HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Persberichten  |  Iepziekte bij bomen op schansen

Iepziekte bij bomen op schansen

Dit item is verlopen op 12-08-2020.

Op een aantal, veelal jonge bomen op de Draaierschans en Roosenboomschans is iepziekte aangetroffen. Een boom met iepziekte sterft in korte tijd af. Om ervoor te zorgen dat andere iepen in de directe omgeving van deze bomen niet worden aangetast, worden de zieke bomen volgende week gekapt.

Iepziekte wordt veroorzaakt door en schimmel die wordt overgebracht door de iepenspintkever. De schimmel kan zich via boomwortels razendsnel verspreiden naar nabije iepen waardoor ook deze besmet raken en af sterven. Snel ingrijpen is dus van belang.

Besmettingsbronnen

Naast het weghalen van de besmette bomen, gaat de gemeente op zoek naar besmettingsbronnen. Deze kunnen voorkomen in de openbare ruimte, maar ook in particuliere tuinen. Iepenspintkevers zitten namelijk ook graag in (openhaard)hout van iepen en leggen daar hun eitjes. De nieuwe generatie kevers vliegt vervolgens uit om gezonde iepen in de omgeving te besmetten.

Aanpak Draaierschans en Roosenboomschans

Doordat er op een paar verschillende locaties tegelijkertijd iepziekte is aangetroffen, is de kans groot dat er een besmettingsbron op korte afstand van de uitbraak is. Naast het kappen van de zieke bomen worden daarom ook andere bomen en dood hout in de openbare ruimte onderzocht. Aangetroffen besmettingsbronnen worden verwijderd.

Houtopslag in eigen tuin

Daarnaast wordt aan omwonenden van de getroffen schansen gevraagd om zich te melden bij de gemeente, wanneer zij een houtril of houtopslag voor de kachel in hun tuin hebben. Zij ontvangen hierover een brief van de gemeente. De controle in particuliere tuinen en eventuele afvoer van aangetroffen iepenhout, is kosteloos.

Met deze aanpak hopen wij de iepziekte snel onder controle te hebben en de bomen in tuinen en in de openbare ruimte te beschermen.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken