HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Veiligheid  |  Proefalarm

Proefalarm

De sirene heeft u iets te vertellen

De sirene gaat: een waarschuwing. Er is iets aan de hand! Wat? Het kan van alles zijn. Gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij een brand, een zwaar ongeval, een dreigende overstroming, een verkeersramp, een ziektegolf, extreme weersomstandigheden... In elk geval heeft die sirene u iets te vertellen. Ga daarom naar binnen en zet radio of tv op RTV Noord Holland en wacht verdere instructies af.

Kijk indien mogelijk op internet

Kijk indien mogelijk op de internetsite van Crisis.nl bij "Rampeninstructies"en vul de vier cijfers van uw postcode in.

Hoe klinkt de sirene?

De sirenes hebben een heel eigen geluid, dat niet lijkt op een alarminstallatie en ook niet op het geluid van de oude sirenes die we vroeger in Nederland hadden. Luistert u tijdens het proefalarm goed, zodat u weet hoe de sirene klinkt!

De sirenes zijn binnen niet te horen?

Dat klopt. Het is een zogenaamd “outdoor” systeem. Dit betekent dat de sirenes alleen maar buiten te horen moeten zijn. Het waarschuwingssysteem is zo ontworpen dat de mensen die buiten zijn worden gewaarschuwd en naar binnen gaan. Dit is besloten door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

En als de sirene niet gaat?

De sirene is een hulpmiddel om mensen te waarschuwen voor een ramp. Maar soms gaan rampen zo snel dat de sirene te laat komt. Als er een vliegtuig neerstort. Of als zich een grote explosie voordoet. Dan is het kwaad al geschied en heeft een sirene weinig zin meer. Tenzij... u gewaarschuwd moet worden voor de gevolgen van zo'n ramp. Giftige stoffen die dreigen vrij te komen. Of nog meer explosiegevaar. Ook een dreigende overstroming is zo'n voorbeeld. RTV Noord Holland vertelt u wat er precies aan de hand is. En welke maatregelen u verder moet nemen.

Bij u in de buurt

Er staan zo'n 3800 sirenes door heel Nederland. De regio Gooi en Vechtstreek telt bijna vijftig sirenepalen. De uitvoering van de maandelijkse test en de inschakeling tijdens een ramp ligt in handen van de Regionale Brandweerorganisatie. Dat wil zeggen: de sirene bij u in de buurt gaat alleen als u ergens voor gewaarschuwd moet worden. Woont u in Groningen en er gebeurt in ramp in Zeeland, dan zal de sirene bij u in de buurt hoogstwaarschijnlijk zwijgen. Zoals gezegd: de sirene is een hulpmiddel om u te waarschuwen. Maar niet het enige. Het kan ook zijn dat er een radiowagen door de straat komt. Of de politie bij u aan de deur. Belangrijk is in elk geval dat u de instructies van de lokale of nationale autoriteiten opvolgt. Belangrijk voor uw eigen veiligheid.

Maandelijkse test

Iedere eerste maandag van de maand, om 12.00 uur, worden overal in Nederland de sirenes getest.

Meer informatie?

Voor vragen over het proefalarm kunt u contact opnemen met de beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Weesp, telefoon (0294) 491 391.
 

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken