HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Persberichten  |  Het zijn vooral de avonden

Het zijn vooral de avonden

Dit item is verlopen op 04-02-2018.

‘Inspelen’ op vragen rondom eenzaamheid

Op maandag 18 december 2017 om 20.30 uur speelt bij theater De City of Wesopa de voorstelling ‘Het zijn vooral de avonden’. Voor deze productie ging De City Speelt een bijzondere samenwerking aan met de gemeente Weesp, Stichting Gereformeerd Burgerweeshuis, Werkgroep Kom Erbij en Stichting Versa Welzijn. De voorstelling wordt gespeeld door 7 jongeren in de leeftijd tussen 14 en 17 jaar.

Het maatschappelijk urgente onderwerp ‘eenzaamheid’ vormde het uitgangspunt voor het project. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen hiermee te maken hebben. En niet alleen mensen in de verwachte leeftijdscategorie van 70+, maar bijvoorbeeld ook jongeren en (jong)volwassenen. Zowel op landelijk als lokaal niveau wordt sinds een aantal jaren extra aandacht gevraagd voor het onderwerp. De grote vraag blijft: “hoe mensen uit te dagen om bij dit thema stil te staan en  hierover gezamenlijk in gesprek te gaan?” De voorstelling ‘Het zijn vooral de avonden’ probeert op een laagdrempelige manier een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk debat.

Jongeren op zoek naar verhalen
In oktober gingen 7 jongeren op zoek naar verhalen over eenzaamheid. Ze mochten op visite bij een aantal Weespers, spraken met vrienden en familie en deelden persoonlijke ervaringen. Uit al deze verhalen en uit hun eigen vragen, ideeën en gedachten ontstond ‘Het zijn vooral de avonden’. Een voorstelling over eenzaamheid, en hoe dat kan voelen als een lange, kapotte weg zonder einde. En over het onbestemde, haast onverklaarbare verlangen, om soms een tijdje héél alleen te zijn.

Voorstelling als onderdeel van Weesper aanpak eenzaamheid
De voorstelling maakt onderdeel uit van de bredere aanpak eenzaamheid Weesp. Sinds 2016 is de werkgroep ‘Kom Erbij’ actief. Deze werkgroep bestaat uit vrijwilligers, zorgprofessionals en medewerkers van de gemeente Weesp. De werkgroep organiseert activiteiten om het thema eenzaamheid op de kaart te zetten. Zo heeft in de ‘Week tegen de eenzaamheid’ in Oversingel een spelletjesmiddag voor jongeren en ouderen plaatsgevonden. Ook is er door de wijkverpleging een themamiddag georganiseerd op de Hugo de Grootlaan, waarbij bewoners van een flat met elkaar bespraken hoe het onderlinge contact in de flat verbeterd kan worden. In 2018 blijft de werkgroep Weesp-breed aandacht vragen voor het thema. Daarnaast gaan zij in één wijk aan de slag om met inwoners te bespreken wat zij onderling voor elkaar kunnen betekenen om eenzaamheid te verminderen.

Regie
De regie van deze voorstelling is in handen van Isa van Dam. Zij werkt op verschillende plekken als theatermaker en -docent. Vanuit De City Speelt geeft zij taaltheaterlessen op de Jozefschool en maakt ze voorstellingen met kinderen tussen de 6 en 9 jaar. Ook ontwikkelt ze educatie bij voorstellingen in Theater de Meervaart, geeft ze workshops en regisseert ze dit jaar een jongerenvoorstelling van Theater Na de Dam. Haar werkwijze wordt gekenmerkt door een open houding ten aanzien van theater en spelen; in het nu, altijd in samenwerking met de spelers en in verhouding tot de wereld om ons heen.

Gratis toegang
De toegang is gratis, er is een fooienpot aanwezig. Reserveren kan door een mailtje te sturen naar info@wesopa.nl óf je aan te melden bij de Bibliotheek, Oudegracht 67 te Weesp.

Stichting Vier het Leven zorgt voor vervoer
Iedereen die de voorstelling graag wil bijwonen, maar geen vervoer naar de City of Wesopa heeft, kan rekenen op de stichting Vier het leven. De Stichting Vier het Leven kan mensen ophalen en na de voorstelling weer thuisbrengen. Mensen die hier gebruik van willen maken, kunnen dit aangeven bij hun reservering.

 

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken