HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Nieuws  |  Wim Vree: ‘Nieuw is van het heden, oud is van het verleden’

Wim Vree: ‘Nieuw is van het heden, oud is van het verleden’

Dit item is verlopen op 01-12-2021.

Begraafplaats Landscroon. Een groen eiland, ingeklemd tussen de A1 en industrieterrein de Nijverheidlaan, vlakbij de Vecht. “Een mystieke plek, die de Historische Kring Weesp wilde behouden,” zegt secretaris Wim Vree. Dat is gelukt. Weesp trekt een ton uit voor restauratie.

“Als ik naar het buitenland ga, wandel ik altijd even over de lokale begraafplaats. Het vertelt iets over de historie van die plek, over de mensen die er woonden. Wat Landscroon doet over Weesp. Er liggen meerdere oud-burgemeesters begraven, leden van de familie Geesink van de Brandweermaterieelfabrieken en de beroemde familie Van Houten, van de cacao. En mijn eigen voorouders.”

Mag je er nog begraven worden?

“Op het lage gedeelte is al sinds 1980 niemand meer begraven. Het grondwater staat er te hoog. En vanaf 1996 zijn ook in het hoge gedeelte geen graven meer uitgegeven. Mensen worden nog wel bijgezet in familiegraven. Het gevolg van die sluiting was wel dat de begraafplaats vrijwel niet meer onderhouden werd, het groen werd nauwelijks gesnoeid. In het lage gedeelte zijn van veel keldergraven de deksels gescheurd. Die liggen er schots en scheef bij. Behalve dat het geen gezicht is, is het ook onveilig voor een openbare plek die je 24/7 kunt bezoeken.”

Wie nam het initiatief voor de restauratie?

“Het initiatief is van de Historische Kring uitgegaan. Op hun verzoek is Landscroon in 2020 tot gemeentelijk monument verklaard. Het gevolg is dat de begraafplaats nu opgeknapt wordt, het lage gedeelte dan. Ik heb als oud-aannemer namens de Kring overleg gevoerd met de gemeente en met De Nieuwe Ooster, die de restauratie begeleidt. Overigens wordt het meer conserveren dan restaureren.”

Waarom conserveren en niet restaureren?

“Nieuw is van het heden en oud is van het verleden. Je moet niet alles in originele staat terugbrengen, dan haal je het leven eruit. Je mag best zien dat veel graven er al sinds 1830 liggen. In die bijna 190 jaar zit zoveel mooie ouderdom. Dat moet je niet vernieuwen. Bovendien, echte restauratie kost 10 keer zoveel.”

Wim Vree op het lage gedeelte van Landscroon. Foto: Tom Feenstra

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken