HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Verhalenserie Weespers in coronatijd  |  Praktijkdocent Zorg en welzijn Nicole Folkertsma: ‘Eigenlijk lukt praktijkonderwijs op afstand niet’

Praktijkdocent Zorg en welzijn Nicole Folkertsma: ‘Eigenlijk lukt praktijkonderwijs op afstand niet’

De afdeling Zorg en welzijn van het Casparus College in Weesp leidt jonge professionals op. Hier komen de toekomstige handen aan ons bed vandaan, de kappers en schoonheidsspecialisten, de klassenassistenten. Mensen waar grote behoefte aan is. 

“We leiden ook mensen op voor de horeca en voor de sport”, meldt praktijkdocent Nicole Folkertsma enthousiast. “Zorg en welzijn is een breed en divers veld met veel mogelijkheden.”

Behalve docent is Nicole mentor van een 1e klas én ondersteuningscoördinator voor kwetsbare leerlingen. Maar haar belangrijkste taak is de praktijklessen aan de bovenbouw. Die komen met 1,5 meter afstand behoorlijk in de knel. “Of ik het daarmee druk heb?” lacht ze, “mijn weken zitten tjokvol.”

Hoe gaat dat met de praktijklessen?

"Alles is anders. De leerlingen die de verpleging in willen bijvoorbeeld, moeten EHBO-examen doen en reanimeren. Maar lessen die pre-corona heel normaal waren, zijn nu heel spannend. En dat geldt vooral voor het praktijkonderwijs in mijn vak. Je kunt op 1,5 meter afstand geen EHBO doen, niet helpen bij het verplaatsen van een patiënt. Je kunt niet iemand in een rolstoel zetten of uit bed helpen. Dus leggen we verbandjes aan op een oefenpop.”

Dat moet lastig zijn?

 “We hebben ons hele werkboek doorgespit om te bekijken wat er nu wél kan. Maar eigenlijk lukt praktijkonderwijs op afstand niet. Zelfs als ik bij een computeropdracht instructies geef is dat bijna onmogelijk. Leerling: ‘Juf, waar staat dat dan?’ Ik (op 1,5 meter): ‘Daar. Nee. Iets lager. In de 2e alinea.’ ‘Juf, wat is een alinea?’. Wat doe je dan, je wijst het aan. Maar het voelt vaak kwetsbaar, ondanks goede bedoelingen en mondkapjes.”

Kun je thuis ontspannen?

“Mijn man heeft zijn knie gebroken, corona zou zijn revalidatie ernstig in de weg staan. Mijn twee broers vangen veel zorg op voor mijn ouders. Mijn zoon studeert over een halfjaar af aan de TU Delft. Ik help hem bij zijn onderzoek en met de bouw van maquettes, puur voor mijn plezier. Yoga is er even niet, dus ik loop naar mijn werk en doe een rondje om het zwembad als ik naar huis ga. Aan beweging geen gebrek. Want ook op school kom ik daar ruimschoots aan toe.”

Nicole Folkertsma "Verband aanleggen op de oefenpop mag wel" foto Henk Rougoor.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken