HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Vrijwilligers in Weesp  |  Suzanne Wierenga: "De 60plusser die altijd tijd heeft, bestaat niet meer"

Suzanne Wierenga: "De 60plusser die altijd tijd heeft, bestaat niet meer"

“Vrijwilligers vind je in alle soorten en maten: jong en oud, de Weesper en de nieuwkomer,“ aldus coördinator van Vrijwilligerscentrale Weesp en Gooise Meren Suzanne Wierenga. “Ook de klassenmoeder is vrijwilliger, ook al realiseert ze zich dat niet.”

“De 60plusser die altijd tijd heeft, bestaat niet meer. Daarom richt ik me op verschillende doelgroepen en probeer hen enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk."

Aan wie denk je dan?
“Aan de 30plusser, die in Weespersluis is komen wonen en aan de werknemer, die onder werktijd vrijwilligerswerk mag doen. Ik vind het ook heel mooi dat de gemeente mensen met een bijstandsuitkering bij ons aanmeldt. Het kan een opstap betekenen naar een baan, of naar betere sociale contacten. Dat kunnen ook statushouders zijn die via vrijwilligerswerk de taal beter willen leren spreken.”

Wat is jouw rol?
“Ik wil aan de vrijwilligers én de organisaties laten zien dat het anders kan. Aan de vrijwilligers dat je naast een drukke baan en 2 kinderen ook een halve dag in de twee weken vrijwilliger kunt zijn. En aan organisaties dat 2 mensen samen 1 vacature kunnen invullen. Het is een kwestie van de juiste match. Dat is wat wij doen.”

Spreek je iedereen persoonlijk?
“Helaas is het onmogelijk om én iedereen te spreken én alle vacatures te checken. De organisatie plaatst zijn eigen vacatures op: www.vcweesp.nl, de vrijwilliger neemt rechtstreeks contact op. Als ik zie dat partijen een afspraak hebben, dan laat ik het los. Maar heb je toch behoefte aan een adviesgesprek, dan nodig ik je van harte uit.”

Hoe ziet jouw dag er verder uit?
“Ik check eerst de aanmeldingen van vrijwilligers, die gaan voor. Een organisatie neemt binnen 2 werkdagen contact met hen op. Gebeurt dat niet, dan bel ik ze. Ik zorg ervoor dat de website up-to-date is en promoot de vrijwilligersvacatures onder andere via persberichten en sociale media. Nu, na de vakantie, heb ik heel veel adviesgesprekken. Je ziet dat mensen zin hebben om weer aan de slag te gaan.”

Wat is de gouden tip voor de aspirant-vrijwilliger?
“Kies iets dat je leuk vindt, waar je energie van krijgt. Het is geen baan. Het moet jou ook iets bieden.”

Suzanne Wierenga / Foto: Tom Feenstra

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken