HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Weesp krijgt nieuwe energie  |  Interview met Hans Hamstra: “Je kunt ook al veel doen zonder dertig ruggen”

Interview met Hans Hamstra: “Je kunt ook al veel doen zonder dertig ruggen”

Afbeelding Hans Hamstra

‘Wilde planten temmer’ Hans Hamstra is begonnen met de verbouwing van zijn huis. Hij heeft zijn woning volledig gestript, op een paar kamers na. “Kijk uit waar je loopt, hè!”, zegt hij, wijzend op een opening in de vloer. “We kamperen een beetje in ons eigen huis, maar dan hebben we straks ook wat.”

Wat wil je allemaal veranderen?

“Mijn huis is gebouwd in 1986. Na 35 jaar beginnen dingen te krakken en uit te zakken. We hadden een nieuwe keuken nodig en wilden ook grotere ramen in de achtergevel. Daarvoor moest de verwarming weg, maar je moet ook daar in de warmte kunnen zitten. De beste optie was vloerverwarming. Maar dan moet je ook meteen de vloer beter isoleren en glas met meer isolatie installeren. Zo is er elke keer weer iets bijgekomen. Als je meer energie wilt besparen, dan is een verbouwing een heel goed moment. Wij dachten: als we het doen, dan moeten we het nu doen.”

Je bent zelf ook energiecoach bij Weesp Duurzaam. Waar komt die passie voor duurzaamheid vandaan?

“Ik heb lang in de farmaceutische industrie gewerkt, maar had altijd al een interesse in biodiversiteit, plantjes en diertjes. Na mijn pensioen ben ik vorig jaar terecht gekomen bij wilde planten kwekerij Kas & Co in Kortenhoef. Wist je dat maar vijf procent van de planten in veel Nederlandse tuinen inheems is? Terwijl insecten zoals bijen de exotische planten vaak niet herkennen en er dus ook niet van kunnen leven. De missie van de kwekerij is mensen te verleiden om meer inheemse planten in hun tuin te zetten en zo de biodiversiteit te bevorderen. Als je iets wilt leren, moet je beginnen met het echte doe-werk. Dus daar stond ik dan, met m’n poten in de prut.” Hij lacht. “Eigenlijk heb ik weer een soort werk geworden.”

Van plantjes en beestjes tot energiecoach worden klinkt nog als een hele stap. Hoe is dat zo gekomen?

“Vanuit mijn interesse in duurzaamheid ging ik ook nadenken over het verduurzamen van mijn eigen woning. We hadden al nieuw isolatieglas geplaatst, maar we wilden meer. Toen heb ik bij Weesp Duurzaam een gesprek met een energiecoach aangevraagd. Dat was zo leuk dat ik dacht: dit is ook wel iets voor mij. Waar ik goed in ben, is mensen aan de gang krijgen.”

Zou iedereen in Weesp hetzelfde moeten doen?

“Wij hebben het geld kunnen regelen, anders is zo’n complete verbouwing natuurlijk niet te doen. Als energiecoach komen we ook bij mensen die geen koophuis hebben en bij mensen met minder te besteden. Dan geven we tips om hun gedrag aan te passen. We adviseren ze maatregelen die niets of weinig kosten, zoals deuren sluiten, het licht uit doen en korter douchen. Je moet de persoonlijke situatie leren kennen. Er bestaan veel misverstanden. Mensen denken dat je meteen een warmtepomp moet aanschaffen, terwijl je met isolatie en kleine gedragsaanpassingen al veel kunt bereiken. Ze zijn heel blij als ze horen dat je ook iets kunt doen zonder dertig ruggen.”

Waarom moet juist Weesp nieuwe energie?

“Niet alleen Weesp moet nieuwe energie, dat moet overal! Ik woon nou eenmaal in Weesp en ken hier mensen, dus ik kan makkelijk op lokaal niveau mijn steentje bijdragen.”

Als laatste: wat voor tip zou je andere Weespers willen geven t.a.v. de energietransitie?

“Vraag jezelf af wat je wil en waarom je het wil. Denk niet te veel na over kosten en obstakels. Als je een idee hebt, maak dan een afspraak met een energiecoach! Dat is gewoon een vrijblijvend gesprek over wat mogelijk is en het helpt misverstanden uit de weg.”

Ook enthousiast geworden? Doe mee met de campagne: Weesp krijgt nieuwe energie. Kijk meteen op: weesp.nl/energie.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken