HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Bekendmakingen  |  Voeren van stadsvogels slecht voor dier en omgeving

Voeren van stadsvogels slecht voor dier en omgeving

Dit item is verlopen op 30-09-2015.

Voor veel mensen is het een leuke bezigheid: brood voeren aan eendjes aan de waterkant of aan duiven op straat of in het park. Mensen doen dit met de beste bedoelingen. Maar het overmatig en eenzijdig bijvoederen, is voor deze dieren erg ongezond. Bovendien heeft het ook negatieve gevolgen voor onze eigen leefomgeving. Voer voor stadsvogels blijft vaak liggen, gaat schimmelen en kan tot overlast van muizen en ratten leiden.    

Aantasting leefomgeving mens en dier

Op plekken waar veel gevoerd wordt, kom je vaak veel dieren op een klein oppervlak tegen. Dit leidt tot slechte leefomstandigheden voor dieren. Ze verzwakken en worden ziek. Voor mensen geeft het geluid-, stank- en/of verkeeroverlast. Water, bodem, straatmeubilair en auto’s raken vervuild door de overvloed aan ontlasting van dieren. Als voedsel blijft liggen kan er overlast van muizen en ratten ontstaan en kunnen dieren ziek worden omdat voedsel beschimmeld raakt.

Belang van gevarieerd voedsel


Dieren hebben gevarieerd voedsel nodig om gezond te blijven en gezonde jongen groot te brengen. Voedsel als brood, patat of chips zijn voor dieren veel te zout en bevatten niet genoeg voedingsstoffen. Dieren die bijgevoerd worden, worden bovendien ‘lui’ en bewegen te weinig. Bewegen is echter noodzakelijk voor de ontwikkeling van uithoudingsvermogen en weerstand tegen ziektes.

Bijvoeren niet nodig

Het bijvoeren van stadsvogels door de mens is buiten een strenge winter helemaal niet nodig. Er is voldoende voedsel voor deze dieren aanwezig. De gemeente roept inwoners dan ook op om te stoppen met bijvoeren. Dit omwille van de gezondheid van de dieren zelf en ter voorkoming van hinder en overlast voor inwoners van Weesp.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken