HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Nieuws  |  Weesper monumenten, voor én na de fusie

Weesper monumenten, voor én na de fusie

“Als je door de stad loopt, zie en voel je een belangrijk stuk van het verleden. Rijks- en gemeentelijke monumenten wisselen elkaar af. Weesp koestert die erfenis, zijn straatjes en steegjes zorgvuldig. Niet voor niets is de binnenstad aangewezen als beschermd stadsgezicht.”

Monumentenadviseur Monique van Drunen houdt al jaren de vinger aan de pols. In 2009 begon ze als adviseur erfgoed in Weesp en is sinds de ambtelijke fusie in 2019 in dienst van Amsterdam. “Mijn functie is nu monumentenadviseur. Maar Weesp is nog steeds mijn werkgebied.”

Wat doet een monumentenadviseur?

“Als bouwkundige adviseer ik vooral over bouwplannen voor monumenten, bij een verbouwing of verduurzaming. Veel bewoners denken dat er niets kan vanwege de monumentale status van hun huis, maar er is juist veel mogelijk. Het is altijd slim om contact op te nemen met Monumenten en Archeologie via: erfgoed@amsterdam.nl. Zodra ‘Weesp’ in de vraag voorkomt, komt het bericht automatisch naar mij. Vaak ga ik naar mensen toe en bekijken we samen wat voor het monument de beste oplossing is.”

Hoeveel monumenten heeft Weesp?

“We hebben 104 gemeentelijke monumenten, 203 rijksmonumenten en zelfs 2 provinciale monumenten.”

Komen er nog monumenten bij?

“In 1995 zijn de meeste gemeentelijke monumenten aangewezen, maar ik zie een opleving. Erfgoedverenigingen vragen bij ons om meer aandacht voor bijzondere panden en plekken. Vorig jaar nog werd op voorspraak van de Historische Kring Weesp begraafplaats Landscroon aangewezen als gemeentelijk monument.”

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

“Het Weesper stadhuis, een rijksmonument. Dat is zowel vanbinnen als vanbuiten vrijwel intact. Zelfs de functie is dezelfde als toen het in 1776 gebouwd werd.”

Hoe bewaakt Amsterdam die Weesper schatten?

“Amsterdam heeft meer kennis in huis, dus daarin gaat Weesp erop vooruit. Als ik nu een monument bezoek, word ik vergezeld door een architectuurhistoricus. Hij duidt de monumentale waarde, zodat ik als bouwkundige weet waar ruimte zit om dingen aan te passen of te veranderen. Trouwens, als de Weesper vragen heeft, hoeft hij niet naar Amsterdam. Ik werk nog wekelijks in het Weesper stadhuis en ga gewoon naar mensen toe.”

Website: weesp.nl/monumenten

Monumentenadviseur Monique van Drunen Foto: Tom Feenstra.

Monument verbouwen of verduurzamen? 

Heeft u verbouwplannen? Wilt u een gesprek met een deskundige om de mogelijkheden te onderzoeken, zowel praktisch als financieel. Stel uw vraag via: erfgoed@amsterdam.nl. Meer informatie over het verduurzamen van uw monument, over zonnepanelen of isolatieglas vindt u via: amsterdam.nl/duurzaamerfgoed of stel uw vraag via: duurzaamerfgoed@amsterdam.nl.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken