HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Persberichten  |  Open Monumentendag op 12 september in Weesp

Open Monumentendag op 12 september in Weesp

Dit item is verlopen op 23-09-2015.

Op zaterdag 12 september aanstaande starten de Open Monumentendagen. De Open Monumentendagen is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. In Weesp zullen op zaterdag 12 september diverse Weesper monumenten van 10.00 tot 16.00 uur geopend zijn.

Monumentenbordjes op de gevels

Op 11 september 2014 heeft minister Jet Bussemaker het nieuwe monumentenbord onthuld bij de Ridderzaal in Den Haag. Dit is het eerste rijksmonument waar het bord de gevel siert. Het monumentenbord is ontwikkeld door de ANWB en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ook Weesp is een monumentenstad bij uitstek, maar de monumenten zijn niet voor iedereen herkenbaar. Om meer bekendheid te geven aan al de bijzondere panden in Weesp heeft het college besloten om aan alle eigenaren van de monumenten een bordje te schenken. Veel monumenten zijn nu herkenbaar aan het monumentenbordje aan de gevel.

Op zaterdag om 10.00 uur onthult wethouder Eijking het monumentenbordje op het stadhuis.

Speciale monumentenwebsite: www.weesp.nl/monumenten

De gemeente Weesp heeft speciaal voor de monumenten een website ingericht waar veel informatie over de monumenten wordt gedeeld. Zo kan men zien welke monumenten de stad rijk is, monumentennieuws, de verhalen over de monumenten en kunt u zien welke panden als karakteristiek zijn aangewezen. De website staat vanaf donderdag 10 september live.

Monumentendag in Weesp

Ook in Weesp, zeer rijk aan monumenten, zijn diverse monumenten gratis te bezoeken. Dit jaar staat de dag in het teken van Ambachten. De meeste van de te bezoeken monumenten hebben meer of minder te maken met ambachten.

Programma

Er is dit jaar weer een aantrekkelijk programma samengesteld door de vele monumenten. In alle monumenten liggen zaterdag overzichten met de activiteiten in de Weesper monumenten klaar.

Monument/organisatie

Activiteit

Tijdstip

Historische Kring Weesp

De HKW verzorgt in het fort aan de Ossenmarkt een tentoonstelling met blow ups van de Weesper ambachtelijke slagerijen van vroeger en nu, foto’s van oud-Weesp en Weesper Rijksmonumenten.

10.00-16.00 uur

Molens ’t Haantje en korenmolen De Vriendschap

Geopend voor publiek

10.00-16.00 uur

Molen ’t Haantje

Er  is een imker die uitleg geeft over het ambacht tot 13.00 uur en vanaf 13.00 uur worden er oud-Hollandse kinderspelen georganiseerd.

Nadat u een kijkje in de molen heeft genomen, kunt u genieten van koek en zopie op de dijk of in de aangrenzende tuin. De hele dag worden er oude mobiele telefoons en lege inktcartridges ingezameld. De opbrengst is voor de stichting ’t Haantje die de molen in beheer heeft en voor het onderhoud zorgt.

10.00 – 13.00 uur

13.00 – 16.00 uur

Molen De Vriendschap

Hier worden molenpannenkoeken gebakken, zullen BeeBox, de Wereldwinkel Weesp en Wispe bier acte de présence geven en op de eerste verdieping is een presentatie te zien over de molen en het ambacht van molenmaker. De molenwinkel met alle ambachtelijke molen bakproducten is geopend en bij voldoende wind is er de pracht van de malende molen te zien. De molenaars geven graag uitleg over hun levende ambacht.

10.00-16.00 uur

Weesper Stadhuis/

Museum Weesp

Behalve een bezichtiging van een van Nederlands topmonumenten met zijn Burgerzaal met het ambachtelijk stuc- en marmerwerk, zijn de raadzaal en de vaste collectie Weesper porselein het bekijken waard. Dit unieke porselein is het eerste dat ooit in Nederland werd vervaardigd. Ook de tijdelijke fototentoonstelling “Uitd(r)agen” kan bezocht worden.

Zater- en zondagmiddag open van 13.30 – 17.00 uur

Maarten Lutherkerk

Geopend voor publiek. Deze voormalige kerk is een voorbeeld van hoe een monument een nieuwe bestemming kan krijgen met behoud van de authenticiteit.

10.00-16.00 uur

Van Houten Kerk

Geopend voor publiek. Geniet hier van het prachtige en bijzondere interieur.

10.00-16.00 uur

Grote of Laurenskerk

Er zijn rondleidingen om 12.00 en om 15.00 uur over het ”ontstaan” van de Grote Kerk als gebouw en over o.a. de renovaties, de rouwborden, de kroon op de preekstoel. De kerk, zijn bijzondere orgel en zijn interieur tonen vele eeuwen vakmanschap van diverse ambachten. Christine Kamp geeft van 14.00 tot 14.30 uur een orgelconcert. Het bijzondere en monumentale Hemony carillon wordt om 13.45 en 16.15 uur door de beiaardier Mathieu Polak bespeeld.

10.00-16.00 uur

Weesper Synagoge

Geopend voor publiek. De vaste expositie vertelt het leven en werk van de Joodse gezinnen die tot hun deportatie in de Tweede Wereldoorlog in Weesp hebben gewoond en gewerkt.

10.00-16.00 uur

Voor de Grote Kerk is het opstappunt van de gratis paardentaxi die van het ene naar het andere monument rijdt.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken