HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Beleid sociale zaken  |  Toelichting per maatregel

Toelichting per maatregel

Maatregelen inkomensondersteuning 

Weesp en Amsterdam hebben allebei Bijzondere Bijstand. Amsterdam kent meer mogelijkheden dan Weesp. Denk dan bijvoorbeeld aan babyspullen of  sommige medische kosten. De individuele inkomensondersteuning ligt in Amsterdam fors lager dan in Weesp. In Amsterdam ligt de focus van het beleid op het gebied van sociale zaken op het meedoen. Een hoge inkomensondersteuning past daar niet bij. Voor Weespers met een individuele inkomens toeslag wordt 2020 een overgangsjaar waarin zij dezelfde bedragen ontvangen als zij nu gewend zijn. Aanvragen die na 1 januari worden gedaan, vallen onder het Amsterdamse beleid.

Participatie

Meedoen in de maatschappij is het sleutelwoord in het sociale beleid van de gemeente Amsterdam. Dat wordt het dus ook in Weesp. Daarom wordt ook in Weesp de Stadspas ingevoerd. De Stadspas komt in de plaats van de regeling maatschappelijke participatie. Het verschil is dat het Weesper beleid bestaat uit geld voor verschillende van te voren vastgestelde onderdelen. Amsterdam verstrekt de Stadspas. Dit biedt mogelijkheden op het gebied van sport, cultuur, workshops en cursussen.

Kinderarmoede bestrijden

Het bestrijden van kinderarmoede wordt zowel in Weesp als in Amsterdam gedaan. Weesp heeft de declaratieregeling Kindpakket met daarin een vastgestelde lijst waardoor meedoen makkelijker wordt. Deze lijst wordt vervangen door de Stadspas voor minimakinderen met Amsterdams en Weesper aanbod. De school gerelateerde kosten uit het Kindpakket komen overeen met de Scholierenvergoeding en reiskostenregeling in Amsterdam. De PC-vergoeding valt hier ook onder. De Amsterdamse regeling begint in het schooljaar 2021-2022. Kinderen met een stadspas krijgen in december bonnen voor kleding, speelgoed en boeken. Dit is een vooruitgang. Het Weesper beleid heeft alleen een kledingvergoeding.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: E-mail de gemeente Weesp
Social media

Openingstijden

Afspraak maken