HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Verhalenserie Weespers in coronatijd  |  Eva van den Hurk-van ’t Klooster: ''Ik kreeg ongeveer 4.000 objecten. Foto’s en verhalen, posters en gedichten.''

Eva van den Hurk-van ’t Klooster: ''Ik kreeg ongeveer 4.000 objecten. Foto’s en verhalen, posters en gedichten.''

Ons bestaan ten tijde van corona gaat de geschiedenisboeken in. Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) laat met een ‘coronacollectie’ deze geschiedenis eeuwig leven. Zowel in moderne, klimaat-gecontroleerde archiefdepots als op 3 grote servers in verschillende datacentra, zodat niets verloren gaat.

Eva van den Hurk-van ‘t Klooster is adviseur Digitale Archieven bij het RHCVV, de officiële bewaarplaats van overheidsstukken uit de regio. “Je kunt ons het geheugen van de lokale overheid noemen. Ook hebben we interessante particuliere collecties.  De stukken in de coronacollectie worden eeuwig bewaard. Het gaat immers om ‘een gebeurtenis met grote impact’.”

‘Coronacollectie’

“Ik weet de exacte ontstaansdatum nog: 23 maart 2020. Het was mijn 4e werkdag bij het RHCVV. Ik woon in Brabant en wist precies wat er gaande was. De eerste persconferentie was net achter de rug. We zijn direct gestart met archiveren. Ik heb 250 persoonlijke mails verstuurd naar alles en iedereen waarvan wij dachten: dit gaat impact op jullie hebben.”

Wat vroeg je aan mensen?

“Ik schreef dat we een coronacollectie aanlegden en vroeg: of mensen hun corona-gerelateerde materiaal wilden insturen. Mensen deden dat massaal. Ook via Facebook, Instagram en Twitter kwam veel binnen. Sinterklaasgedichten en kerstkaarten met mondkapjes. Soms leuk, zoals de foto van mensen die op anderhalve meter wachten op een ijsje. Soms verdrietig, zoals de foto van iemand die vervoerd wordt naar het ziekenhuis. We vroegen mensen ook: ‘Hoe vier jij je verjaardag in coronatijd? Hoe ziet jouw winkel er nu uit? Je bent geslaagd in coronatijd, hoe was dat? De interviews die de gemeente Weesp de afgelopen 20 weken plaatste over corona passen goed in dit rijtje.”

En nu?

“We hebben geprobeerd een zo divers mogelijke collectie aan te leggen. Ik ben nu bezig met het beschrijven van de digitale collectie 2020. Het analoge deel staat al online. De digitale verzameling duurt nog even, want we kregen ongeveer 4.000 digitale objecten binnen. Je kunt je voorstellen dat ik daar nog even mee bezig bent. We zoeken nog vrijwilligers om hierbij te ondersteunen.”

Heeft u nog materiaal? hotspot@rhcvechtenvenen.nl
Collectie bezichtigen? rhcvechtenvenen.nl

Eva van den Hurk-van ’t Klooster in ‘het geheugen van de lokale overheid’, foto Marco Keyzer

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken