HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Nieuws  |  Orange the World: geweld tegen vrouwen de wereld uit

Orange the World: geweld tegen vrouwen de wereld uit

1 op de 3 vrouwen krijgt in haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld, ook in de Gooi- en Vechtstreek. Dat moet stoppen. Daarom doet de gemeente Weesp ook dit jaar mee aan de wereldwijde actie: ‘Orange the World’.

Van 25 november (Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (Dag van de Rechten van de Mens) vinden jaarlijks de '16 dagen van actie tegen geweld tegen vrouwen’ plaats. Om de actie zichtbaar te maken kleuren in Weesp van 25 november tot en met 3 december verschillende bruggen en gebouwen, waaronder het stadhuis, oranje.

Geweld tegen vrouwen

De kans dat vrouwen te maken krijgen met geweld in huiselijke kring of seksueel geweld is groter dan iedere andere vorm van geweld. 1 op de 10 Nederlandse vrouwen is ooit in haar leven verkracht, 1 op de 5 is weleens mishandeld door een (ex)partner en meer dan 75% van de vrouwen en meisjes is slachtoffer van een vorm van seksuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag. De overgrote meerderheid doet hiervan echter geen aangifte of melding. Veelal omdat zij zich schamen of bang zijn niet serieus genomen te worden.

#medestander

Iedereen kan een rol spelen in het stoppen van geweld. Natuurlijk door zelf geen geweld te gebruiken. Maar ook door vrouwen en meisjes die geweld melden serieus te nemen, te steunen en te doen wat nodig is om hen zich veilig te laten voelen. Of het taboe te doorbreken door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken en anderen aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag.

Lokale activiteiten

In Gooi en Vechtstreek zetten de Soroptimisten, een organisatie van vrouwen die zich inzet voor de verbetering van de levens en positie van vrouwen en meisjes, zich ook in voor Orange the World. De Soroptimisten in Gooi en Vechtstreek organiseren allerlei lokale activiteiten. Via: orangepaper.nu is te zien welke activiteiten er in de regio worden georganiseerd. Ook zijn er indrukwekkende ‘orange table talks’ te beluisteren: gesprekken waarin wordt gepraat met vrouwen én mannen die ieder hun eigen rol hebben in het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Hulp

Vrouwen en meisjes die te maken hebben met geweld, kunnen contact opnemen met de politie via telefoonnummer: 0800-8844. Als het gaat om geweld in huiselijke kring kan er (anoniem) contact worden opgenomen met Veilig Thuis via telefoonnummer: 0800-2000. Is er sprake van een onveilige situatie of een crisis en is er direct hulp nodig? Bel dan met: 112.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken