HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Woord van de burgemeester

Woord van de burgemeester

 • Woord van de burgemeester - 30 september 2020

  Weesp en het nieuws

  Meerdere dagen haalde Weesp vorige week het nieuws: “Koploper in het aantal besmettingen met het coronavirus”. De cijfers blijken niet te kloppen, maar de feiten wel. Er is in Weesp een groot aantal besmettingen. We zijn koploper zowel landelijk als in de regio. Een echte bron is niet aan te wijzen, maar verspreiding wordt waargenomen binnen families en er zijn signalen dat een deel van de besmettingen plaatsvindt via contacten in cafés.

 • Woord van de burgemeester - 16 september 2020

  De politiek is weer actief, het reces is teneinde. Natuurlijk zijn alle raadsleden evenals de wethouders ook in de zomerweken politiek actief. Na het reces zijn vorige week de eerste commissievergaderingen geweest en is er aanstaande donderdagavond weer een raadsvergadering. Gezien de beperkte ruimte wordt er niet vergaderd in het stadhuis. De gemeenteraad komt bijeen in de aula van het Vechtstede College. Dat is nodig om ons te houden aan de regel van 1,5 meter afstand.

 • Woord van de burgemeester 5 augustus 2020

  Corona is niet met vakantie

  Mijn laatste bericht bij de start van de vakantieperiode verschijnt op 1 juli in deze krant. Ik sluit mijn bijdrage af met de volgende woorden: “Maar we blijven alert. Er blijft een noodverordening van kracht. De regionale en lokale crisisteams blijven, zij het op een lagere vlam, actief. Als er aanleiding voor is, kom ik met een nieuw bericht. Maar voor nu is geen bericht een goed bericht.” 

 • Woord van de burgemeester - 1 juli 2020

  1 juli 2020. De dag waarop een groot aantal beperkingen (voorlopig?) tot het verleden behoren. We krijgen nog meer ruimte. Nadat sinds begin mei langzaam maar zeker meerdere stappen werden gezet, is vanaf vandaag veel mogelijk. Maar terug naar de tijd van voor de coronacrisis gaan we nog niet.

 • Woord van de burgemeester - 17 juni 2020

  Is de coronacrisis voorbij? En wat betekent dit voor ons? Deze twee vragen werden mij vorige week gesteld. Niet onlogisch wellicht. Op dat moment daalt het aantal ziekenhuisopnames en onder de geteste mensen worden heel weinig besmettingen vastgesteld. Tegelijkertijd versoepelt de rijksoverheid veel beperkingen. Het afgelopen weekend echter wordt melding gemaakt van een lichte groei van het aantal coronapatiënten op de ic’s. In de Chinese hoofdstad Peking is sprake van een mogelijke nieuwe uitbraak. Waakzaamheid blijft dus geboden. Het coronavirus is nog onder ons en zolang er geen vaccin is, blijft dat zo.

 • Woord van de burgemeester - 10 juni 2020

  Gefeliciteerd! Je hebt je diploma gehaald. Examenkandidaten van het schooljaar 2019-2020 zijn natuurlijk al vele malen gefeliciteerd door ouders, familie en vrienden. Namens het stadsbestuur voeg ik daar graag onze felicitatie aan toe.

 • Woord van de burgemeester - 3 juni 2020

  Maandag 1 juni, Tweede Pinksterdag, een spannende dag voor de horecaondernemers in onze stad. Na een maandenlange sluiting mogen zij hun zaak weer open, hetzij onder strikte voorwaarden. Een spannende dag ook voor onze handhavers; de afgelopen weken veel in het nieuws.

 • Woord van de burgemeester - 27 mei 2020

  “Elke week een bijdrage gerelateerd aan de coronacrisis, hoe lang ga je daarmee door?”, vroeg een inwoner van Weesp mij onlangs. Een passend antwoord moet ik haar schuldig blijven. Het hangt af van de veranderingen die de crisis met zich meebrengt. Iedere week verandert er wel iets in de beperkingen die ons zijn opgelegd.

 • Woord van de burgemeester - 20 mei 2020

  Morgen, donderdag 21 mei, is het Hemelvaartsdag. Meer dan vijftig jaar geleden betekende Hemelvaartsdag voor mij dauwtrappen. Mijn kinderen heb ik niet in die traditie groot gebracht en ik betwijfel of er nog veel (jonge) mensen zijn die de associatie dauwtrappen en Hemelvaartsdag maken.

 • Woord van de burgemeester - 13 mei 2020

  Negen weken geleden gaat Nederland in een zogenoemde ‘intelligente lock down’. In één klap komt de samenleving tot stilstand. Dit heeft grote gevolgen voor ons allemaal. Bijzonder zwaar is het voor onder andere de horecaondernemers, die volop aan het werk, hun bedrijf binnen een half uur moeten sluiten.

 • Woord van de burgemeester - 6 mei 2020

  75 jaar vrijheid. We vieren in 2019 en 2020, dat we sinds 1945 in vrijheid leven. Die vrijheid komt niet voor iedereen op hetzelfde moment. Het kost meer dan een jaar om de wereld te bevrijden van de fascistische onderdrukking. Vanaf dat moment herdenken we op 4 mei allen, die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Dit jaar doen we dat niet bij het monument op de Ossenmarkt. Dit jaar doet ieder dat op zijn of haar eigen manier.

 • Woord van de burgemeester - 29 april 2020

  Stukken lezen, teksten schrijven, mails beantwoorden, eigenlijk staat bij alles mijn radio aan. Dat is nu ook het geval. Omdat ik thuiswerk, moet ik rekening houden met de keuze van de zender en vooral met de sterkte van het geluid. Daarover dadelijk meer.

 • Woord van de burgemeester - 22 april 2020

  “Hoe bereik je mensen in Weesp, van wie een dierbare is overleden als gevolg van corona? Weet jij wie er in Weesp ziek zijn door corona?” Twee vragen die ik vorige week kreeg. Ik weet het niet en daarom kan ik alleen via deze bijdrage mijn betrokkenheid en medeleven overbrengen. Dat is heel onpersoonlijk, maar ik wil het wel met u delen.

 • Woord van de burgemeester - 15 april 2020

  De straatverlichting brandt nog, maar je ziet dat het langzaam licht wordt. Nog even en het is dag. Dat is mijn beeld als ik de eerste woorden van deze bijdrage type en vanuit mijn werkkamer naar buiten kijk. Dat is eigenlijk ook het beeld zoals ik de toekomst voor mij zie.

  We zijn langzaam op weg naar ‘het nieuwe normaal’, de anderhalve meter samenleving. Langzaam maar zeker zullen de contouren zich laten zien. Eerlijk gezegd kan ik mij nog nauwelijks voorstellen hoe dat nieuwe normaal er precies uit zal zien. En toch zullen we er over moeten nadenken. De komende twee weken moeten wij ons nog strikt houden aan de huidige regels en is de noodverordening nog steeds van kracht. We horen de komende week hoe het daarna verder gaat. Eén ding lijkt zeker, we zijn nog niet door deze crisis heen.

  Het is nog vroeg en terwijl ik dit schrijf heb ik nog niet de zogenoemde dagrapportage van de boa’s en de politie ontvangen en gelezen. Dit weekend ben ik niet door hen benaderd met het verzoek om extra handhavingsregels. Dat is een compliment voor u. Ongetwijfeld hebben handhavers en toezichthouders een enkeling op de regels moeten wijzen, maar feitelijk houdt u zich bijna allemaal daaraan. Hoewel we dus onderweg zijn naar het nieuwe normaal moeten wij ons voorlopig nog houden aan de strakke leefregels van dit moment. Deze boodschap blijf ik herhalen zolang dat in het belang van ons allemaal is. Houd vol!

  Tegelijkertijd met de maatregelen en de tijd die voor ons ligt, is er veel onzekerheid op welke manier het nieuwe normaal ons leven zal beïnvloeden. We hebben, vooruitlopend op deze onzekere nabije toekomst, samen met de betrokken partijen besluiten moeten nemen. Zo zullen veel evenementen (ik denk aan Weespers aan de Wand, Weesp Gastvrij en het Sluis en Bruggenfeest) niet doorgaan. Dat is jammer. Juist deze evenementen maken Weesp tot Weesp. En ook de Lintjesregen, Koningsdag en Dodenherdenking zullen we op een andere manier moeten vormgeven. Het zij zo…in een tijd als deze zullen we op een andere, een creatieve manier toch verbinding met elkaar zoeken. Want dat is belangrijk. Juist in een tijd als deze.

   
  Bas Jan van Bochove, burgemeester
 • Woord van de burgemeester - 8 april 2020

  Beste Weespers,
   
  Binnenblijven was het advies voor de dagen die achter ons liggen. Binnenblijven is het advies voor de weken die voor ons liggen. Corona beheerst het leven van alledag. Dat valt ons eigenlijk allemaal zwaar.
 • Woord van de burgemeester - 1 april 2020

  Beste Weespers, dames en heren, jongens en meisjes,

  We zijn intussen een week verder en helaas ziet de wereld er nog steeds vreemd uit. De kranten staan er vol van, alle digitale nieuwsappjes laten het zien en ook in de huiskamers is het coronavirus nog steeds het gesprek van de dag. Hier en daar worden wat lichtpuntjes gedeeld als gevolg van de aangescherpte maatregelen maar iedereen weet, we zijn er nog lang niet. 

 • Woord van de burgemeester - 25 maart 2020

  Beste Weespers, dames en heren, jongens en meisjes,

  Ik zei het al eerder: we zitten op het moment in een rare situatie waarin het coronavirus het gesprek van de dag is. Zolang de coronacrisis actueel is en de maatregelen die afgekondigd zijn om verspreiding van het virus tegen te gaan nog gelden, zal ik u ook via deze plek in het Gemeentenieuws zo goed mogelijk bijpraten over de situatie in Weesp.

 • Woord van de burgemeester - 18 maart 2020

  Het is dinsdagochtend 17 maart bijna acht uur. Vanuit mijn werkkamer kijk ik over het Grote Plein. De marktkooplieden hebben hun plaatsen ingenomen. Het lijkt een normale markt, maar dat is het duidelijk niet. Alles is anders dan wat wij gewend zijn. Kinderen zie ik niet richting de scholen gaan. De straten zijn leger dan normaal. De horecagelegenheden gaan niet open. En zo kan ik dit lijstje langer maken.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken