HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Verhalenserie Weespers in coronatijd  |  Joachim Bosboom van de Muziektuin: "Zingen met een mondkapje, dat gaat niet."

Joachim Bosboom van de Muziektuin: "Zingen met een mondkapje, dat gaat niet."

Geen liveoptreden in het theater. Geen staande ovaties van een enthousiast publiek. Deze kerst is alles anders. En daarom is Joachim Bosboom druk bezig met alternatieve uitvoeringen van de 15 popbands van zijn Muziektuin. “Sommige bandjes nemen een video op, andere streamen straks live.”

Joachim is popmuzikant en initiatiefnemer van de Muziektuin, dé popacademie van Weesp. 15 jaar geleden gestart omdat hij zijn eigen kinderen les wilde geven. “Ik verzamelde daar wat vriendjes omheen en zo ontstond het eerste naschoolse bandje. Nu coach ik er 15. Kinderen spelen vaak al vanaf groep 4 tot aan hun 16e in zo’n band. Je hoeft nog niets te kunnen. Je komt gewoon langs en krijgt een uur bandcoaching. Aan het eind van een blokje van 6 weken spelen ze samen een nummer.”

Heb je last van deze tijd?

“Die eerste lockdown was erg, die legde alle fysieke lessen stil. Maar, 2 weken later hadden we alle bands weer bij elkaar. Online. We bouwden een nieuw platform, waar we met elkaar muziek maakten via Zoom of Google Meet. We werkten met een muziekapp waarmee je elk nummer kunt opnemen, bewerken en remixen. En waarin je alle bijdragen van de bandleden kunt mixen. Zo bouwden we nieuwe nummers.”

Moet nog steeds alles online?

“Nee, gelukkig mogen we sinds de zomervakantie weer fysiek bij elkaar komen. Ook al geeft dat een hoop geregel. Je moet voldoen aan de voorschriften, overleggen met scholen en met schoolbesturen die iets vinden van naschoolse activiteiten. Toch lukt dat goed, dankzij de fijne samenwerking.”

Samen zingen mag toch niet?

“Tot en met 17 jaar mag veel. We mogen muziek maken, we mogen dansen.  Kinderen tot en met 12 jaar mogen zelfs zingen in een groep. We nemen extra beschermende maatregelen, zoals spatschermen. Zingen met een mondkapje, dat gaat niet.” 

En alle bandjes zijn online rond de kerst?

“Ja, sommigen op video, andere streamen live. Deze tijd daagt me uit. Ik heb altijd mijn creativiteit ingezet om nieuwe dingen te ontwikkelen. En dat is vooral nu een meerwaarde. Dus rond kerst staan alle bands op het podium, deze keer via een scherm.”

Website: www.muziektuin.nl

N.B.: Dit interview is gehouden vóór de nieuwe maatregelen die zijn ingegaan op 15 december.

Joachim Bosboom in het midden, foto Tom Feenstra

_____________________________________________________________________

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken