HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Nieuws  |  Avondklok vanaf zaterdag 23 januari 21.00 tot 04.30 uur

Avondklok vanaf zaterdag 23 januari 21.00 tot 04.30 uur

Vanaf 23 januari geldt een avondklok van 21.00 uur 's avonds tot 04.30 uur 's morgens. Deze zware maatregel moet ervoor zorgen dat minder mensen elkaar ontmoeten. Op deze manier voorkomen we de verdere verspreiding van het coronavirus. 

Maar hoe zit het dan met het werk? Of bent u misschien mantelzorger of oppas? Of hoe zit het met boodschappen of eten bezorgen? Zijn benzinestations nog wel open? En hoe regelt u het als werkgever voor uw werknemers? De meest gestelde vragen hierover zijn gebundeld en leest u hier. 

Wat is een avondklok?

In heel Nederland geldt een avondklok. Alleen met een goede reden mag iemand tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends buiten zijn.

Regels avondklok

In heel Nederland geldt een avondklok. Van 21.00 uur ‘s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends blijft u binnen. Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn.

Waarom geldt de avondklok van 21.00 uur – 04.30 uur?

Dit is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan.

Er zijn grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Naar andere varianten wordt nog onderzoek gedaan. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus ontdekt waar zorgen over bestaan. Het is noodzakelijk om nu besmettingen af te remmen en de verspreiding van nieuwe varianten te vertragen. Zodat de ziekenhuizen ruimte houden voor coronapatiënten en andere zorg zoveel mogelijk door kan gaan.

Als we nu niets extra’s doen, dan kunnen we daar later spijt van krijgen. Veel mensen worden besmet met corona bij het samenkomen van familie en vrienden. Het verbod om ’s avonds buiten te zijn, zorgt ervoor dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan en elkaar ontmoeten. Uit onderzoek blijkt dat een avondklok helpt om de verspreiding van het virus af te remmen.

Als mensen toch zonder geldige reden naar buiten gaan, dan is hier beter tegen op te treden. De boete is 95 euro.

Wie mogen op straat zijn?

U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit mag alleen met de volgende redenen:

Bij een calamiteit;

• Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;

• Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;

• Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland;

• Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje;

• Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;

• Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen;

• Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het mbo, hbo of wo en u kunt dit aantonen;

• Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-programma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier ‘Eigen verklaring Avondklok’ bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen of printen. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig. Als u naar Nederland reist, dan moet u wel laten zien dat u uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom u tijdens de avondklok reist.

Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een ‘Werkgeversverklaring Avondklok’ kunnen laten zien. Uw werkgever bepaalt dit en vult dan voor u de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in.

Agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

De avondklok geldt van zaterdag 23 januari 21.00 uur tot woensdag 10 februari 2021 om 04.30 uur ‘s ochtends.

Waarom mag ik niet meer in mijn eentje naar buiten tijdens de avondklok, terwijl dit niet tot extra besmettingen leidt?

Deze maatregel geldt voor iedereen. Het is voor handhavers niet te controleren of u alleen een blokje om gaat of op weg bent naar vrienden of familie.

Wanneer wel en niet buiten tijdens avondklok Wanneer u wel of niet buiten mag zijn tijdens de avondklok, hangt af van uw activiteit.

De hond uitlaten mag. Maar op bezoek gaan bij vrienden niet. De avondklok geldt van 21.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends.

Wat valt er allemaal onder ‘buiten’?

De regel is dat u tijdens de avondklok niet in de openlucht mag zijn. Dat betekent dat u niet buiten mag zijn, ook niet in de auto of in de trein. U mag wel in uw eigen tuin zijn of op uw balkon. U mag dus niet:

• buitenshuis zijn;

• in uw eigen auto zitten;

• in het OV zitten;

• in de taxi zitten;

• in bedrijfsmatig personenvervoer zitten.

Dit mag alleen als u een geldige reden heeft om buiten te zijn.

HOND UITLATEN

Mag ik tijdens het uitlaten van de hond ook andere dingen doen? Nee. U mag alleen uw hond aangelijnd uitlaten. U doet dit in uw eentje.

WINKELS EN PAKKETBEZORGING

Wat betekent de avondklok voor supermarkten en andere essentiële winkels?

Essentiële winkels, zoals drogisterijen, sluiten om 20 uur. Winkels die levensmiddelen verkopen,

zoals supermarkten sluiten om 20.45 uur.

Mogen postbedrijven na 21.00 uur post en pakketten bezorgen?

Ja. Post- en pakketbezorgers mogen ook hun post en pakketten tijdens de avondklok bezorgen. De bezorgers hebben een Eigen verklaring Avondklok en een Werkgeversverklaring Avondklok bij zich.

HORECA

Mag ik eten afhalen?

Nee. Dat mag niet tussen 20.45 uur en 07.00 uur. U kunt nog wel eten laten bezorgen.

Mag ik een huisje boeken of naar een hotel?

Ja, maar ook in het vakantiehuisje of het hotel blijft u tijdens de avondklok binnen.

VERKEER EN VERVOER

Blijft het OV na 21.00 ’s avonds rijden?

Ja. Bij een avondklok blijft het OV rijden. Het openbaar vervoer is bestemd voor mensen die ook tijdens de avondklok een noodzakelijke reis moeten maken, bijvoorbeeld mensen die voor hun werk op pad moeten. Reizigers moeten gedurende de avondklok met documenten of formulieren kunnen aantonen dat zij om een geldige reden tijdens de avondklok moeten reizen.

Mogen taxichauffeurs na 21.00 uur nog rijden?

Ja. Taxichauffeurs moeten voor hun werk op pad. Als dit noodzakelijk is en niet op een ander moment kan. Zij hebben hier geen formulieren voor nodig.

Wat nu als ik in de file sta of de bus mis?

De avondklok geldt tussen 21.00 uur en 04.30 uur. Zorg dat u op tijd thuis bent. Houd rekening met files of het eventueel missen van trein of bus. Verder is de beoordeling aan de handhaving of u een geldige reden heeft om buiten de avondklok te reizen.

Zijn tankstations nog wel open?

Ja. Tankstations blijven open voor brandstof en aanverwante artikelen. Het levensmiddelen deel van winkels bij tankstations wordt voor het publiek gesloten tussen 20.45 uur en 06.00 uur. Net als de andere winkels in de levensmiddelenbranche.

Kan ik nog iemand ophalen of wegbrengen naar de luchthaven of het station tijdens de avondklok?

Nee, het ophalen of wegbrengen van reizigers die tijdens de avondklok mogen reizen is niet toegestaan. Voor het ophalen of wegbrengen kan gebruik worden gemaakt van het OV (trein, tram bus en metro) of de taxi.

Kan ik vanuit België of Duitsland nog naar een Nederlandse luchthaven reizen voor vertrek/aankomst met vliegtuig?

Ja, dat kan. We gaan ervan uit dat dit passagiers zijn die een noodzakelijke reis moeten maken. Reizigers moeten wel in het bezit zijn van de benodigde formulieren om aan te tonen dat zij om een geldige reden reizen. Reizigers die met een internationale trein of bus naar Nederland komen moeten een negatieve PCR testuitslag kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 uur.

Kan het nationaal goederenvervoer doorgang vinden?

Ja, nationaal goederenvervoer, waaronder ook stadslogistiek en bevoorrading, valt als werk onder de geldige redenen om tijdens de avondklok te reizen. Mits dit noodzakelijk is in de avonduren. De transportmedewerker moet tijdens de avondklok een eigen verklaring en een werkgeversverklaring bij zich hebben.

Kan het internationaal goederenvervoer doorgang vinden?

Ja, internationaal goederenvervoer is een geldige redenen om tijdens de avondklok te reizen. De internationaal transportmedewerker hoeft tijdens de avondklok geen extra verklaringen bij zich te hebben om aan te tonen dat hij voor een geldige reden tijdens de avondklok reist. De internationaal transportmedewerker moet wel, zoals altijd het geval is, een EU-certificaat/vrachtbrief bij zich hebben.

ZORG EN MANTELZORG

Blijven apotheken open?

Ja, apotheken blijven open op de reguliere openingstijden. U kunt dus tijdens de avondklok medicijnen afhalen als dit noodzakelijk is.

Ik moet met spoed naar de huisartsenpost of het ziekenhuis. Mag ik naar buiten zonder formulier?

Ja. Als u voor een noodsituatie buiten bent, hoeft u geen formulier bij zich te hebben. U legt dit uit als een agent u aanspreekt.

Kan ik na 21.00 uur nog een (snel)test laten doen of een vaccinatie halen?

Noodzakelijke medische zorg is een reden om na 21.00 uur naar buiten te mogen. De vraag is hier wel of dit zorg is die kan wachten tot overdag. Mocht u vanwege een coronatest of vaccinatie nog onderweg zijn, dan kunt u dit aangeven op uw Eigen verklaring avondklok.

Begeleidt u als mantelzorg een oudere bij de vaccinatie of coronatest?

Dan is dit een reden om nog na 21.00 uur buiten te zijn. U vult dit dan in op de Eigen verklaring Avondklok.

Hoe bewijs ik dat ik mantelzorger ben? En hoe bewijs ik dat dit nodig is na 21.00 uur?

U verklaart dit op de Eigen verklaring Avondklok dat u bij zich hebt en licht dit – als dat nodig is – toe aan de politie.

Ik moet naar iemand die mijn hulp dringend nodig heeft. Mag dat tijdens de avondklok?

Ja. Als u bijvoorbeeld mantelzorger bent of voor een dringende medische noodsituatie naar iemand toe moet, kunt u dit aangeven op de Eigen verklaring Avondklok. Vraag uzelf hierbij wel af of deze hulp tijdens de avondklok uren moet worden geboden of dat dat ook overdag kan.

UITVAART

Is het mogelijk om de condoleance naar vroege avond verplaatsen. Kunnen we voor deze nabestaanden uitzondering krijgen?

Nee, alleen een uitvaart is een legitieme reden.

OPPAS OP KINDEREN

Mogen oppasoma’s en opa’s nog na 21.00 uur ‘s avonds naar huis?

Nee. Oppassen is geen geldige reden om tijdens de avondklok buiten te zijn.

SPORT EN ANDERE ACTIVITEITEN

Worden alle activiteiten gestopt voor de avondklok? Bijvoorbeeld sporten voor jeugd?

Sportverenigingen en organisatoren van activiteiten voor de jeugd zorgen ervoor dat de deelnemers voor 21.00 uur thuis zijn.

REIZEN NAAR NEDERLAND

Heb ik het formulier niet nodig als ik van het buitenland naar Nederland reis? Stel dat ik om 21.01 uur land op Schiphol, dan moet ik vandaar nog naar huis.

Dan heeft u uw vliegticket en een negatieve PCR-testuitslag. Daarmee toont u aan dat u uit het buitenland komt. U heeft dan geen eigen verklaring nodig.

Datzelfde geldt voor reizen uit het buitenland per bus, trein of auto. U moet dan wel kunnen laten zien dat u uit het buitenland komt. En u moet kunnen uitleggen waarom het noodzakelijk is dat u tijdens de avondklok reist.

DAKLOZEN EN THUISLOZEN

Moeten dak- en thuislozen zich ook aan de avondklok houden?

Een dak- of thuisloze die buiten wordt aangetroffen zonder andere reden dan dat hij geen onderdak heeft, zal zo mogelijk worden doorverwezen naar een opvangadres.

Sommige mensen mogen tijdens de avondklok naar buiten. Bijvoorbeeld om medicijnen te halen bij de apotheek. Zij moeten dan een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich dragen.

Welk formulier moet ik bij me hebben als ik op straat moet zijn tijdens de avondklok?

Gaat u tijdens de avondklok de straat op? Dan vult u een formulier in waarop u aangeeft waarom u op straat bent. Dit formulier heet Eigen verklaring Avondklok.

Bent u voor uw werk buiten?

Dan heeft u, naast dit formulier, ook een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ nodig.

Bent u voor een reis (van of naar het buitenland) onderweg? Ook dit moet u kunnen aantonen. Dit kan bijvoorbeeld met een ticket.

Wanneer is een ‘Eigen verklaring avondklok’ verplicht als u tijdens de avondklok buiten bent?

Dit is het geval wegens:

• werk;

• medische hulp aan zichzelf of een dier;

• hulpverlening aan een hulpbehoevende persoon;

• een noodzakelijke reis naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland;

• een uitvaart;

• een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftencommissie;

• een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het mbo, hbo of wo;

• op uitnodiging als gast aan een live-programma.

Wanneer is een ‘Eigen verklaring Avondklok’ niet verplicht?

Dit is het geval voor:

• agenten, brandweer -en ambulancemedewerkers;

• verantwoordelijken voor personenvervoer: treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs. Geldt ook voor taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning;

• internationaal goederenvervoer vanwege Europese afspraken;

• het aangelijnd uitlaten van een hond;

• reizigers die vanuit het buitenland naar Nederland reizen. Zij mogen vormvrij aantonen dat zij uit het buitenland komen en dat het noodzakelijk is om op die tijd onderweg te zijn;

• indien je dak-of thuisloos bent en niet in maatschappelijke opvang terecht kan;

• bij een calamiteit.

Heb ik bij een calamiteit (rampspoed) ook een formulier nodig?

Er kunnen situaties zijn waarin het niet mogelijk is om eerst een formulier op te halen of te printen.

Bijvoorbeeld als er brand uitbreekt of als u plotseling dringend medische hulp nodig heeft. Dat is een calamiteit (rampspoed). U heeft dan een geldige reden om buiten te zijn zonder formulier.

Vanaf welke leeftijd moet iemand het formulier bij zich hebben?

Iedereen vanaf 12 jaar heeft een eigen formulier bij zich. Hierin verklaart u waarom u tijdens de avondklok dringend op straat moet zijn.

Waar vind ik het formulier dat ik moet invullen om tijdens de avondklok naar buiten te mogen?

Het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ vindt u op www.rijksoverheid.nl/avondklok.

Ik heb geen printer, kan ik het formulier ook digitaal tonen?

Ja. U vult het formulier in op uw computer of smartphone en slaat het vervolgens op. Als de handhaver erom vraagt, toont u het formulier op bijvoorbeeld uw telefoon.

Moet ik elke keer als ik de straat op ga een nieuw formulier invullen?

Als u in een bepaalde periode elke dag tijdens de avondklok naar buiten moet, kunt u dit aangeven op de Eigen verklaring Avondklok. U vult dan de aaneengesloten periode in. Voor de volgende periode (bijvoorbeeld na het weekend) vult u een nieuw formulier in.

Wat gebeurt er als ik het formulier avondklok niet bij me heb en een agent ernaar

vraagt?

U bent dan in overtreding en riskeert een boete van € 95. Het valselijk invullen van de avondklokformulieren wordt gezien als het plegen van een misdrijf, namelijk valsheid in geschrifte.

Wat is het effect van de avondklok voor (actualiteiten)programma’s op televisie?

Journalisten en medewerkers bij (actualiteiten)programma’s die voor hun werk naar buiten moeten, hebben een ‘Eigen verklaring’ en een ‘Werkgeversverklaring’ bij zich. Deze programma’s kunnen doorgaan. Ook het te gast zijn in een actualiteitenprogramma is een geldige reden om naar buiten te gaan. U dient in bezit te zijn van de uitnodiging van het programma en de eigen verklaring waarop u dit aangeeft.

Voor werk naar buiten tijdens de avondklok (Werkgeversverklaring)

Wie tijdens de avondklok voor het werk buiten is, heeft een ‘Werkgeversverklaring Avondklok’ nodig. De werkgever geeft deze verklaring aan werknemers.

INFORMATIE VOOR WERKNEMERS

Hoe kom ik aan een werkgeversverklaring?

Uw werkgever bepaalt of het voor uw werk nodig is dat u op straat bent tijdens de avondklok. Dat is zijn of haar verantwoordelijkheid. Als dat zo is, geeft uw werkgever op de Werkgeversverklaring Avondklok aan dat u voor uw werk tussen 21.00 uur en 04.30 uur buiten moet zijn. Als werknemer moet u zelf nog de ‘eigen verklaring avondklok’ invullen. U moet beide verklaringen bij zich dragen.

Kunnen vrijwilligers ook een werkgeversverklaring krijgen?

Nee, mogelijk is er sprake van noodzakelijke hulp aan een hulpbehoevende of medische hulp aan mens of dier. In andere gevallen moeten de activiteiten gedurende de dag plaats te vinden.

Worden topsporters die ’s avonds moeten trainen gezien als werknemers die een werkgeversverklaring kunnen krijgen van hun werkgever?

Het is aan de werkgever om te bepalen of de werkzaamheden noodzakelijk zijn gedurende de avondklok en om dit op het werkgeversformulier aan te geven. In de regel is dit voor trainingsdoeleinden moeilijk uitlegbaar, ook voor betaalde topsporters.

Hoe zit dat als iemand niet direct maar wel achteraf een werkgeversverklaring kan laten zien. Dit in verband met spoedoproepen?

In geval van spoedoproepen weet u dat u opgeroepen kunt worden. Dit ontslaat u dus niet van de plicht een eigen verklaring en een werkgeversformulier bij u te hebben.

Kan ik als chauffeur in het goederen- of personenvervoer mijn werk blijven doen tijdens de avondklok?

Een Eigen verklaring Avondklok is niet verplicht voor ‘verantwoordelijken voor personenvervoer’. Het gaat hierbij om treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs. Dit geldt ook voor taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning. Voor internationale chauffeurs is een vrachtbrief voldoende.

Kan ik nog in de avond- en nachtdienst werken?

U mag de straat op voor werk, als u een geldige reden hebt en dit kunt aantonen met een Eigen verklaring Avondklok en een Werkgeversverklaring Avondklok.

Coassistenten, artsen in opleiding, stagiairs in allerlei sectoren: zijn dat ook werknemers?

Ja, zij worden beschouwd als werknemers van de organisatie waar zij stage lopen of een opleidingstraject volgen. Zij hebben dus een Eigen verklaring Avondklok en een Werkgeversverklaring Avondklok nodig.

INFORMATIE VOOR WERKGEVERS

Waar vind ik als werkgever een ‘Werkgeversverklaring avondklok’?

U vindt de werkgeversverklaring op www.rijksoverheid.nl/avondklok

Moet ik als werkgever bij elke werknemer opnieuw mijn handtekening zetten op de ‘Werkgeversverklaring Avondklok’?

Ja. U zet op elk formulier uw handtekening. Dit is alleen nodig als u het formulier uitprint. Als u het formulier digitaal invult hoeft u het niet te ondertekenen. U vinkt op het formulier aan dat dit naar waarheid is ingevuld.

Moet ik als werkgever voor elke dag weer een nieuwe verklaring afgeven?

Nee. U vult in voor welke dagen en tijdstippen uw werknemer voor werk buiten moet zijn tijdens de avondklok. Dat kan een terugkerend patroon zijn (elke week op maandag en dinsdag) of een aaneengesloten periode of mogelijk maar één of enkele dagen. Wees zo specifiek mogelijk.

Wie controleert de werkgeversverklaring – want ik zou iedereen wel zo’n verklaring kunnen geven?

Dit is de verantwoordelijkheid van de werkgever. Als iemand wordt aangehouden kan de Werkgeversverklaring Avondklok worden gecontroleerd. Misbruik wordt bestraft.

INFORMATIE VOOR ZZP’ERS

Ik ben zzp’er en moet tijdens de avondklok op straat zijn voor mijn werk. Wat moet ik doen/bij me hebben?

Als zzp’er heeft u een Eigen verklaring Avondklok op zak. Daarnaast heeft u een Werkgeversverklaring Avondklok bij zich die u zelf invult. Daarin neemt u ook de (bedrijfs)naam en

contactgegevens van uw opdrachtgever op. Als u geen opdrachtgever heeft vult u uw eigen bedrijf in. Dit geldt ook voor bezorgers die zzp’er zijn voor een bezorgdienst zoals Uber eat, DHL en Post NL. De zzp’er kan dus de eigen werkgeversverklaring invullen en tekenen. Bij uitzendkrachten zal de inlener moeten invullen en tekenen. Overweeg altijd of de werkzaamheden echt in de avond of nacht moeten worden uitgevoerd.

Kan ik als gemeenteraadslid tijdens de avondklok naar buiten?

Als u voor uw werk als gemeenteraadslid naar buiten moet, dan moet u een ‘Eigen verklaring avondklok’ en een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ laten zien. U kunt de werkgeversverklaring zelf invullen, zoals dit ook voor zzp’ers geldt.

Mogen gastouders buiten zijn tijdens de avondklok als dat noodzakelijk is om hun werk te kunnen doen?

Als u voor uw werk als gastouder naar buiten moet, dan moet u een ‘Eigen verklaring avondklok’ en een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ laten zien. U kunt ook de werkgeversverklaring zelf invullen, zoals dit ook voor zzp’ers geldt.

Ouders die in cruciale beroepen werken en voor de opvang van hun kinderen gebruik maken van de gastouderopvang, kunnen tijdens de avondklok hun kinderen brengen en halen (van en naar de gastouder). Zij hebben dan een ‘Eigen verklaring avondklok’ en een ‘werkgeversverklaring avondklok’ nodig waarmee ze kunnen aantonen dat ze tijdens de avondklok op straat mogen zijn.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken