote toestroom van mensen de 1,5 meter afstand niet bewaard kon blijven. De bevoorrading aan de bakkers loopt vooralsnog gewoon door.

Update 23 maart 21.00 uur

Aangescherpte maatregelen afgekondigd door de overheid tot 1 juni 2020

In de persconferentie van 23 maart heeft het kabinet aangescherpte maatregelen aangekondigd om het coronavirus onder controle te krijgen.

Update 22 maart 12.00 uur

Oproep vanuit landelijke overheid: houd afstand!

Er is landelijk een NL-alert verstuurd. Volg instructies van Rijksoverheid op: houd 1,5 meter afstand! Bent u ziek of verkouden? Blijf thuis. Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Samen tegen corona! Keep your distances to others.

Update 21 maart 16.00 uur

Videoboodschap burgemeester Van Bochove

Burgemeester Van Bochove roept jongeren en hun ouders op om grote groepen te vermijden en afstand van elkaar te houden. Ook spreekt hij dank uit aan alle hulpdiensten die door hun inzet de spreiding van het coronavirus proberen te bestrijden. Daarnaast vraagt hij alle Weespers, jong en oud, om de maatregelen die zijn ingesteld, na te leven. Voor onze eigen gezondheid maar zeker ook voor onze kwetsbaren in de Weesper samenleving.

Bekijk de video van burgemeester Van Bochove. De video is ondertiteld.

Update 20 maart 16.00 uur

Brief naar horeca ondernemers van Weesp

Het college van Weesp heeft vandaag een brief naar alle horeca ondernemers gestuurd. Lees de brief.

Update 20 maart 13.30 uur

Maatregelen coronavirus: houd afstand van elkaar en kom niet bijeen in groepjes!

Het corona virus is ingrijpend voor ons allemaal. Voor de duizenden patiënten en hun gezin, familie en omgeving. En dan ligt het openbare leven ook nog grotendeels stil. Geen evenementen. Scholen dicht, net als horeca, sportscholen/verenigingen, musea, buurthuizen enz. Dat is ingrijpend in ieders persoonlijk en openbaar leven. Burgemeester Van Bochove roept op de maatregelen serieus te nemen en om afstand van elkaar te nemen zodat het coronavirus zich niet (snel) zal verspreiden.

Lees het volledige persbericht.

Update 19 maart 8.00 uur

Informatie over regeling financiële steun voor ondernemers en zzp-ers

Op 17 maart heeft het Kabinet een aangepaste regeling aangekondigd voor financiële ondersteuning voor zelfstandigen. Deze regeling is bedoeld voor gevestigde ondernemers die zijn getroffen door de coronacrisis. Lees verder...

Update 18 maart 16.00 uur

Informatie voor ouders met betrekking tot de noodopvang van kinderen in de Regio Gooi en Vechtstreek

Zoals bekend zijn sinds maandag 16 maart alle scholen en kinderopvangorganisaties gesloten. Voor gezinnen waar ouders behoren tot de cruciale beroepsgroepen, geldt dat hun kinderen gebruik kunnen maken van noodopvang. Lees de uitleg hierover en wat dit voor ouders betekent.

Update 18 maart 12.00 uur

Avondopstelling op dinsdagen vervalt voorlopig

Om de dienstverlening met een kleinere bezetting toch door te kunnen laten gaan, is besloten om de avondopenstelling op dinsdagen voorlopig niet door te laten gaan. Dit gaat in per dinsdag 24 maart. De afspraken die voor deze avond al ingepland stonden, zijn verzet.

Voor de overige openingstijden kunnen uiteraard gewoon afspraken ingepland worden. Het handigste is om dit digitaal (www.weesp.nl/afspraak) te doen of telefonisch via (0294) 491 391.

Update 18 maart 10.30 uur

Rode Kruis Hulplijn

Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig vanwege de situatie met het coronavirus? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888). Dit nummer is bereikbaar vanaf 9.00 uur.

Update 17 maart 21.00 uur

Coronavirus: kabinet neemt maatregelen voor banen en economie

Het kabinet heeft vandaag besloten om vanwege het coronavirus extra economische maatregelen te nemen. Het doel is om banen en inkomens te beschermen.

Lees de maatregelen in het kort .

Update 17 maart 20.00 uur

Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Zojuist is de noodverordening COVID-19 van kracht geworden.

De voorzitter van Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft op 17 maart 2020 besloten tot een Noodverordening. Dit naar aanleiding van de aanvullende maatregelen die het kabinet op zondag 15 maart 2020 heeft bekend gemaakt.

Op zondag 15 maart 2020 heeft het kabinet aanvullende maatregelen bekend gemaakt. Daarbij is de opdracht gegeven om met ingang van 15 maart 2020 om 18.00 uur eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, sauna’s en seksinrichtingen te sluiten. Voor coffeeshops is het verbod op openstelling ook van toepassing behalve voor zover uitsluitend sprake is van de verkoop, aflevering of verstrekking van softdrugs (afhaalfunctie). Uitgezonderd van deze opdracht zijn hotels, thuisbezorgde maaltijden, afhaallocaties en catering. 

Dit is een aanvulling op de maatregel om alle evenementen met meer dan honderd personen afgelast te houden en te verbieden, waaronder publieke locaties, zoals musea, concertzalen en theaters. De maatregelen gelden in elk geval tot en met 6 april 2020. De  Noodverordening is een besluit van de voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus/ COVID-19.​

Podcast met burgemeester Van Bochove

Luister ook naar de podcast van burgemeester Van Bochove met het WeesperNieuws.

Update 17 maart 16.45 uur

Minder busverbindingen in Gooi en Vechtstreek vanaf donderdag 19 maart

Het coronavirus, de maatregelen van de Rijksoverheid tegen verdere verspreiding ervan (sluiting scholen, horeca etc.) en de maatregelen van bedrijven om werknemers zoveel mogelijk thuis te laten werken, leiden ertoe dat sinds afgelopen maandag fors minder reizigers gebruik maken van het regionale openbaar vervoer in de Provincie Noord-Holland. Het feit dat veel minder reizigers in de bussen zitten en Connexion steeds meer moeite moeten doen om de bemensing van de bussen te organiseren, heeft ertoe geleid dat landelijk afgesproken is dat er afgeschaald mag worden.

Voor het openbaar vervoer in de regio Gooi en Vechtstreek betekent dat er vanaf aanstaande donderdag 19 maart minder vaak bussen gaan rijden. Reizigers kunnen vanaf donderdag 19 maart dan ook de dienstregelingsinformatie vinden in de reisplanners. Vooralsnog wordt, in goed overleg tussen de Provincie Noord-Holland en Connexxion, ingezet op halvering van de dienstregeling (bijvoorbeeld halfuurfrequentie wordt uursfrequentie). Verder afschalen van de dienstregeling behoort tot de opties als de daling van het gebruik doorzet of als wij de bemensing van de bussen niet meer georganiseerd krijgen. De mogelijke opties zijn verdere halvering van de dienstregeling of in het uiterste geval alleen nog het in standhouden van essentiële verbindingen. Voor de exacte gevolgen voor de reiziger verwijzen we je graag naar www.connexxion.nl/corona.

Update 17 maart 16.00 uur

Meldingen openbare ruimten

Door de effecten van het coronavirus pakken we op dit moment vooral urgente meldingen op. De afhandeling van uw melding via FIXI kan daarom tijdelijk langer duren dan de standaard afhandeltermijn. Dank voor uw begrip.

Buurtkamers gesloten

Alle buurtkamers van de gemeente Weesp zijn voor onbepaalde tijd gesloten. Ook de inloopbijeenkomsten van 4 april gaan niet door.

Update 17 maart 14.00 uur

Bericht van burgemeester van Bochove

Lees het bericht van burgemeester Van Bochove over de Corona-crisis.

Informatie over het Coronavirus voor anderstaligen

Kent u iemand die de Nederlandse taal niet of slecht beheerst? Stuurt u dan deze informatie in de betreffende taal naar uw contact(en)! Het is belangrijk dat iedereen in onze samenleving van de informatie over de maatregelen ter verspreiding van het Coronavirus op de hoogte is en de adviezen opvolgt. De informatieposters zijn beschikbaar gesteld door het Rijksoverheid en zijn opgesteld in de talen Arabisch, Turks, Spaans, Engels, Pools en Papiamento.

Alvast bedankt voor uw medewerking!

Update 16 maart 16.00 uur

Apotheken Weesp

Om de medicijnen te kunnen blijven verstrekken, is de maatregel genomen om de vestiging Veldsema aan de Amstellandlaan te sluiten. De klanten van deze vestiging worden gebeld om hen te informeren waar ze hun medicijnen kunnen halen (bezorgservice of het automatisch uitgiftepunt).

De andere apotheekvestiging Ballintijn aan de C.J. van Houtenlaan is wel gewoon open. Hier is het wel wat drukker dan normaal. 

De reden om de vestiging Veldsema te sluiten is juist om de medicijnen te kunnen blijven verstrekken. Doordat klanten met griepverschijnselen medicijnen halen, worden ook medewerkers aangestoken en ziek. Vanuit de Veldema vestiging worden alle medicijnen klaargezet en verdeeld. Met deze nieuwe werkwijze zijn er geen klantcontacten bij de Veldsema apotheek en kunnen ze de medicijnen blijven verstrekken.

Er is dus geen reden voor paniek of zorgen hierover te hebben. Iedereen die medicijnen nodig heeft, krijgt de benodigde medicijnen. Wel is het wat drukker door deze maatregelen. Excuses voor dit ongemak! Maak vooral gebruik van de bezorgservice en het automatisch uitgiftepunt.

Maatregelen GAD in verband met Coronavirus

De GAD volgt de landelijke richtlijnen van het RIVM en de GGD Gooi- en Vechtstreek. Vooralsnog zijn er twee maatregelen die tot 6 april van kracht zijn.

GFT inzameling aangepast

Van 17 maart tot 6 april wordt het GFT weer tweewekelijks ingezameld. Het inzamelschema wordt hetzelfde als voor 1 maart.
Dit betekent:

 • Was de gft inzameldag van december – februari in de even weken, dan geldt dit vanaf 17 maart weer.
 • Was de gft inzameldag van december – februari in de oneven weken, dan geldt dit nu weer

De wijzigingen worden aangepast in de inzamelkalender. Deze is te vinden op de website en in de GAD inzamelkalender app.

Mobiel scheidingsstation

Het mobiel scheidingsstation zal tot 6 april niet worden ingezet.

Voor meer informatie over de maatregelen rondom uw huisafval kunt u terecht op de website van de GAD.

Update 16 maart 13.00 uur

De maatregelen die voor het niet verder verspreiden van het Coronavirus zijn ingesteld (lees de vorige updates hieronder) zijn verlengd tot en met 6 april.

De dienstverlening zullen we zoveel mogelijk blijven verlenen echter wel met een minimale bezetting. De loketten van Burgerzaken blijven dus wel open. Zie hiervoor de openingstijden.

De vrije inloop (zonder afspraak binnenlopen) op de dinsdagochtenden zal voorlopig (minimaal tot 6 april) komen te vervallen. U kunt voor deze momenten wel een afspraak inplannen.

Excuses voor het ongemak!

Update 16 maart 12.00 uur

Aanpassing uitvoering Sociaal wijkteam, WMO en Jeugd

In verband met het Coronavirus kunnen wij uw melding op het moment niet in behandeling nemen zoals u dat van ons gewend bent.

We zullen proberen het onderzoek op een alternatieve manier uit te voeren. In ieder geval willen we u vast attenderen op het feit dat de procedure langer zal duren dan u van ons gewend bent.

Crisissituaties rondom veiligheid

In geval van crisissituaties rondom veiligheid verzoeken we u contact op te nemen met Veilig thuis of de politie.

We hopen op uw begrip en excuses voor het ongemak.

Update 15 maart 20.00 uur

Aanvullende maatregelen onderwijs, horeca, sport

Zondag 15 maart 2020 heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven in heel Nederland sluiten tot en met maandag 6 april 2020. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs.

Minister Bruins (Medische Zorg) en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) hebben  de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toegelicht tijdens een persbijeenkomst . De maatregelen zijn:

 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht van maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en speciaal onderwijs.
 • Voor kinderen van ouders die bijvoorbeeld werken in de zorg, bij de politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf. Zo kunnen deze ouders blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Zie het overzicht van deze beroepsgroepen.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april. Ook sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Het kabinet vraagt iedereen in Nederland om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Het kabinet benadrukt nogmaals dat het niet nodig is om boodschappen te hamsteren. De supermarkten blijven nieuwe voorraden krijgen.
 • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers te helpen die in de problemen dreigen te komen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de Belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt het ministerie van Economische Zaken de borgstelling midden- en kleinbedrijf.

Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of de reisbranche kunnen daardoor makkelijker geld lenen als klanten wegblijven of als hun zaak tijdelijk dicht moet. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.


Vragen?

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft over deze nieuwe maatregelen dan kunt u terecht op de volgende twee websites:

U kunt ook bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351 (vandaag extra lang bereikbaar van 08.00-22.00 uur).
 

Het algemene nummer van GGD Gooi en Vechtstreek is beschikbaar voor specifieke medische vragen waarop u via bovenstaande routes geen antwoord krijgt: 035-6926400. Dit nummer is bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. De GGD bepaalt per weekend op welke tijdstippen het nummer bereikbaar is op zaterdag en zondag. Deze informatie is te vinden via het liveblog van de GGD.

       

Update 14 maart 21.00 uur

Maatregelen rondom evenementen en bijeenkomsten in verband met coronavirus

Update 13 maart 18.15 uur

Alle horecaondernemers in Weesp ontvingen deze namiddag een brief van het college van B&W. In deze brief worden ondernemers die naar aanleiding van de maatregelen van het kabinet hun verantwoordelijkheid al hebben genomen, hiervoor hartelijk bedankt. Het college realiseert zich, dat dit voor ondernemers veel betekent.

Op ondernemers die nog niet op deze manier over de bedrijfsvoering hebben nagedacht, wordt alsnog een dringend beroep gedaan om verantwoordelijkheid te nemen en de maatregelen en adviezen van het RIVM strikt te volgen.


Update 13 maart 13.45 uur

Bijeenkomst Mondeling zienswijze herindelingsontwerp Amsterdam-Weesp dinsdag 17 maart gaat niet door.

Er wordt nu gezocht naar een alternatief bijvoorbeeld telefonisch om toch de gelegenheid te bieden om een mondelinge zienswijze in te doen. We houden u op de hoogte hiervan.

 

Update 13 maart 13.10 uur

Alle bijeenkomsten georganiseerd door de gemeente Weesp worden, in elk geval tot en met 31 maart, geannuleerd. Ook als het gaat om bijeenkomsten met een verwachting van minder dan 100 bezoekers. Bij dit besluit is van doorslaggevend belang geweest, dat het stadhuis van Weesp een vitale functie vervult in de Weesper samenleving. Daarnaast is het voor openbare bijeenkomsten lastig in te schatten hoeveel publiek er op af komt. Museum Weesp sluit tot deze datum ook haar deuren.

We zien om ons heen dat verenigingen en organisatoren van bijeenkomsten in onze samenleving nadenken over hun rol in deze nieuwe en onzekere situatie. In een brief wordt aan (sport)verenigingen, scholen, culturele-, maatschappelijke- en religieuze instellingen een dringend beroep gedaan om in dit verband het gezonde verstand te gebruiken, verantwoordelijkheid te nemen en de maatregelen en adviezen van het RIVM strikt te volgen. Alleen op die manier kunnen we er met elkaar voor zorgen dat het coronavirus zo min mogelijk kans krijgt, zich verder te verspreiden.

Update 13 maart 12.55 uur

De gemeente Weesp volgt de landelijke richtlijnen rondom het Coronavirus. Daarom zijn de volgende maatregelen van kracht:

 -   bij de gemeente Weesp wordt, zoals geadviseerd door het RIVM, thuis gewerkt waar mogelijk

-   de loketten in het stadskantoor zijn tot nadere order gewoon geopend

-   alle bijeenkomsten, door de gemeente Weesp georganiseerd, worden in elk geval tot en met 31 maart geannuleerd

-   het archief van het RHC is tot en met 31 maart gesloten

-   Museum Weesp is tot en met 31 maart gesloten

-   de weekmarkt op dinsdag en de biologische markt op vrijdag gaan vooralsnog gewoon door

-   grote huwelijken in het stadhuis zijn in de maand maart niet gepland

-   kosteloze huwelijken in het stadskantoor zijn in klein verband en kunnen vooralsnog doorgaan

-   huisbezoeken aan fysiek kwetsbare inwoners door de gemeente Weesp gaan tot nader order niet door (tot tenminste 31 maart)

-   het stadhuisconcert van vrijdag 13 maart is afgelast: zie ook de website van de stadhuisconcerten

Update donderdag 12 maart

Informatie en maatregelen over het nieuwe coronavirus (COVID-19)

Heeft u vragen over het nieuwe coronavirus? Organisaties werken samen om besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het nieuwe virus te beperken. Kijk op de volgende websites voor de laatste stand van zaken:

 • Rijksoverheid.nl/corona: voor actuele informatie en veelgestelde vragen en antwoorden voor  werknemers, werkgevers, scholen en over reizen van en naar het buitenland
 • GGD Gooi- en Vechtstreek: voor de actuele stand van zaken in de regio Gooi- en Vechtstreek
 • Rivm.nl: voor veelgestelde vragen en antwoorden over het nieuwe coronavirus

Het nieuwe coronavirus in Nederland. Wat moet u doen?

Heeft u geen klachten?

 • Vermijd grote groepen (meer dan 100 personen).
 • Werk thuis als het kan.

Heeft u (milde) verkoudheidsklachten?

Dit is: niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten, of een verhoging tot 38 graden. Dan gelden de volgende extra maatregelen:

 • Blijf thuis.
 • Beperk sociale contacten.

Vergeet niet:

 • Was regelmatig uw handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Schud geen handen.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.

Voor medewerkers in de zorg gelden andere maatregelen

Het RIVM heeft antwoorden op veelgestelde vragen voor medewerkers in de zorg.

Deze maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart 2020.
 

Wilt u telefonisch contact?

Voor vragen over uw gezondheid kunt u bellen met de GGD Gooi- en Vechtstreek op telefoonnummer (035) 6926400.

Voor vragen over het nieuwe coronavirus (COVID-19) kunt u bellen met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 tussen 08.00 en 20.00 uur. Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.

Brief burgemeester

Zie ook de brief van de burgemeester over het Coronavirus

Update dinsdag 10 maart

Op de website van het RIVM vindt u een lijst met vragen en antwoorden. De lijst wordt regelmatig geüpdatet. Er is ook een landelijk informatienummer ingesteld: 0800 - 1351.

Alertheid

De GGD en het RIVM blijven alert op mogelijke nieuwe besmettingen. Mochten er nieuwe gevallen worden gevonden, dan past de GGD het protocol toe: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt en zijn/haar contacten. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich verder kan verspreiden.

Callcenter GGD Gooi en Vechtstreek

Via een speciaal telefoonnummer (035) 6926400 kunnen vragen worden gesteld over het coronavirus. Dit nummer is vanaf maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur bereikbaar. Ook kan het landelijke informatienummer worden gebeld via (0800) 1351, dit kan tussen 8.00 en 20.00 uur.

Vragen en informatie

Mensen kunnen voor meer informatie over het coronavirus terecht op:

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken