Casparuslaan 1-3

Monumenten
HOME  |  Monumenten  |  Gemeentelijke monumenten

Casparuslaan 1-3

  

Casparuslaan 1-3

Monumentnummer G 0360-01

Huidige bestemming

Kantoor

Oorspronkelijke bestemming

bestemming Villa

Ontwerp

A. Salm

Opdrachtgever

Casparus Johannes van Houten

Datering

Voltooid in 1901

Bouwstijl

Eclecticistische vormen en Italiaanse invloeden

Object

Villa

Categorie

6F

Storende elementen

De latere aanbouwen rond de oostvleugel en de dichtzetting van de vide in de centrale hal.

Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst

Van uitzonderlijke betekenis vanwege de historische waarde voor Weesp en om de belangwekkende, rijke en relatief goed bewaarde architectuur waarvan vrijwel alle details bewaard zijn gebleven. Rijke interieurs waarin zeer waardevolle elementen zoals stucplafonds, trappenhuizen, betimmeringen en een lantaarn van gebrandschilderd glas in lood.

Aangewezen in

1995

 

Beschrijving

Villa van complexe samenstelling. Vrijliggend in tuin met vijver. Het geheel is voltooid in 1901 naar plannen van de architect A. Salm. Opdrachtgever was Casparus Johannes van Houten, directeur van de gelijknamige fabriek. Salm was één van de bekendste architecten van zijn tijd. Hij koos voor dit complex eclecticistische vormen en verwerkte ook Italiaanse invloeden. Onderstaande beschrijving is te summier om recht te doen aan de betekenis van de villa. Men vergelijke het waardestellend rapport d.d. november 1991 (2 delen).Oorspronkelijk U-vormig complex met de open zijde op het westen, waarvan de noordvleugel (het koetshuis) in 1994 gesloopt is. De zuidvleugel vormt de eigenlijke villa, die geheel onderkelderd is. Boven de kelder zijn twee bouwlagen en een kap aanwezig. De oostvleugel bestaat uit één bouwlaag en een plat dak. De gevels zijn gemetseld in helrode verblendsteen; kruisverband met snijvoeg, en voorzien van natuurstenen plinten, speklagen en hoekblokken.  

Alle gevels zijn voorzien van middenrisalieten. De villa bovendien van erkers, balkons en een loggia. De middenpartij van de villa is één bouwlaag hoger dan de overige delen. De dakvormen van de villa zijn gecompliceerd. De daken zijn gedekt met rode geglazuurde pannen en voorzien van versieringen in keramisch materiaal. Het dak van de oostvleugel is omzoomd door een natuurstenen balustrade, overeenkomstig de balustrades van de balkons. De vensters van de villa zijn met natuursteen omlijst. Consoles en lateien zijn gebeeldhouwd, terwijl alle natuursteen is gepolychromeerd. Het interieur bevat vele waardevolle elementen waaronder een centrale hal met marmeren zuilen, voorzien van gietijzeren ornamenten, en een zeer fraaie koepel met gebrandschilderd glas. Verder fraaie stucplafonds, betimmeringen, bordestrappen en granitovloeren. Opmerkelijk is nog het gegeven dat de villa vanaf de bouw van centrale verwarming en een lift was voorzien. Voor een meer uitgebreide beschrijving van het interieur zie het rapport d.d. oktober 1994.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken