HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Persberichten  |  Noodbevel bij Sinterklaasintocht Weesp

Noodbevel bij Sinterklaasintocht Weesp

Dit item is verlopen op 18-01-2018.

Om de veiligheid rondom de Weesper Sinterklaasintocht zaterdag 18 november 2017 te kunnen waarborgen, heeft  waarnemend burgemeester Van Bochove van de gemeente Weesp die dag om 15.00 uur een noodbevel afgekondigd. Het noodbevel, gebaseerd op artikel 175 Gemeentewet, mag alleen in uitzonderlijke situaties worden toegepast. Het noodbevel kan worden ingezet als sprake is van oproer, wanordelijkheden, rampen of zware ongevallen of de vrees daartoe bestaat.

Voorafgaand aan de intocht (binnen de hiervoor gestelde 72 uur tevoren) heeft een actiegroep tegen Zwarte Piet aangekondigd, tijdens de intocht in Weesp te willen demonstreren. Zij hebben hiervoor geen toestemming nodig. Omwille van de veiligheid van zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet is er voorafgaand aan dit protest aan de actiegroep een aantal voorwaarden gesteld.

Zaterdagochtend werd een andere protestgroep, te weten de stichting ‘Nederland wordt beter’ en/of haar leden en de actiegroep ‘Kick out Zwarte Piet’ (Kick out Swarte Pyt), onderweg naar de intocht in Dokkum tegengehouden door een groep voorstanders van Zwarte Piet. Omdat dit uit de hand liep, is de protestgroep niet toegelaten in Dokkum. Op verschillende manieren kondigden zij aan om naar Weesp te komen .

Omdat niet duidelijk was, wat de effecten van de komst naar Weesp zouden zijn en uit ernstige vrees voor de veiligheid van zowel de bezoekers van de intocht als de betogers, is in overleg met politie en justitie, besloten om deze groep te laten weten dat zij niet welkom waren in Weesp.

Om de politie zo nodig in staat te stellen de groep tegen te houden, is het noodbevel afgekondigd. De actiegroep heeft uiteindelijk besloten om niet naar Weesp te komen.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken