HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Veiligheid  |  Voorkom woninginbraak

Voorkom woninginbraak

Een slimme bewoner geeft inbrekers geen kans!

De zomer is aangebroken en waarschijnlijk bent u wat vaker de deur uit. Een ideale gelegenheid voor inbrekers om uw huis binnen te sluipen.

Een woninginbraak komt hard aan. Slachtoffers raken niet alleen bezittingen kwijt maar voelen zich ook minder veilig. Daarom beveiligen steeds meer mensen hun huis tegen inbraak. U toch ook?

Tien tips om diefstal te voorkomen

 1. Zorg voor goed hang- en sluitwerk op uw ramen en deuren. Kijk op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen voor advies;
 2. Doe uw voor- en achterdeur altijd op slot. Draai de sleutel minimaal één keer om. Zo kunnen inbrekers uw deur niet met een stukje plastic openmaken. Haal de sleutel altijd uit het slot. Hiermee voorkomt u dat een inbreker met een handigheidje  de sleutel aan de binnenkant kan bedienen;
 3. Zorg dat inbrekers zich rond uw huis niet kunnen verstoppen. Snoei struiken of haal  ze weg. Plaats buitenlampen;
 4. Laat geen ladders in de tuin liggen. En ook geen andere dingen die een inbreker als opstap kan gebruiken;
 5. Hang geen adres aan uw sleutelbos. Want als u een sleutelbos met uw adres verliest, kan iedereen uw huis in;
 6. Leg uw huissleutel nooit op een geheime plek buiten uw huis. Bijvoor¬beeld onder een bloempot. Inbrekers kunnen gemakkelijk bedenken waar u uw sleutel verstopt;
 7. Zorg dat je geld, sieraden of andere dure spullen vanaf buiten niet kunt zien. Leg ze het liefst in een kluis;
 8. Heeft u waardevolle spullen in huis of woont u afgelegen? Denk dan eens aan een alarmsysteem;
 9. Komt u een paar dagen of langer niet thuis? Vraag dan uw buren, uw familie of vrienden om de post op te ruimen. Zorg dat uw huis eruitziet alsof er iemand thuis is. Gebruik een tijdschakelaar voor uw verlichting;
 10. Zeg niet op uw voicemail dat u niet thuis bent. En schrijf niet op Facebook, Twitter of andere sociale media dat u met vakantie bent of gaat.

Blijft u thuis en ziet u in uw buurt iets gebeuren dat u niet vertrouwt? Bel direct 112. De politie pakt de meeste inbrekers op heterdaad dankzij een 112 melding.

Het donkere dagen offensief...

Helaas zien we tijdens de donkere wintermaanden vaak een stijging van het aantal woninginbraken. De gemeente, politie en het Openbaar Ministerie werken nauw samen in de gehele regio Utrecht en vragen ook uw aandacht voor woninginbraak.

Gaat u tijdens de wintermaanden met vakantie?

Let dan extra op. Dieven slaan gemiddeld vaker toe tijdens een vakantie. Hierbij tips om inbraak te voorkomen:

 • zorg voor goede sloten;
 • sluit deuren en ramen af als u naar een andere ruimte gaat;
 • informeer naar het Politiekeurmerk Veilig Wonen;
 • vraag aan de deur altijd legitimatie aan onbekenden;
 • zorg voor goede buitenverlichting;
 • leg niets in het zicht, geen laptop, tablet of smartphone voor het raam;
 • meld uw buren wanneer u op vakantie bent;
 • bel 112 bij verdachte situaties;
 • meld u aan als burgerparticipant (project Waaks, Burgernet).

Bekijk ook de Campagnefilm 'Achter de woninginbraak' op de website geefinbrekersgeenkans, of doe de inbraakcheck en bekijk verdachte situaties.

Misdaad in kaart

Op Misdaad in kaart kunt u zien in welke buurten de afgelopen tijd is ingebroken. Ook ziet u hier op welke manier dat is gebeurd en hoe u zelf inbraak kunt voorkomen.

Hoe snel zijn ze bij u binnen?

Helaas wordt er in Weesp ook ingebroken. Dit levert materiële schade op, maar ook emotionele. Dieven denken niet aan de emotionele waarde van uw sieraden of laptop met familiefoto's van de afgelopen jaren. Bovendien moet u zelf aan de slag met het plaatsen van nieuwe sloten. En wist u dat de kans op herhalingsinbraak erg groot is? Met relatief weinig moeite en kosten kunt u zelf veel doen om inbraak te voorkomen.

 • Noteer de serienummers van waardevolle apparaten. Dit maakt het voor de politie eenvoudiger om gestolen goederen terug te bezorgen bij de eigenaar.
 • U kunt gratis een computerprogramma downloaden die uw gestolen PC/laptop kan traceren.
 • Vemeld niet op social media, zoals Facebook of Twitter, dat u met vakantie bent. En informeer uw buren over uw vakantie.

Project Waaks

Hondenbezitters houden een oogje in het zeil. In 2013 is project Waaks in Weesp gestart. Hierbij letten hondenbezitters bij het uitlaten van hun hond op bijzonderheden en verdachte situaties, waarna zij deze melden bij gemeente of politie.

Word geen slachtoffer van de babbeltruc! 

Het gebeurt helaas ook in Weesp regelmatig dat oplichters met een smoes bij bewoners aanbellen en hen geld afhandig proberen te maken. Of dat ze mensen proberen af te leiden tijdens het pinnen. Vooral oudere mensen worden slachtoffer van dit soort babbeltrucs. Wees daarom altijd alert en voorbereid! Op de website van slachtofferhulp vindt u meer informatie over de stappen die u moet zetten als u wél slachtoffer bent geworden.

Bel bij verdachte situaties altijd 112!

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken