HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Nieuws  |  Koninklijke Onderscheiding voor actrice Marie Louise Stheinse

Koninklijke Onderscheiding voor actrice Marie Louise Stheinse

Dinsdagavond 1 december 2020 kreeg actrice Marie Louise Stheins uit handen van waarnemend burgemeester Van Bochove van haar woonplaats Weesp een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Stheins is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats in Theater Frascati in Amsterdam, na afloop van de voorstelling Skylight.

Al 40 jaar in het vak

Stheins zit ruim 40 jaar in het vak. Gedurende al die jaren speelde ze talloze rollen zowel op het toneel, in films als in televisie series. Verschillende regisseurs die met haar werkten, prijzen haar vakmanschap, passie en inzet voor iedere rol. Haar spel werd onder meer bekroond met een Theo d'Or in 2000: een toneelprijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol gedurende een seizoen en in 2017 een Gouden Kalf voor de beste vrouwelijke bijrol in Waldstille.

Maatschappelijke betrokkenheid

Wat opvalt is haar grote maatschappelijke betrokkenheid. Het is een actrice die niet zomaar een rol wil spelen maar mensen echt wil raken en iets mee wil geven. Een regisseur die met Stheins werkte zegt hierover treffend: “Toneel stelt vragen en nodigt het publiek uit naar antwoorden te zoeken. Voor het stellen van deze vragen is moed nodig en Marie bezit die moed.”

Haar rollen gaan vaak over lastige thema’s zoals kindermishandeling, (on)schuld of het leven in een instelling. Ook speelde ze rollen in voorstellingen over Anne Frank, Ulrike Meinhof en binnenkort over Michelle Martin, de vrouw van Mark Dutroux.

“Bekend maar geen BN’er; beroemd maar geen diva”

Burgemeester Van Bochove verraste Marie Louise Stheins met de onderscheiding in Theater Frascati in Amsterdam, direct na de voorstelling Skylight, waar zij momenteel met Toneelgroep Oostpool voor maximaal 30 personen per avond de rol van Eva speelt. De burgemeester sprak haar toe met de woorden: “Bekend maar geen BN’er; beroemd maar geen diva”.

Direct na uitreiking lintje Marie Louise Stheins met burgemeester Van Bochove, foto: Bart Grietens

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken