HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Verhalenserie Weespers in coronatijd

Verhalenserie Weespers in coronatijd

De coronacrisis is voor velen een moeilijke periode in hun leven. Er zijn mensen ernstig ziek geworden en overleden. Sommigen verliezen hun baan. Trouwerijen, familiebijeenkomsten en andere dingen die het leven mooi maken gaan niet door. De normaalste dingen zijn anders.

Hoe doet Weesp het in deze tijd?

 • Eva van den Hurk-van ’t Klooster: ''Ik kreeg ongeveer 4.000 objecten. Foto’s en verhalen, posters en gedichten.''

  Ons bestaan ten tijde van corona gaat de geschiedenisboeken in. Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) laat met een ‘coronacollectie’ deze geschiedenis eeuwig leven. Zowel in moderne, klimaat-gecontroleerde archiefdepots als op 3 grote servers in verschillende datacentra, zodat niets verloren gaat.

 • Vrijwilliger Nora Schenk: ''Klaar voor? Let's go! Veel succes!''

  Op woensdagmiddag om 2 uur gaat het dak er even af in Weesp. Het is tijd voor een potje online bingo. Vrijwilliger Nora Schenk ondersteunt raddraaier Sjaak Maria en nummernoemer Elze van de Wijngaart via WhatsApp. Als het rad draait legt zij de chat even stil voor de broodnodige concentratie. Het spel kan beginnen. 

 • Vrijwilliger Coty van der Stam: ‘We vragen of mensen het redden’

  “De PlusBus was direct een succes”, vertelt Coty van der Stam. Geen wonder. We praten over een soort uitjesbus á la Hendrik Groen, maar dan mét eigen organisatiecomité, flyers en sponsoren. Normaal rijdt de PlusBus het hele jaar, maar nu even niet.

 • Verpleegkundige Clasina ter Bruggen: ‘Ik zag hoe ziek mijn gezin was, dat trok me over de streep’

  De meeste mensen hebben hun kennis over Covid-19 via het achtuurjournaal of van het internet. Maar Clasina ter Bruggen beleefde het allemaal echt. In de Hogeweyk koos ze voor de cohortafdeling. En toen haar gezin corona kreeg verpleegde zij ze 3 weken lang, in quarantaine. Op 29 januari werd ze gevaccineerd.

 • Praktijkdocent Zorg en welzijn Nicole Folkertsma: ‘Eigenlijk lukt praktijkonderwijs op afstand niet’

  De afdeling Zorg en welzijn van het Casparus College in Weesp leidt jonge professionals op. Hier komen de toekomstige handen aan ons bed vandaan, de kappers en schoonheidsspecialisten, de klassenassistenten. Mensen waar grote behoefte aan is. 

 • Vrijwilliger Ellen Kersten: ‘Er zijn Weespers die iedere week een tas boodschappen brengen’

  Ook bij de Voedselbank draagt iedereen een mondkapje en mogen maar mondjesmaat klanten tegelijk naar binnen. ‘Nee, gezelliger is het niet geworden’, zegt vrijwilliger Ellen Kersten.  ‘Eerst hadden we een tafel met koffie en thee, waar iedereen elkaar kon spreken. Waar je nog eens kon horen hoe het met iemand ging, of met zijn katten.’

 • Robbert Daniël: ‘Ik krijg vaak complimenten over mijn goede humeur’

  Bij de Albert Heijn-vestiging in hartje Weesp staat sinds een aantal maanden een medewerker die boodschappenkarretjes desinfecteert en aanreikt. Een man zo ontzettend vriendelijk en positief, dat de Weespers uit de buurt hem inmiddels allemaal kennen en omarmen.

  Die man is Robbert Daniël. Hij verwelkomt het winkelend publiek met een hartelijk gebaar. Je zou er bijna zin in krijgen om boodschappen te doen. Robbert: “Ik doe het deurbeleid. Iedere supermarkt heeft dat sinds eind maart.”

 • Gemeentebode Remie Balker: ‘Ook mét een mondkapje zeggen ze ja’

  Gemeentebodes zijn de smeerolie die de gemeentelijke organisatie draaiende houdt. Remie Balker is een hen. Hij ontvangt mensen, regelt zaken rondom vergaderingen en zorgt dat huwelijken vlekkeloos verlopen. En je kunt ook terecht voor een praatje.

 • Kitty Siewertsen: “Iedereen vecht hard voor zijn eigen toko”

  Ooit is de mooie winkelstraat in Weesp weer als vanouds. Met veel winkelende mensen. Die zin hebben in een prachtige jurk of in een pizza met zicht op de Vecht. Voor Kitty Siewertsen, eigenaar van Thuiz conceptstore, kan dat niet snel genoeg gebeuren, want “de situatie lijkt soms uitzichtloos.”

 • Samantha Meijer: ’’We degraderen dit jaar in ieder geval niet’’

  De tweeëndertigjarige Samantha handbalt al vanaf haar 7e en gaat voorlopig niet stoppen. Integendeel. “Ik ga door totdat ze me van het veld afslepen”, meldt ze.  “En zolang mijn lijf het aankan blijf ik in het eerste.”

 • Studente Sabine Verheul: "Tijdens Rutte’s toespraak stond mijn telefoon roodgloeiend"

  In het jaar waarin ze het ene feestje na het andere had moeten vieren, zit alles op slot. Sabine Verheul werd dit jaar 18, haalde haar havodiploma en ging commerciële economie studeren ‘in Utrecht’.

 • Carla en Ger Smit: ''Tel je zegeningen''

  Vorige week pas brachten Carla (80) en Ger (86) de sinterklaascadeaus naar hun kleindochter Iris. “Beetje laat”, zegt Carla. “Het is al bijna kerst. We zien haar nu minder helaas. Maar we gingen maar met z’n tweeën, dus het mocht.”

  Carla: “Ik let goed op hoor. Ik draag een mondkapje en hou afstand. Maar je moet de situatie ook niet te angstig maken. Ik word soms een beetje moe van het coronanieuws. Het gaat maar door.”

 • Joachim Bosboom van de Muziektuin: "Zingen met een mondkapje, dat gaat niet."

  Geen liveoptreden in het theater. Geen staande ovaties van een enthousiast publiek. Deze kerst is alles anders. En daarom is Joachim Bosboom druk bezig met alternatieve uitvoeringen van de 15 popbands van zijn Muziektuin. “Sommige bandjes nemen een video op, andere streamen straks live.”

  Joachim is popmuzikant en initiatiefnemer van de Muziektuin, dé popacademie van Weesp. 15 jaar geleden gestart omdat hij zijn eigen kinderen les wilde geven. “Ik verzamelde daar wat vriendjes omheen en zo ontstond het eerste naschoolse bandje. Nu coach ik er 15. Kinderen spelen vaak al vanaf groep 4 tot aan hun 16e in zo’n band. Je hoeft nog niets te kunnen. Je komt gewoon langs en krijgt een uur bandcoaching. Aan het eind van een blokje van 6 weken spelen ze samen een nummer.”

 • Supermarkteigenaar Jeffrey Veldt: ‘Misschien kijk ik later terug op een hele bijzondere tijd’

  “Maar nu? Per 10 m² verkoopruimte mag ik 1 klant binnenlaten. We hebben ruimte voor 50 klanten, maar vinden dat nu nog teveel.” Aan het woord is Jeffrey Veldt, eigenaar van de Spar in Weesp.

 • Maatje Jorien Sam: ‘Zij noemt mij haar vriendin’

  Jorien Sam voelde zich tijdens haar burn-out vaak eenzaam. “Toen ik opknapte, wist ik dat ik me wilde inzetten voor iemand die me nodig heeft.”

  Jorien is ‘maatje’ van Corrie Lodewijks.  De dames bestrijden wekelijks de eenzaamheid met een verse tompoes van de bakker. Jorien: “Als ik kom, staan de koffiekopjes en gebaksschoteltjes met servetjes al klaar. Aan vorkjes doen we niet. Een tompoes eet je niet met een vork.”

 • Horecaondernemer Tamara van Stroe: "Onze kinderen willen hun vrijheid terug"

  Vorige week kwam het openbare leven weer langzaam op gang. Maar cafés en restaurants bleven dicht. Tamara van Stroe, horecaondernemer én voorzitter van de horecavereniging Weesp: “Vervelend? Ja. Teleurgesteld? Ja. Onverwacht? Nee.”

 • Buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) Kevin Zuijdendorp: ‘Op de automatische piloot werkt nu niet’

  “De regels kunnen iedere week veranderen. De ene week mag je met zijn vieren op straat, de andere met z’n tweeën. Tenzij je één gezin bent natuurlijk”, aldus de 28-jarige Kevin, die sinds een jaar een van de vaste gezichten is op straat.

 • Buurtsportcoach Ingmar Kolbrink: ‘Ik moest wel buiten de lijntjes kleuren’

  Ingmar: “Privé vind ik corona vreselijk. Maar in mijn werk maakt me dat creatiever dan ooit. Toen we niet meer mochten wandelen of fietsen en ook de scootmobieltocht niet kon doorgaan, moest ik wel buiten de lijntjes kleuren.

  We startten met een WhatsApp bingo. Ik heb overal bingokaarten en flyers door brievenbussen gegooid. Doe mee in een groepsapp met allemaal buurtgenoten. Dat had niets met sport of bewegen te maken, maar het was wel mooi hoeveel mensen daar blij van werden.”

 • Mantelzorger Conny van Wijk-Maas: ‘Mijn hart is groot’

  “En dat heb je ook nodig. Want corona of niet, ik laat mijn paps toch niet in de steek” zegt Conny (59). Zij is zeker 2 keer in de week bij haar 91-jarige vader, Rien Maas. “En we bellen iedere dag. Als ik vraag hoe het met hem gaat antwoordt hij standaard ‘goed’.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken