HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Nieuws  |  Rita en Henk van den Akker: ‘Wij blijven gewoon Weespers’

Rita en Henk van den Akker: ‘Wij blijven gewoon Weespers’

Dit item is verlopen op 30-11-2021.

In 2018 koos een kleine meerderheid van de Weespers voor een fusie met Amsterdam. Over een halfjaar, in maart 2022, is de fusie een feit. Dan wordt Weesp definitief onderdeel van de hoofdstad. Rita en Henk van den Akker zijn nog niet helemaal overtuigd.

Toen de Amsterdamse Rita met Driemonder Henk trouwde, kozen ze heel bewust voor Weesp. Rita: “Henk werkte hier al en Driemond viel af omdat ik volgens Henk te ‘stads’ was. Weesp bleek het perfecte midden.” Het echtpaar woont–met een kort uitstapje naar Almere, waar Henk ‘somber werd’ –sinds 1980 in Weesp. Hun 3 kinderen groeiden op in hartje centrum. Rita: “De mensen die hier geboren zijn zien ons misschien als buitenstaander, maar wij voelen ons echte Weespers.”

Is er al iets veranderd afgelopen tijd?

Rita: “Er zijn ontwikkelingen, waarvan ík me van afvraag waar ze vandaan komen. Sinds kort moet ik een parkeervergunning aanschaffen en in de binnenstad krijgen we ondergrondse vuilcontainers. Mijn oude buurvrouw kan daar echt niet haar zware vuilniszak naartoe brengen. En die fietsparkeerplekken zijn volgens mij ook overgewaaid uit Amsterdam. Nu sjouw ik op weg naar mijn fiets met volle tassen.”

Over een half jaar zijn jullie Amsterdammer?

“Op papier”, volgens Henk. Maar bij een toespraak van burgemeester Halsema wenst hij als Weesper aangesproken te worden. Rita: “Dat kan toch samen: beste Amsterdammer én beste Weesper. Ik moet toegeven, mijn hart klopt nog altijd sneller als ik op de Albert Cuyp loop, maar ik ben pas echt thuis als ik het groene kruis van de Laurentiuskerk zie.” Henk: “Ik ben benieuwd of ik straks nog kan binnenlopen bij de wethouder?” Rita: “Wij blijven gewoon Weespers. De Vecht is en blijft onze voortuin, waar we genieten van mensen en bootjes.”

Hebben jullie een tip voor de nieuwe bestuurscommissie?

Henk: “Blijf je realiseren dat wij we geen stadsdeel worden. Dat we samen met Driemond een aparte gemeente blijven, met eigen bewoners en eigen verenigingen, met een eigen gezicht. Maak je daar sterk voor.”

Rita en Henk van den Akker / Foto: Kick Smeets

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken