HOME  |  Inwoners  |  Informatie over teken

Informatie over teken

De temperatuur loopt weer op en we gaan met z’n allen weer lekker meer naar buiten. In deze periode neemt echter ook het aantal teken weer toe. In Weesp zijn verschillende plekken waar teken aanwezig kunnen zijn, zoals de groene schansen en langs fiets- en wandelpaden in het buitengebied. Maar teken kunnen ook in uw tuin zitten.

Waar zitten teken?

Teken lijken op kleine, platte spinnetjes. Ze zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren en het liefste in de buurt van bomen en struiken. Voor de schansen geldt momenteel een verhoogd risico op teken omdat het gras langer is dan gewenst, dit in verband met rechtszaken die de gemeente beletten maaiwerkzaamheden uit te voeren.

Een tekenbeet

Teken leven van bloed van dieren en soms ook van mensen. Ze stappen van grassen en struiken over naar dieren en mensen. Vervolgens zoeken ze een geschikte plek om zich in de huid vast te bijten. Bij mensen zijn dat vooral de liezen, knieholtes, oksels, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk de ziekte van Lyme overdragen.

Hoe kunt u een tekenbeet voorkomen?

Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijdt dichte begroeiing en struikgewas. Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in uw sokken. Smeer de onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat. Deze tips bieden geen garantie dat u geen tekenbeet oploopt. Het blijft dan ook belangrijk om lichaam en kleding te controleren op tekenbeten.

Wat moet u doen als u door een teek gebeten bent?

Bent u op een plaats geweest waar teken voorkomen? Controleer uzelf (en eventueel anderen) op tekenbeten. Controleer ook uw kleding. U kunt kleding met teken minimaal 30 minuten op 60 graden wassen of de kleding na het wassen in de droger stoppen. Dan gaan teken dood. Haal een teek zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek blijft zitten, hoe groter de kans dat hij ziektes overdraagt.

Gebruik geen alcohol, jodium, olie, zeep of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert.
Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop achter blijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit.

Ontsmet pas daarna het beetwondje met 70% alcohol of jodium. Gebruikt u een andere tekenverwijderaar? Volg dan de gebruiksaanwijzing. Noteer de datum en de plaats op het lichaam waar u gebeten bent.

Ziekte van Lyme

Van de ziekte van Lyme kunt u de volgende klachten krijgen. Een groter wordende verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet. Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Zowel de vroege als de latere stadia zijn te behandelen met antibiotica, maar in een later stadium kan al wel schade zijn ontstaan door de ontsteking. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts als u deze klachten heeft.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken