HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Bekendmakingen  |  Van veenlandschap tot industriestad

Van veenlandschap tot industriestad

Dit item is verlopen op 19-08-2015.

Museum Weesp vertelt het verhaal van de stad en haar inwoners aan de hand van bodemvondsten, de oude nijverheid, het beroemde Weesper porselein en moderne industrieën.

Archeologie

De eerste Weespers kozen als woonplaats het veengebied aan de Vecht.  Maak kennis met het leven van de vroege bewoners van het gebied rond Weesp via de archeologische vondsten uit de IJzertijd. Bodemschatten van latere datum vertellen over de samenleving in de stad.                     

Nijverheid

 Weesp is al eeuwenlang een stad van ambachten en vroege industrie.  In de zestiende eeuw vestigden    bedrijven zich in het gebied vanwege de gunstige ligging. Er verrezen fabrieken en graanmolens voor het maken van bier en jenever, lange tijd de voornaamste inkomstenbron van Weesp.  Schilderijen, jeneverkruiken, gildepenningen en stadszegels in de museumcollectie herinneren aan deze bloeitijd.  

Architectuur

De glorie van de stad is weerspiegeld in het Stadhuis,  in 1772 ontworpen door Jacob Otten Husly en voltooid in 1776. Naast dat het Stadhuis een bestuurlijke functie had, werd er ook recht gesproken. Breng een bezoek aan de kerkers, waar de gevangenen het vonnis afwachtten en waan je  terug in de tijd.

 Porselein

 De eerste porseleinfabriek van Nederland (1759-1770) stond in Weesp.  De collectie Weesper  porselein  vormt samen met het porselein uit Oud-Loosdrecht en Ouder- en Nieuwer-Amstel de Hollandse porseleinroute. Hollands porselein is tot begin negentiende eeuw vervaardigd, kende artistieke hoogtepunten en had in binnen- en buitenland een goede naam.

Industrie

Naast oude nijverheid kent Weesp talloze

moderne industrieën. De Van Houten Cacao maakte van Weesp dé chocoladestad van Nederland. Ook werd hier zeep, tabak en margarine geproduceerd en vonden kalkbranderijen,  farmaceutische industrie en metaalbewerking hun plaats in Weesp.

Kom meer te weten over de cacaoproductie en de reclame van Van Houten en ontdek het rijke industriële verleden van Weesp!

Voor openingstijden, activiteiten, rondleidingen en nieuws zie www.museumweesp.com of bel naar tel. (0294) 491 245.

Entreeprijzen per persoon

Volwassenen                                       €5,-
65+                                             €4,-
Kinderen 12 tot 18 jaar           €3,-
Kinderen onder 12 jaar          gratis
Stadspas                                   €3,-
Museumkaart                                      gratis
Vereniging Rembrandt          gratis
ICOM                                                    gratis

Museum Weesp

Nieuwstraat 41

1381 BB Weesp

+31 (0) 294 491 245

museum@weesp.nl

www.museumweesp.com

Volg ons ook op Twitter,

Facebook en Pinterest!

 

 

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken