HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Bekendmakingen  |  Nieuwe website gemeente Weesp

Nieuwe website gemeente Weesp

Dit item is verlopen op 24-06-2015.

Op 6 mei 2015 is de nieuwe website van de gemeente Weesp live gegaan. De nieuwe website, www.weesp.nl, is ingericht volgens de webrichtlijnen, is geschreven in eenvoudig Nederlands en ingericht volgens het toptakenprincipe. Het uitgangspunt hierbij is niet om zoveel mogelijk informatie te bieden, maar om de bezoeker van de website zo goed mogelijk te helpen een taak af te ronden. Bijvoorbeeld het aanvragen van een nieuw paspoort of een parkeervergunning of controleren wanneer het huisvuil wordt opgehaald. ,,De inhoud van de nieuwe website wordt niet door de gemeente zelf bepaald, maar is gebaseerd op de vraag die leeft bij de gebruikers/bezoekers van de website”, aldus Bas Jan van Bochove, burgemeester (wnd.) van Weesp.

Webrichtlijnen

De oude website van de gemeente had een verouderde techniek en voldeed niet meer aan de, voor overheden verplichte, webrichtlijnen. Webrichtlijnen zijn de regels voor het ontwerpen, bouwen en beheren van websites. Ze zijn gebaseerd op internationale standaarden voor toegankelijkheid en kwaliteit.

Eenvoudig Nederlands

Daarnaast is de nieuwe website in eenvoudig en daardoor toegankelijk Nederlands geschreven. Geen lange teksten, maar overzichtelijke tekstblokken met korte zinnen en tussenkopjes. Hierdoor zullen veel meer inwoners makkelijk hun weg kunnen vinden op de website.

Toptaken

Een website die volgens het toptaken-principe is ingericht, betekent een website met aanzienlijk minder webpagina’s. De kwaliteit van de informatie die wel wordt aangeboden, is optimaal.
De toptakenbenadering leidt tot een omslag van kwantiteit naar kwaliteit: minder pagina’s, maar wel beter aangepast aan de taak (de vraag) van de bezoeker. Dat wil zeggen: de aangeboden informatie is gebruiksvriendelijk. 

Responsive design

De website heeft daarnaast een responsive design wat wil zeggen dat het formaat zich aanpast aan smartphone en tablet.

Menustructuur samen met inwoners tot stand gekomen

Een belangrijke stap in het realiseren van een nieuwe website met toptaken is het herordenen van informatie in een logische menustructuur, het inrichten van de homepage op toptaken en het herschrijven van de webteksten naar vraaggerichte webteksten. De gemeente heeft twee brainstormsessies gehouden met inwoners, gemeenteraadsleden en ondernemers  om te komen tot een nieuwe menustructuur.

Benieuwd naar bevindingen

De gemeente heeft op haar nieuwe website een reactieformulier geplaatst. Gebruikers kunnen hun ervaring en mening over de nieuwe website hierin kenbaar maken.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken