HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Actualiteiten  |  Verduurzamen woningen in regio Gooi en Vechtstreek

Verduurzamen woningen in regio Gooi en Vechtstreek (14-01-2020)

Dit item is verlopen op 14-02-2020.

In de komende 30 jaar moeten 115.000 woningen in de regio Gooi en Vechtstreek worden verduurzaamd om in 2050 een CO2-neutrale gebouwde omgeving te zijn. Dat komt neer op 3800 huizen per jaar, en ruim 10 woningen per dag. Om te zorgen dat dit aantal wordt gehaald bundelen gemeenten, energiecoöperaties en regionale bouw- en installatiebedrijven hun krachten in een zogeheten ‘ketensamenwerking en gebundelde dienstverlening’.

Uitgangspunt is dat inwoners van voorlichting tot uitvoering worden geholpen om hun woning te verduurzamen. De voorlichting over bijvoorbeeld aardgasloos wonen kan beter, huiseigenaren nemen mogelijk nog niet altijd de juiste maatregelen.

Onafhankelijk energieloket

Om inwoners goed te informeren wordt een onafhankelijk energieloket ingericht die de huiseigenaar direct doorverwijst naar relevante vervolgstappen. Zo kunnen ze direct in contact komen met technisch adviseurs en bedrijven die energiebesparende en -opwekkende maatregelen kunnen uitvoeren. En wordt een pakket op maat geboden door bouwbedrijven die gespecialiseerd zijn om aardgasvrij en energieneutraal te renoveren, gewaarborgd met een garantie (de Energie Prestatie Garantie).

Intentie tot samenwerken

Tijdens de startbijeenkomst in december tekenden gemeenten, lokale en regionale partners het initiatief. Vanuit hier wordt de samenwerking verder uitgebouwd met een showroom met technisch adviseurs, modelwoningen voor verschillende bouwjaren en de uitvoering van projecten door energiecoöperaties. Deze samenwerkingsvorm krijgt drie jaar lang een subsidie van de provincie Noord-Holland. Daarmee is het ook een impuls voor bedrijven om te investeren in benodigde kennis en kunde voor de energietransitie.

Samenwerkende organisaties

De organisaties die gaan samenwerken zijn: Bouwend Nederland, Bouwmensen Gooi en Vechtstreek, Duurzaam Bouwloket, Duurzameaanbieder.nl, de energie coöperaties, HET. Gijs & van Cleef (ver)bouw, Happy Balance, Hogeschool Utrecht, Schipper B.V., Sein Energie, Techniek Nederland, de gemeenten Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp, Wijdemeren en Regio Gooi en Vechtstreek.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken