HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Woord van de burgemeester  |  Woord van de burgemeester - 21 oktober 2020

Woord van de burgemeester - 21 oktober 2020

Beste Weespers,

In de eerste maanden van de coronacrisis schrijf ik wekelijks een bijdrage. Ik richt mij tot u, inwoner van Weesp. Ik roep op. Ik spoor aan. Ik leg uit. Ik doe een poging tot verbinden en laat u weten dat u er niet alleen voor staat.

Elke week komen er reacties. Er worden suggesties gedaan om bijvoorbeeld het beleid aan te passen, of regels te verduidelijken. Een enkele reactie heeft een andere toon. Niet iedereen is overtuigd van de ernst van de situatie. Dat wordt soms zonder nuance duidelijk gemaakt. Al deze reacties zijn welkom. 

De beperkingen zijn sinds vorige week weer aangescherpt. Het aantal besmettingen stijgt enorm snel en dat vraagt om maatregelen. Reden voor mij om deze column weer op te pakken. In Weesp is sprake van een groot aantal mensen dat positief wordt getest. Dat wordt door de media opgepakt. Met de GGD kijken we of er een bepaalde bron is aan te wijzen. Dat blijkt niet zo te zijn. Er zijn meerdere kleine bronnen. Het nemen van specifieke maatregelen is daardoor niet echt zinvol.

Het helpt wel enorm als iedereen zich aan de regels houdt.

Via de het gemeentenieuws, sociale media en via de website van de gemeente worden die regels voor iedereen duidelijk gemaakt. De informatie de we delen is ook beschikbaar in andere talen. 

Eén van de groepen in onze stad die zwaar worden getroffen zijn de ondernemers in de horeca. Na de sluiting van bijna drie maanden dit voorjaar zijn de horecabedrijven weer voor tenminste vier weken gesloten. Dat is voor hen een zware klap. Een hapje of drankje buiten de deur kan nu niet, maar afhalen of laten bezorgen wel. Wanneer u weleens buiten de deur eet, helpt u ze enorm als u in deze periode ook eens iets thuis laat bezorgen.

Weesp heeft een groot aantal bedrijven en winkels die onze klandizie nu hard nodig hebben. Denk bij noodzakelijke aankopen aan die lokale ondernemers en doe uw aankopen binnen de coronaregels bij hen. 

Mijn centrale boodschap is toch dat we het virus er alleen onder krijgen als we het samen doen. Samen aan de regels houden. Natuurlijk houden we ons aan de 1,5 meter afstand ten opzichte van elkaar. Mondkapjes zijn in de openbare binnenruimten nog niet verplicht, maar het is ook niet verboden om deze te dragen. Het is zelfs een dringend advies. 

Tenslotte, er is nog iets wat we samen kunnen doen. Aandacht voor elkaar. Er zijn inwoners in onze stad die hun huis niet meer verlaten. Zij zijn bang voor besmetting met het virus. Er zijn inwoners die weliswaar nog wel soms buitenkomen, maar zij spreken niemand meer.

Er zijn inwoners, die bijvoorbeeld boodschappen doen voor iemand in hun omgeving. Op heel veel verschillende manieren gaan we met deze crisis en met elkaar om. Ik hoop dat we naast onze eigen zorgen ook aandacht voor elkaar hebben. Stuur een kaart, bezorg een bloemetje, laat uw kinderen een tekening maken, bel even met iemand die u al een tijd niet hebt gezien, bied aan een boodschap te doen, etc.

Heb aandacht voor elkaar.

Bas Jan van Bochove, burgemeester

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken