HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Bekendmakingen  |  Geweld in huiselijke kring

Geweld in huiselijke kring

Dit item is verlopen op 29-07-2015.

Iedereen die direct of indirect met geweld in huiselijke kring te maken heeft, kan hier iets tegen doen. Of het nou om uzelf gaat of om iemand anders. Of u het zeker weet of al een tijdje rondloopt met een naar onderbuikgevoel: bellen met Veilig Thuis (0800-2000) is de eerste stap naar hulp en advies.            

In een terugkerende reeks artikelen laten we u voorbeelden zien van een onveilige thuissituatie. Het verhaal van Johan en Anne gaat over ouderenmishandeling.

In de media zijn steeds vaker berichten te horen over ouderen die worden vernederd, opgesloten, uitgebuit of verwaarloosd. Soms is heel duidelijk dat er sprake is van ouderenmishandeling. Bijvoorbeeld bij financieel misbruik als de dader op een moedwillige manier misbruik maakt van de kwetsbaarheid van de oudere die daar weerloos tegenover staat. Veel vaker bevindt de mishandeling zich echter in een grijs gebied. Het is niet altijd duidelijk wanneer er precies een grens overschreden wordt, wie het slachtoffer en wie de dader is en wat er nodig is om het patroon te doorbreken. Veel komt niet aan het licht: omdat ouderen zich schamen of zich onmachtig voelen, maar ook omdat ze bang zijn voor de gevolgen of niet meer in staat zijn om zaken aan te kaarten.

Anne, 76 jaar

“Johan kan niet meer voor zichzelf zorgen. Ik help hem graag, maar het lijkt wel of hij na zijn hersenbloeding een ander mens is geworden: zo kribbig en ongeduldig. Ziet hij dan niet dat ik soms ook rust nodig heb? Ik word er soms wanhopig van. Vroeger schreeuwde ik nooit. Nu merk ik dat ik steeds vaker geïrriteerd reageer. Laatst zette ik Johan zo hardhandig in

zijn stoel dat hij omviel en zijn hoofd stootte aan de vensterbank. Verschrikkelijk.”

Het kan anders!

Als Anne meer informatie over de gevolgen van Johans ziekte krijgt, kan ze meer begrip opbrengen voor zijn veranderde gedrag en karakter.
Als Anne regelmatig stoom kan afblazen bij lotgenoten, hoeft ze haar onmacht en frustratie niet op Johan af te reageren.
Als Anne af en toe de zorg aan een ander durft over te laten, kan zij weer leuke dingen met Johan doen.

Veilig Thuis: 0800- 2000

‘Veilig Thuis’, het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, is 24/7 bereikbaar via 0800-2000. ‘Veilig Thuis’ is er voor iedereen, jong en oud, die te maken heeft met huiselijk geweld, ouderenmishandeling of kindermishandeling. Over een aantal weken leest u op deze plek meer over ‘vechtscheidingen’.

 

 

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken