HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Persberichten  |  Museum Weesp 4 juli weer open met twee nieuwe tentoonstellingen

Museum Weesp 4 juli weer open met twee nieuwe tentoonstellingen

Dit item is verlopen op 05-09-2020.

Zaterdag 4 juli opent Museum Weesp weer haar deuren. Dit wordt gevierd met twee nieuwe tentoonstellingen: “Een eigen kijk op de wereld en op Weesp” door kunstenaar en Weesper Jakop Slegt. En een nieuwe vaste tentoonstelling over de geschiedenis van Weesp. Voor kinderen tot en met 10 jaar is een nieuwe kijkroute bedacht ‘op safari in museum Weesp.’ Het museum is op zaterdag en zondag geopend van 10.00 – 17.00 uur.

Wethouder kunst en cultuur Léon de Lange: “Eindelijk kan het museum weer haar deuren openen. En ook nog met twee nieuwe tentoonstellingen om dit te vieren. Ik had de eer om van tevoren een kijkje te nemen en ben onder de indruk van de prachtige tekeningen van Jacop Slegt. Het is zeker de moeite waard een kijkje te nemen. Nu alleen nog in de weekenden, maar ik hoop dat daar snel verandering in komt.”

Een eigen kijk op de wereld en op Weesp, door Jakop Slegt

Tekenaar Jakop Slegt (1934-1990) wordt geroemd om zijn pentekeningen met veel beweging. Hij wordt aanvankelijk vergeleken met 17e-eeuwse kunstenaars als Rembrandt en Hercules Seghers. Vanwege zijn precisie en uitermate knap beheerste techniek’ wordt hij in het begin van zijn carrière aangeduid als ‘een van onze meest grandioze surrealisten’. Zijn werk toont qua techniek volgens kunstkenners verwantschap met tekeningen van Albrecht Dürer. Qua sfeer worden de tekeningen vergeleken met die van Maurits Escher en Giovanni Battista Piranesi.

Jakop wordt wel ‘de Piranesi van Weesp’ genoemd.  In de jaren ‘60 van de vorige eeuw, een tijd waarin alles aan het schuiven is, wordt Jakop bestempeld tot visionair. Zijn fantasie over de toekomst visualiseert hij in zijn tekeningen. Surrealistisch werk over een wereld, zoals alleen hij deze zag.

“Even de wereld op een andere manier bekijken”, aldus conservator Lisette Zijp. “Het coronavirus heeft een grote impact op ons dagelijks leven. Hoe ziet de wereld eruit in een 1,5 meter maatschappij? Met deze wisselexpositie ‘Een eigen kijk op de wereld en op Weesp, door Jakop Slegt’ nemen wij bezoekers mee naar een andere werkelijkheid.”

Vooraf reserveren

Op dit moment wordt achter de schermen nog gewerkt aan de heropening van het museum. Er is een éénrichtingsroute gemaakt en er zijn hygiëne maatregelen getroffen. Er kunnen tegelijkertijd maximaal tien bezoekers ontvangen worden. Om dit in goede banen te leiden is vooraf reserveren noodzakelijk. Dit kan via www.museumweesp.nl of ter plaatse aan de balie.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken