HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Nieuws  |  Blije gezichten bij laptopactie ‘Iedereen Verbonden’

Blije gezichten bij laptopactie ‘Iedereen Verbonden’

Afbeelding Shady en zijn team van Cybersoek delen namens de gemeente Amsterdam 125 laptops uit

Mensen met een laag inkomen konden 23 december 2021 op afspraak een gratis laptop afhalen. Shady, die als projectleider van de organisatie Cybersoek, bij de uitvoering van ‘Iedereen Verbonden’ betrokken is, vertelt. “De mensen zijn enorm blij met hun laptop. Het zijn tweedehands apparaten maar wel met alles erop en eraan: camera, wifi, oplader, beschermhoes en 2 jaar garantie.”

Er worden in Weesp namens de gemeente Amsterdam 125 laptops uitgedeeld. Het is vandaag de derde dag van uitgifte. Shady is tevreden. “Het zit er bijna op. Half januari is nog een laatste uitdeelmoment. De laptops gaan mensen helpen bij het vinden van werk of het leren van de Nederlandse taal.”

Sarah, die zojuist haar laptop heeft opgehaald, knikt instemmend. “Is voor taal leren”, glimlacht ze. Trots wijzend op de laptop.

Zo werkt de laptop

Shady: “We laten iedereen die een laptop ophaalt, meteen zien hoe het werkt. We geven een korte instructie. Als het nodig is, doen we dat in het Turks, Arabisch, Engels of andere taal. We zijn van alle markten thuis. Over een poosje maken we een tweede afspraak om te horen hoe de laptop bevalt. Als mensen dan vragen hebben over hun laptop of het installeren van programma’s, krijgen ze nog een gratis consult van 45 minuten. Alles om te voorkomen dat de laptop ongebruikt blijft liggen.”

Alles gaat online

Ook Fahima Popal is bij de uitgifte van laptops aanwezig. Ze helpt mensen met het invullen van formulieren voor ontvangst. Als voorzitter van de stichting Vrouwen van Weesp heeft zij ervoor gezorgd dat zo’n 50 vrouwen een laptop krijgen, nodig voor het online volgen van de taallessen. “Onze stichting richt zich op integratie en emancipatie. Door corona en de lockdown is het hebben van een computer én ermee kunnen omgaan belangrijker dan ooit. Veel van onze vrouwen hebben geen computer en daarom heb ik ze aangemeld. We willen vanaf januari ook computerles voor beginners geven. In hetzelfde gebouw als waar nu de laptops worden uitgedeeld: Papenlaan 99.”

Doneer of koop een laptop voor weinig

Weespers met een laag inkomen en een Stadspas (‘groene stip’) kunnen begin 2022 voor 20 euro een laptop kopen bij de Cyberbank, ook een initiatief van Cybersoek. Organisaties en particulieren kunnen laptops doneren, die vervolgens worden opgeknapt door jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bel de Cyberbank Hulplijn 020 244 59 10 (op werkdagen van 12.00 – 14.00 uur) of kijk op decyberbank.nl

Foto: Shady en zijn team van Cybersoek delen namens de gemeente Amsterdam 125 laptops uit

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken