HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Actualiteiten  |  Volop activiteiten in december in Museum Weesp

Volop activiteiten in december in Museum Weesp

Dit item is verlopen op 22-12-2016.

In december zijn er weer diverse activiteiten in Museum Weesp. Zowel voor kinderen als voor volwassenen. Kom ook langs en geniet van de mooie collectie, het prachtige stadhuis en wie weet vindt u ook nog een aardig kerstcadeautje in de museumwinkel! We zien u graag!

  • Zondag 11 december 14.00 uur (volwassenen) toeslag € 2,00 p.p.

Lezing Hollands porselein met een kerst tintje

Wist u dat het allereerste Hollands porselein is vervaardigd in Weesp! Museum Weesp heeft een prachtige verzameling Hollands porselein. Tijdens deze lezing gaan we in op de ontstaansgeschiedenis van het porselein en laten we u diverse kenmerkende voorbeelden van het Weesper porselein zien.

Speciale aandacht geven we aan stukken zoals een chocolade- of slempketel. Cacao en porselein vormen van oudsher een uitstekend gezelschap. Cacao werd in de 18e eeuw ontdekt als luxe drank. Destijds een mengsel van geroosterde cacao, vanille, kaneel, melk, suiker en ei. Het resultaat was een  vettige drank. Slemp is een oudhollandse warme winterdrank, gemaakt van melk met kruidnagel, kaneel, foelie en saffraan. 

Kom op zondag 11 december 2016 om 14.00 uur naar de lezing porselein met een kersttintje, misschien wordt u geïnspireerd tot het dekken van een prachtige kersttafel dit jaar.

  • Woensdag 14 december 14.00 uur (kinderen tussen de 4 en 10 jaar)

De gouden kerstbal van de burgemeester

De burgemeester heeft een mooie gouden kerstbal en die bewaart hij in een speciaal kistje in de geheime bergplaats van het museum, tussen alle mooie spullen van de stad. Deze bal komt alleen tevoorschijn als het kersttijd is. Dan krijgt de bal een speciale plaats in het Stadhuis. Binnenkort is het zover. De bal mag uit zijn geheime bergplaats gehaald worden. Maar …. er dreigt gevaar. In de kerkers van het stadhuis zit Linke Leo opgesloten, hij loert al jaren op deze zeer kostbare kerstbal van de burgemeester. Zal het hem dit jaar lukken? 

Wie komen er helpen om dit verhaal tot een goed einde te brengen? Woensdag 14 december om 14.00 uur kunnen we alle hulp gebruiken van kinderen tussen de 4 en 10 jaar.

  • Zaterdag 17 december om 14.00 uur

Demonstratie porselein schilderen

Porselein beschilderen is een hele kunst. In het jaar 1759 werd het eerste porselein in Nederland gemaakt in Weesp. De porseleinfabrikant huurde kunstenaars uit Duitsland en Frankrijk in om het porselein te beschilderen. Zij beschilderen het porselein met de meest prachtige taferelen en fantasievogels.

Vandaag kunt u in het museum zien hoe porselein met de hand beschilderd wordt. 

  • Zondag 18 december om 14.00 uur

Inlooprondleiding door het stadhuis en museum

Een rondleiding door het prachtige stadhuis uit het jaar 1776 en langs de topstukken uit de collectie van het museum. Het stadhuis uit het jaar 1776, ontworpen door Jacob Otten Husly is werkelijk een bijzonder gebouw. Onze ervaren rondleider neemt u mee langs de diverse vertrekken, vertelt u over de vormgeving en wijst u op de bijzondere details. Laat deze kans niet lopen.

  • Woensdag 21 december om 14.00 uur (alle leeftijden) toeslag € 2,00 p.p.

Originele chocolade hulstblaadjes maken

Hoe werkt dat? Chocolaatjes maken in een vorm? In het museum kun je verschillende vormen van Van Houten cacao zien. Vandaag mag iedereen zelf chocolade hulstblaadjes maken met een speciale vorm. Dat zal straks prachtig staan op de mooi versierde kersttafel!

Museum Weesp is open op woensdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Entree Museumkaart gratis, of volwassenen  € 5,00 en kinderen € 3,00. Toeslag voor deze activiteit is € 2,00 per deelnemer. 

Alle activiteiten starten om 14.00 uur.
Voor meer informatie zie www.museumweesp.nl/activiteiten

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken