HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Verhalenserie Weespers in coronatijd  |  Maatje Jorien Sam: ‘Zij noemt mij haar vriendin’

Maatje Jorien Sam: ‘Zij noemt mij haar vriendin’

Jorien Sam voelde zich tijdens haar burn-out vaak eenzaam. “Toen ik opknapte, wist ik dat ik me wilde inzetten voor iemand die me nodig heeft.”

Jorien is ‘maatje’ van Corrie Lodewijks.  De dames bestrijden wekelijks de eenzaamheid met een verse tompoes van de bakker. Jorien: “Als ik kom, staan de koffiekopjes en gebaksschoteltjes met servetjes al klaar. Aan vorkjes doen we niet. Een tompoes eet je niet met een vork.”

Gesprekstof zat

In een vorig leven was Jorien verpleegkundige. “Na een burn-out stopte ik. Omdat ik sinds die periode weet wat het is om eenzaam te zijn, heb ik me als vrijwilliger aangemeld bij Versa.  Corrie kwam in mijn leven. Zij stond er alleen voor sinds haar man is overleden, kinderen heeft ze niet. Het klikte meteen. Als ik binnenkom begint ze te praten en dat houdt pas op als ik weer weg ga. Zij noemt mij haar vriendin.”

Dat zorgende zit erin

1 dag in de week zorgt Jorien voor haar tante in Alkmaar. Haar man verbouwt samen met hun zoon een huis in Den Helder. En zelfs hond Tinus heeft een rugzakje “Hij komt uit het asiel. Hij was voor alles en iedereen bang. We hebben zelfs een Martin Gauss-type over de vloer gehad. Het gaat nu goed, maar hij kan niet alleen thuis zijn. Dus toen ik ging kennismaken met Corrie ging Tinus mee. “

Maak corona een verschil?

“Eigenlijk niet. Ik hou me aan de regels en Corrie komt weinig buiten omdat ze ziek is. Ze heeft de afgelopen tijd veel kwaliteit ingeleverd. Maar als ze al somber is, dan verbergt ze dat. Ze praat liever over leuke dingen. Ze is humoristisch, met van die ondeugende ogen. Voordat haar man overleed was zij gewoon een hele blije en ondernemende vrouw.”

Wat drijft jou?

“Ik weet hoe goed het mensen kan doen om een beetje aandacht te krijgen. En als je iemand een beetje blijer maakt, is die ook blijer naar anderen toe. Dan gaat het balletje rollen.”.

Ook maatje worden? 

Ga naar www.versawelzijn.nl/hulp-advies/vrijwillige-thuishulp of bel Annabel Sol, tel. (06) 139 656 25.

Jorien Sam (links op de foto) en Corrie Lodewijks, foto Henk Rougoor

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken